Παραδόθηκαν τα λείψανα των Ελλήνων καταδρομέων του Νοράτλας

Μετά από 42 χρόνια η κυπριακή πολιτεία παρέδωσε τα λείψανα 16 Ελλήνων καταδρομέων, που σκοτώθηκαν από τραγικό λάθος της κυπριακής αεράμυνας τα μεσάνυχτα της 20 ης Ιουλίου 1974 κατά την κατάρριψη του αεροσκάφους «Νοράτλας Νίκη 4» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Κύπρος γονάτισε ευλαβικά μπροστά σε 16 μικρά ξύλινα φέρετρα σκεπασμένα με τις σημαίες Ελλάδας και Κύπρου.

«Νιώθω δέος, συγκίνηση, αλλά και περηφάνια για τους ήρωες του έθνους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Η Κύπρος το 1974 περίμενε τον ερχομό της Ελλάδας. Περίμενε τα ελληνικά φτερά. Ήρθαν μια χούφτα Έλληνες για την τιμή των όπλων. Έγιναν λάθη. Η Κυπριακή πολιτεία εκφράζει μια συγγνώμη σε όσους πλήγωσε. Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συγγενείς για την προσφορά των ηρώων» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Τους 16 αποχαιρέτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. «Δεχθείτε την συγγνώμη της ελληνικής πολιτείας για όσα δεν έκανε 42χρόνια» είπε. Η τελετή παράδοσης των λειψάνων έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο χώρο της θυσίας τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης χαρακτήρισε τους καταδρομείς ήρωες και τόνισε ότι οι οικογένειές τους θα μπορέσουν, επιτέλους, έπειτα από 42 χρόνια, να προχωρήσουν στην ταφή των αγαπημένων τους προσώπων.

«Η ευγνωμοσύνη για τη θυσία τους και ο σεβασμός όλου του ελληνισμού στον πόνο των οικογενειών τους θα τους συνοδεύουν για πάντα», επισήμανε. Υπογράμμισε ότι η ανάμνηση της θυσίας τους «ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα όλων μας να συνεχίσουμε, μέχρι τελικής ευοδώσεως, τον ειρηνικό αγώνα για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού δικαίου, χωρίς στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα