Εισαγγελική παρέμβαση για το Α.Τ Ομόνοιας

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η καταγγελία οτι πέντε ανήλικα προσφυγόπουλα απο τη Συρία έπεσαν θύματα εξευτελισμού από αστυνομικούς στο Α.Τ Ομόνοιας.


Ήδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας Γιώργος Νουλης.

Τα πέντε παιδιά, ηλικίας 9 έως 14 ετών, εντοπίστηκαν απο αστυνομικούς να έχουν τσάντες με στολές και πλαστικά όπλα για μια θεατρική παράσταση και προφανώς για το λόγο αυτό προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα οπου παρέμειναν για περίπου 7 ώρες.

Συμφωνα με τα όσα καταγγέλουν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκει δέχθηκαν σεξουαλικά υπονοούμενα και ρατσιστικά σχόλια, έπεσαν θύματα εξευτελιστικών πράξεων, κρατήθηκαν σε κελιά μαζί με τοξικομανείς και ποινικούς κρατούμενους, ενω δεν είχαν στη διάθεσή  τους πόσιμο νερό.

Το περιστατικό όπως μας καταγγέλθηκε

Συγκεκριμένα σύμφωνα με καταγγελίες, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, η παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών) ενώ πήγαινε με σκοπό τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης σε χώρο στην Ασκληπιού, ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο ύψος του Πολυτεχνείου.

Η θεατρική ομάδα αποτελούνταν από 5 παιδιά ηλικίας 12-14 χρονών και δύο 20 και 22 αντίστοιχα. Οι δύο μηχανές που ήταν αρχικά στο σημείο, γρήγορα έγιναν 8 και μαζί 2 περιπολικά, ασφαλίτες και αντιτρομοκρατική. Όλα αυτά για να κατασχεθούν 5 πλαστικά όπλα μινιατούρες (όπου αγοράστηκαν απ' το περίπτερο για την παράσταση), ένα λάπτοπ, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης. Απ' ότι φαίνεται αυτά αποτελούν, για τους Κλουζώ της αστυνομίας, επικίνδυνο υλικό. Έπειτα κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα, να επικοινωνήσουν με γονείς, δικηγόρους και αλληλέγγυους.

Δεν γνωρίζουμε πώς μπόρεσαν να δουν στα πρόσωπα αθώων παιδιών πιθανούς εγκληματίες και πώς «ξεγελάστηκαν» από ψεύτικα όπλα οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί.  Βέβαια η «Οδύσσεια» των παιδιών μόλις ξεκινούσε, αφού παρόλο που δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ούτε είχε διαπραχθεί κανένα αδίκημα έγινε προσαγωγή των παιδιών. 

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, όπου έχει απασχολήσει και παλιότερα αρνητικά τα ΜΜΕ, και κρατήθηκαν άνευ λόγου και αιτίας για επτά ολόκληρες ώρες.

Χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, αφού τους είχαν πάρει τα κινητά τους τηλέφωνα, τρομοκρατημένα και αδύναμα όπως ήταν βίωσαν, όπως καταγγέλλουν, την πιο σκληρή εικόνα μιας αστυνομίας που δεν αρμόζει σε κανένα δημοκρατικό κράτος.

Τελικά ένα παιδί κατάφερε στον χώρο που κρατούνταν να ανακτήσει το κινητό του και να επικοινωνήσει με «αλληλέγγυους» που κατέφθασαν γρήγορα στο χώρο όπου κρατούνταν.

Οι «αλληλέγγυοι» μας περιγράφουν γλαφυρά όσα αντιμετώπισαν στο Α.Τ Ομονοίας

«Όταν φτάσαμε στο Α.Τ διαπιστώσαμε, ξανά, γιατί το συγκεκριμένο τμήμα διατηρεί τη φήμη ως φωλιά κτηνών, ψυχανώμαλων και φασιστών. Όπως αποδείχτηκε από τις μαρτυρίες των παιδιών, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Έπειτα τα ανάγκασαν να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα δωμάτιο 2x2 υπό τα διεστραμμένα βλέμματα ένστολων και όσα αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με ρατσιστικό και σεξουαλικό περιεχόμενο. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά 12 χρονών», μας τόνισαν οι αλληλέγγυοι. 

Όταν κατέφτασαν στο Α.Τ. Ομονοίας οι γονείς και οι δικηγόροι, τούς γνωστοποιήθηκαν τα γεγονότα ώστε να υποβάλλουν μήνυση.  Η αστυνομία προσπάθησε σύμφωνα με τους αλληλέγγυους να διακόψει τη διαδικασία λέγοντας πως θα διεξαχθεί ΕΔΕ.

Οι πιέσεις τους  δεν τελεσφόρησαν, οι μηνύσεις έγιναν κανονικά και οι προσαχθέντες αφέθηκαν μετά από 10 ολόκληρες, ώρες όπου κρατούνταν, χωρίς καμία κατηγορία (και οι ενάγοντες γονείς, 6 ώρες μετά).

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και εφόσον αποδειχτεί ότι ευσταθεί, η απαράδεκτη συμπεριφορά των συγκεκριμένων αστυνομικών γυρνάει την χώρα μας σε μαύρες εποχές της ιστορίας της. 

Τι απαντάει η ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ  από την πλευρά της αρνείται πως υπήρξε οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των παιδιών και έχει διατάξει ειδική προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό.


Η ΕΛ.ΑΣ  από την πλευρά της αρνείται πως υπήρξε οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των παιδιών και έχει διατάξει ειδική προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι: «οι πέντε ανήλικοι (14-16 ετών) και οι δύο ενήλικες (23 και 26 ετών) έφυγαν νωρίς το μεσημέρι από ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο στη διασταύρωση των οδών Σουρμελή και Αχαρνών, το οποίο έχουν καταλάβει άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Κατά τη διαδρομή τους προς την περιοχή των Εξαρχείων, μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ τους είδαν με μία σακούλα σκουπιδιών στην πλάτη και τους σταμάτησαν για να τους ελέγξουν. Μέσα στη σακούλα βρήκαν πέντε πλαστικά όπλα, εμφανώς ψεύτικα, και προχώρησαν στην προσαγωγή τους στο τμήμα της Ομόνοιας».

Εκεί -σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές- οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν σε χώρο προσωρινής κράτησης, όπου παρουσία δύο αξιωματικών, του υποδιοικητή του τμήματος και ακόμα ενός, τους ζήτησαν (όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες διαδικασίες) να σταθούν κυκλικά του δωματίου, κοιτάζοντας τον τοίχο, ώστε να μην έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους.

Κάποια στιγμή -αναφέρουν οι αστυνομικοί- τους ζήτησαν να σηκώσουν τις μπλούζες τους, προκειμένου να δουν εάν έχουν κάτι κρυμμένο από κάτω ή εάν έχουν κάποιο τατουάζ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ προσήχθησαν στη μία το μεσημέρι και αποχώρησαν στις έξι το απόγευμα.

Μάλιστα οι  αστυνομικοί θα καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου  για το συγκεκριμένο περιστατικό καθώς πίσω από τις καταγγελίες εκτιμούν πως «βρίσκονται άτομα που σκοπό έχουν τη στοχοποίηση του αστυνομικού τμήματος Ομονοίας».

Το βράδυ της Παρασκευής η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και αναφέρει:

«Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα.

Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος.

Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία.

Το Υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο.

Γι' αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης.»

Πορεία διαμαρτυρίας αλληλέγγυων για το περιστατικό
Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποίησε το «συντονιστικό καταλήψεων στέγης προσφύγων-μεταναστών/ιων» με αφορμή τις καταγγελίες για και εξευτελισμό προσαχθέντων στις 27 Σεπτεμβρίου στο Α.Τ. Ομονοίας. Για τις καταγγελίες έχει διαταχθεί προκαταρκτική ειδική εξέταση.

Λίγη ώρα μετά τις 19:00 οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μετά τις 20:00 η εκδήλωση έλαβε τέλος.





Οι διαδηλωτές πέρασαν από το Α.Τ. Ομόνοιας όπου φώναξαν συνθήματα.



'Φρούριο' το Α.Τ. Ομονοίας, από όπου πέρασε η πορεία
'Φρούριο' το Α.Τ. Ομονοίας, από όπου πέρασε η πορεία







Στο κάλεσμα της συγκέντρωσης αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση και το κράτος φόρεσαν για ακόμη μια φορά το φασιστικό τους προσωπείο. Μετά τις καλοκαιρινές εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης προσφύγων/μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και τα εμετικά δημοσιεύματα, από μερίδα του τύπου, ενάντια στις δομές αλληλεγγύης, η αστυνομία λειτουργώντας σε ένα κλίμα ανοχής δικαιολόγησε για μια ακόμη φορά γιατί είναι ο πιο μισητός οργανισμός παγκοσμίως.

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι η παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης “2ο Φιλοξενείο” (Αχαρνών) ενώ πήγαιναν με σκοπό τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης σε χώρο στην Ασκληπιού, σταματήθηκαν από ομάδα μπάτσων ΔΙΑΣ στο ύψος του Πολυτεχνείου. Η θεατρική ομάδα αποτελούνταν από 5 παιδιά ηλικίας 12-14 χρονών και δύο 20 και 22 αντίστοιχα. Οι δύο μηχανές που ήταν αρχικά στο σημείο, γρήγορα έγιναν 8 και μαζί 2 περιπολικά, ασφαλίτες και αντιτρομοκρατική. Όλα αυτά για να κατασχεθούν 5 πλαστικά όπλα μινιατούρες (όπου αγοράστηκαν απ' το περίπτερο για την παράσταση), ένα λάπτοπ, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης. Απ' ότι φαίνεται αυτά αποτελούν, για τους Κλουζώ της αστυνομίας, επικίνδυνο υλικό. Έπειτα κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα στερώντας τους έτσι εξαρχής, κάθε δυνατότητα, να επικοινωνήσουν με γονείς, δικηγόρους και αλληλέγγυους/ες.

Κατόπιν μεταφέρθηκαν στο 4ο Α.Τ. Ομονοίας όπου και κρατήθηκαν 7 ώρες περιμένοντας μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Μέσα σε όλον αυτό τον παραλογισμό, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό τηλέφωνό του και να ειδοποιήσει αλληλέγγυους για το περιστατικό. Όταν φτάσαμε στο Α.Τ διαπιστώσαμε, ξανά, γιατί το συγκεκριμένο τμήμα διατηρεί τη φήμη ως φωλιά κτηνών, ψυχανώμαλων και φασιστών. Όπως αποδείχτηκε από τις μαρτυρίες των παιδιών, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Έπειτα τα ανάγκασαν να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα δωμάτιο 2x2 υπό τα διεστραμμένα βλέμματα ένστολων και όσα αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με ρατσιστικό & σεξουαλικό περιεχόμενο. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά 12 χρονών.

Όταν κατέφτασαν στο Α.Τ. οι γονείς και οι δικηγόροι, τους γνωστοποιήθηκαν τα γεγονότα ώστε να υποβάλλουν μήνυση. Η αστυνομία προσπάθησε να διακόψει τη διαδικασία λέγοντας πως θα διεξαχθεί ΕΔΕ. Οι πιέσεις δεν τελεσφόρησαν, οι μηνύσεις έγιναν κανονικά και οι προσαχθέντες αφέθηκαν μετά από 10 ολόκληρες ώρες όπου κρατούνταν παράνομα, χωρίς καμία κατηγορία (και οι ενάγοντες γονείς, 6 ώρες μετά).

Για μας όμως, οι αγώνες δε δίνονται στα δικαστήρια και οι ΕΔΕ είναι προπέτασμα κάποιων για να νομιμοποιείται η αστυνομική αυθαιρεσία. Καλούμε όλους και όλες για να καταγγείλουμε και να αντισταθούμε στην αστυνομική βαρβαρότητα και κτηνωδία. Η σιωπή είναι συνενοχή όταν ένστολοι παιδόφιλοι απειλούν ψυχές παιδιών.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/09 ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη θα συνθλίψουν την κρατική καταστολή

Συντονιστικό καταλήψεων στέγης προσφύγων-μεταναστών/ιων»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016, 23:20



newsbomb

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα