Αναγκαστική προσγείωση ελληνικού F-16 στο Αλμπαθέτε

Ένα Ελληνικό F-16 Block 52+ της 340ης Μοίρας (115 ΠΜ) που συμμετέχει στην άσκηση TLP, παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα κατα την διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται αυτες τις μέρες στη βάση του los Llanos (Albacete), αναφέρει η ισπανική ιστοσελίδα 20minutos. Ο χειριστής απέρριψε τις δεξαμενές καυσίμου πριν την προσγείωση και προσγειώσε το αεροσκάφος με ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Ισπανικό Υπουργείο Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία, γύρω στις 17:00 το F-16 είχε ένα πρόβλημα με τον κινητήρα κατά τη διάρκεια της πορείας ανάκαμψης στα πλαίσια της αποστολής TLP (Tactical Leadership πρόγραμμα) του ΝΑΤΟ.

Ο πιλότος εφάρωσε τα πρωτόκολλα ασφάλειας και αναζήτησε μια ασφαλή περιοχή για για την απόρριψη των δεξεμενών καυσίμου. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε περίπου 15 ναυτικά μίλια νότια του Los Llanos, σε μια ακατοίκητη περιοχή. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο προσγειώθηκε κανονικά στο διάδρομο της βάσης αναφέρει η ιστοσελίδα 20 minutos.

Οι υπηρεσίες ασφάλειας πτήσης στην αεροπορική βάση Los Llanos διεξάγουν έρευνα για να προσδιορίσουν τα αίτια του συμβάντος.

Στις 26 Ιανουαρίου, το 2015, ελληνικό μαχητικό συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Los Llanos. To F16 συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο πιλότων.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, η 340η Μοίρα της 115ης Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Σούδας, συμμετέχει στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2016 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας.

Το TLP ειναι διεθνής κέντρο εκπαίδευσης και ανάπτυξης για τους πιλότους και για τα πληρώματα του ΝΑΤΟ. Εκτος απο τα πρακτικά μαθήματα πτήσης το TLP παρέχει και θεωρητικά μαθήματα. Στο TLP λαμβάνουν μέρος δέκα χώρες - Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο - αν και το ΝΑΤΟ καλεί επίσης χώρες εντός και εκτός της συμμαχίας.

Το TLP εγκαταστάθηκε στο Αλμπαθέτε, το 2006, απο το Βέλγιο και στην εφαρμογή και τη λειτουργία του έχουν επενδύσει πάνω από € 35 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια.

 

onalert

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα