Πάνος Σόμπολος για την υπόθεση Δουρή: Αποκαλύψεις - σοκ

Στην εκπομπή «Έτοιμο το Πρωινό» και την παρέα της Κατερίνας Καραβάτου και του Κρατερού Κατσούλη βρέθηκε το πρωινό της Τρίτης ο Πάνος Σόμπολος, μιλώντας μεταξύ άλλων και για την υπόθεση Δουρή που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Στην υπόθεση Δουρή θυμάμαι, όταν φέραν το παιδάκι στην Αθήνα, στο νεκροτομείο, ήμουν εκεί. Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης μου είπε να πάω να μου δείξει κάτι την ώρα που εγώ κοίταζα κάτι άλλα πτώματα στους νεκροθαλάμους. Αυτό που είδα (όταν μου έδειξε το πτώμα του 6χρονου) ήταν άλλο πράγμα. Κακοποιημένο, σε κακό χάλι το παιδί», σχολίασε ο δημοσιογράφος – κορυφή του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την υπόθεση που μέχρι σήμερα θεωρείται από τις πιο φρικιαστικές της χώρας;

Το χρονικό του φρικτού εγκλήματος


Η υπόθεση Δουρή είναι η μοναδική περίπτωση στη Ελλάδα που χαρακτηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το «σύνδρομο τη κλειστής κοινωνίας». Βρισκόμαστε στη Ερμιόνη Αργολίδας. Ήταν αργά το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς του 1994 όταν ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την αποκάλυψη ενός φρικτού εγκλήματος με θύμα ένα εξάχρονο παιδί που –κατά κοινή ομολογία- μεγάλωνε σε ένα δραματικά ακατάλληλο περιβάλλον: Τον γιο του Μανώλη Δουρή, Νικόλα.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου οι γονείς του μικρού καλούν την αστυνομία για να δηλώσουν την εξαφάνισή του. Ο Νικόλας είχε φύγει από το σπίτι του αργά το μεσημέρι και παρότι είχε νυχτώσει, δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι. Παρότι δεν έχει περάσει το απαιτούμενο 48ωρο, η κινητοποίηση των ανδρών της ασφάλειας είναι άμεση και ολόκληρο το χωριό ξεκινά να ψάχνει τον εξάχρονο, με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω στον «απελπισμένο πατέρα» που ψάχνει καταρρακωμένος να βρει το παιδί του. Κλαίει μπροστά στις κάμερες, παρακαλά για βοήθεια και ορκίζεται να εκδικηθεί.

Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας, το πτώμα του μικρού Νικόλα βρίσκεται τελικά από τον ίδιο το Μανώλη Δουρή, πολύ κοντά στο σπίτι της οικογενείας, σε μία αλάνα. Σημείο, όμως, που κανένας δεν θα σκεφτόταν να ψάξει. Η αστυνομία ξεκινά να υποψιάζεται πως ο Μανώλης Δουρής γνωρίζει πολλά παραπάνω από όσα λέει, κυρίως όταν ο ιατροδικαστής καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο εξάχρονος έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και πεθάνει από ασφυξία, καθώς κατά τη διάρκεια του βιασμού του, ο βιαστής του τού είχε φράξει το στόμα και τη μύτη. Το έγκλημα είχε λάβει χώρα το απόγευμα της Παραμονής, με τον Δουρή να δηλώνει αργότερα πως πάνω σε μια κρίση του, επειδή το παιδί είχε αργήσει να γυρίσει στο σπίτι, προέβη στις συγκεκριμένες πράξεις, Παραδέχτηκε μάλιστα, πως προσπάθησε να κάψει το πτώμα, ωστόσο δεν τα κατάφερε, γι’ αυτό και το μετέφερε στο σημείο που «βρέθηκε» λίγο αργότερα από τον ίδιο.

Ο Μανώλης Δουρής από «χαροκαμένος πατέρας» μετατρέπεται σε «ανθρωπόμορφο τέρας» που δε δίστασε να βιάσει και να σκοτώσει το ίδιο του το παιδί. Συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται, ενώ παρότι «σπάει» και ομολογεί αμέσως την ενοχή του κάνοντας λόγο για «αρρώστια» που τον οδήγησε σε αυτές του τις «απάνθρωπες πράξεις» -όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος- γρήγορα το μετανιώνει και δηλώνει αθώος. Παρότι υπήρχαν βασικά στοιχεία που άφηναν αμφιβολίες για το αν ο πατέρας ήταν ο δολοφόνος του Νικόλα –όπως το γεγονός πως στο στόμα και τον πρωκτό του θύματος βρέθηκαν τρίχες που δεν ανήκαν στο Μανώλη Δουρή- ο ίδιος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για ασέλγεια, 20 ετών για βιασμό και ισόβιας κάθειρξης για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».

Παρά την καταδίκη του, ο άγραφος νόμος της φυλακής ήταν ακόμη πιο σκληρός με τον παιδοκτόνο. Έχοντας κακοποιηθεί σεξουαλικά πολλάκις από τους συγκρατούμενούς του, ο Μανώλης Δουρής δύο χρόνια μετά, στις 24 Φεβρουαρίου του 1996 βρίσκεται κρεμασμένος από ένα καλώδιο τηλεόρασης στο κελί του πριν προλάβει να δικαστεί. Δεν άντεξε τις τύψεις; Ήθελε να γλιτώσει από τα καθημερινά βασανιστήρια;  Τον εκτέλεσαν; Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Τόσα χρόνια μετά ωστόσο, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εξακολουθεί τραβήξει η εμμονή των κατοίκων της Ερμιόνης να κρατούν σιγήν ιχθύος για τον προβληματικό πυρήνα της οικογενείας Δουρή, που στήριξε τον πατέρα – δολοφόνο μέχρι την τελευταία στιγμή. Φόβος; Τύψεις; Συνενοχή; Κάθε εκδοχή έχει ακουστεί και έχει τους υποστηρικτές της…

.koolnews.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα