Μετεγγραφές φοιτητών: Κλείδωσαν οι σχολές. Τα μυστικά και οι παγίδες

Τα μυστικά, τις παγίδες, τα «παράδοξα» αλλά και τις ευκαιρίες εύκολης πρόσβασης για τους φετινούς επιτυχόντες των Πανελλαδικών που πληρούν τα κριτήρια για τις μετεγγραφές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ παρουσιάζει το «Εθνος», λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας γνωστοποίησε τις αντιστοιχίες των τμημάτων για τη διαδικασία των μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς και τα «ορφανά» τμήματα, αυτά δηλαδή από τα οποία δεν μπορεί να μετακινηθούν οι υποψήφιοι, είτε επειδή έχουν μοναδικά γνωστικά αντικείμενα, είτε επειδή υπάρχουν διαφορές με ομοειδή τμήματα στη δομή του προγράμματος σπουδών και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ενταχθούν σε αντίστοιχες ομάδες σχολών.

Από τη φετινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι συνολικά 86 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν έχουν καμία αντιστοιχία.

Από αυτά, 52 ανήκουν σε πανεπιστήμια και 34 σε ΤΕΙ. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τα 86 αυτά τμήματα, τα 38 εντάσσονται σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Αθήνα, και τα υπόλοιπα 48 είναι διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Βόλος, Μυτιλήνη, Πύργος Καρδίτσα κ.α.

Οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να μελετήσουν προσεχτικά τον πίνακα με τις αντιστοιχίες των τμημάτων καθώς υπάρχουν σχολές στις οποίες εισήχθησαν και από τις οποίες -ενδεχομένως- να μη γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταπηδήσουν σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Γνωστοποιήθηκαν οι αντιστοιχίες των τμημάτων για τη διαδικασία των μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και τα «ορφανά» τμήματα, αυτά δηλαδή από τα οποία δεν μπορεί να μετακινηθούν οι υποψήφιοι

Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι επιτυχόντες που μπορούν να διεκδικήσουν μετεγγραφή, είναι ότι η αλλαγή τμήματος σε ορισμένες περιπτώσεις επιφέρει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών και το κυριότερο, οδηγεί σε διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις, υποψήφιοι που εισήχθησαν σε τμήμα στο οποίο δεν απαιτούνταν η εξέταση σε ειδικό μάθημα μπορούν να μετεγγραφούν σε κάποιο άλλο που θεωρείται ομοειδές, το οποίο είχε ειδικό μάθημα.

Οι αντιστοιχίες των τμημάτων ΑΕΙ για τις μετεγγραφές

Το έντυπο της αίτησης για μετεγγραφή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα