Δημόσιο: Με κίνητρα και νέο σύστημα οι μετατάξεις

Ο …«κύβος ερρίφθη» για το νέο σύστημα κινητικότητας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που θα κατατεθεί σήμερα στην βουλή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα μετατάσσονται και θα μετακινούνται οι υπάλληλοι ενώ προβλέπει την υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Μέχρι 4 μήνες για τις μετατάξεις

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιταχύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των μετακινήσεων και καθορίζεται χρονικό όριο έως και 4 μήνες για τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις. Προβλέπεται η δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας στο οποίο εντάσσονται όλοι οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι. Η κινητικότητα θα έχει εθελούσιο χαρακτήρα και οι μετακινήσεις θα γίνονται σε κενές οργανικές θέσεις του ίδιου κλάδου και της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας για την οποία ο υπάλληλος θα έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα στις ανεξάρτητες αρχές, στους δήμους και τις περιφέρειες, στα ΝΠΔΔ καθώς και στα ΝΠΙΔ καθώς σε εταιρείες του δημοσίου που επιχορηγούνται από το κράτος κατά 50% του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Στις διαδικασίες κινητικότητας συμμετέχουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι ενώ εξαιρούνται  οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας, οι ένστολοι και οι δικαστικοί λειτουργοί καθώς διαθέτουν ειδικά συστήματα κινητικότητας.

Για να συμμετέχει ένας φορέας στο σύστημα Κινητικότητας ως υπηρεσία υποδοχής θα πρέπει να έχει εκδώσει τον οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του μετά από αξιολόγηση των δομών και κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Συστήνεται Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αξιολογεί τα αιτήματα των φορέων για την αναγκαιότητα διενέργειας αποσπάσεων λόγω σοβαρών και επειγουσών αναγκών, έχει την διαχείριση του οργανογράμματος της Δημόσιας Διοίκησης και παράλληλα μπορεί να ανακατανέμει το προσωπικό μετά από αναδιάρθρωση υπηρεσιών και συγχώνευση φορέων.

Διαδικασία και κριτήρια αξιολόγησης

Το πρόγραμμα κινητικότητας διενεργείται σε τρείς κύκλους κατ' έτος και αφορά κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη ή κάλυψη εκτάκτων αναγκών με απόσπαση. Το τελευταίο 15νθήμερο κάθε έτους οι Υπουργοί και οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών αποστέλλουν τα αιτήματα τους στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για κάλυψη θέσεων στις υπηρεσίες τους, καθώς και στους εποπτευόμενους φορείς συνοδευόμενα από έκθεση για το υπηρετούν προσωπικό, τις εκτιμώμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και τις τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων.

Το αίτημα για κάθε θέση περιλαμβάνει το περίγραμμα θέσης εργασίας και τα πρόσθετα τυπικά προσόντα. Τα αιτήματα για απόσπαση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένα για την τον σοβαρό και επείγοντα χαρακτήρα και την αναγκαιότητα κάλυψης της θέσης. Τα αιτήματα αξιολογούνται από την ΚΕΣ και ο πρώτος πίνακας με τις διαθέσιμες θέσεις δημοσιοποιείται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους. Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στην διαδικασία καταθέτουν ηλεκτρονικά αιτήσεις εντός 15 ημερών. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου η υπηρεσία υποδοχής αξιολογεί τις αιτήσεις.

Η μετάταξη ή η απόσπαση ολοκληρώνεται με απόφαση της υπηρεσίας υποδοχής και κοινοποιείται στον υπάλληλο μέχρι τις 15 Μαϊου κάθε έτους, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την υποβολή αίτησης. Οι επόμενοι δύο κύκλοι κινητικότητας ξεκινούν την 1η Ιουνίου και 1η Οκτωβρίου αντίστοιχα και ολοκληρώνονται στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και στις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Για την αξιολόγηση των υποψηφίων λαμβάνεται υπόψη:

- η συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων με την προκηρυσσόμενη  θέση

- οι εκθέσεις αξιολόγησης

- η εμπειρία στην άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων

Τα κίνητρα που δίνονται – η κατάργηση κλάδων

Παράλληλα προβλέπεται η εφαρμογή κινήτρων για την συμμετοχή στην κινητικότητα κυρίως για την κάλυψη θέσεων παραμεθώριων περιοχών τα οποία θα είναι μισθολογικά, βαθμολογικής εξέλιξης, δυνατότητας επιλογής υπηρεσίας μετά από ορισμένο χρόνο (π.χ. 3 χρόνια), μοριοδότησης σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και αναφορές για παρεχόμενες διευκολύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της κινητικότητας. Συγκεκριμένα:

-διεύρυνση των αμοιβαίων μετατάξεων ή αποσπάσεων για υπαλλήλους του ίδιου ή αντίστοιχου κλάδου και μετά από γνώμη των υπηρεσιών προέλευσης/υποδοχής.

-επέκταση της δυνατότητας  συνυπηρέτησης με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο, εφόσον υπάρχουν θέσεις προς κάλυψη στην περιοχή – εκτός Αθήνας- που υπηρετεί ο ένας εξ αυτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας είναι η ηλεκτρονική  «χαρτογράφηση» του προσωπικού και των κλάδων ανά φορέα και οργανική μονάδα, σε συνδυασμό με επικαιροποιημένα οργανογράμματα και περιγραφή θέσεων εργασίας, στοιχεία τα οποία θα συνιστούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ενός φορέα στο νέο σύστημα κινητικότητας. Παράλληλα το υπουργείο προχωρά στην σταδιακή διαμόρφωση ενός ενιαίου καταλόγου κλάδων και ειδικοτήτων  στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφεύγονται πολλαπλές ονομασίες για κλάδους αντίστοιχων  απαιτούμενων τυπικών προσόντων και ανάλογων καθηκόντων. Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του 2016 θα έχουν καταργηθεί 1000 κλάδοι από το σύνολο των 1500 κλάδων και ειδικοτήτων.

Σαρωτικές μετακινήσεις για περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους

Με βάση τα νέα οργανογράμματα αναμένεται να έχουμε σαρωτικές μετακινήσεις στα υπουργεία και στους Εποπτευόμενους Φορείς. Σε συνδυασμό και με την ψήφιση του ενιαίου συστήματος κινητικότητας υπολογίζεται το ποσοστό που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να ξεπεράσει το 8% του συνόλου των εργαζομένων στο δημόσιο δηλαδή πάνω από 50.000 εργαζόμενοι.

Στόχος των μετακινήσεων είναι η μετάταξη στην περιφέρεια λόγω του χαμηλού κόστους ζωής ή η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου.  Όταν δεν θα καλύπτονται οι θέσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού κυρίως για θέσεις άμεσης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων διοικητικών παραγόντων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αλλά και συνδικαλιστικών στελεχών, η απλοποίηση των διαδικασιών της κινητικότητας μετά την οριστικοποίηση των νέων οργανογραμμάτων θα αποτελέσει κίνητρο για τη συμμετοχή υπαλλήλων στην κινητικότητα.

Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο

Σύμφωνα με διάταξη που θα περιέχεται στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όλα τα διοικητικά έγγραφα  θα διακινούνται υποχρεωτικά μόνον ηλεκτρονικά (με ψηφιακή υπογραφή) καθιστώντας ανενεργή την ειδικότητα του κλητήρα, ενώ τα  έγγραφα που θα αφορούν πολίτες θα αποστέλλονται απευθείας στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι να διακινούν όλα τα έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή και μάλιστα κάθε υπάλληλος θα υπογράφει κάνοντας χρήση της ατομικής του ψηφιακής υπογραφής.

 

 

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα