Υπόθεση Άννυ: Καταπέλτης ο ψυχίατρος για τον πατέρα

Με τον ισχυρισμό ότι οι κηλίδες αίματος που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα, προέρχονται από τραυματισμό της μικρής Άννυς στη μύτη απάντησε στα όσα καταθέτουν οι μάρτυρες ο κατηγορούμενος πατέρας της. Για απύθμενη σκληρότητα μίλησε ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Σάββα.

Για δεύτερη φορά μετά την έναρξη της διαδικασίας ο Σάββας πήρε το λόγο ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και είπε για τις κηλίδες του αίματος που έχουν εντοπιστεί: "όταν το παιδί μπήκε στο μπάνιο έπεσε και ράγισε τη μύτη του".

Ανατριχιαστικά είναι και τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο ψυχίατρος Ματθαίος Εξάρχου που εξέτασε τον κατηγορούμενο πατέρα κατόπιν εντολής της ανακρίτριας, επί πέντε ώρες.

"Ρώτησα γιατί; Γιατί δεν το πήρε το παιδί του στην πλάτη του, σε μια κουβέρτα, σε ένα σεντόνι να πάει να το θάψει αλλά προτίμησε να το τεμαχίσει. Η απάντησή του ήταν ότι το παιδί ήταν βαρύ.  Εκεί σταμάτησα..." ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε "Μάλλον φοβόταν, όχι όμως τόσο την αστυνομία όσο την μητέρα της, μη το μάθει... Φοβόταν μη μάθει ότι πέθανε η Άννυ...απύθμενη σκληρότητα".

Ο ψυχίατρος τον περιέγραψε ως "επιθετικό άνθρωπο" αν και στον ίδιο "δεν ανέφερε περιστατικά βίας με το παιδί του. Μου είπε ότι αγαπούσε το παιδί και το πρόσεχε". Πρόσθεσε πως ο κατηγορούμενος "δείχνει έλλειψη μεταμέλειας εκλογικεύει το γεγονός ότι έχει βλάψει άλλους", ήταν ήπιος τοξικομανής, που προστάτευε την κόρη του. Μάλιστα έθεσε ως παράδειγμα ότι όπως του είπε ο ο κατηγορούμενος, όταν κάπνιζε ηρωίνη  μετέφερε το παιδί σε άλλο  σε άλλο χώρο για να το προστατεύσει.

Ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε σε εκείνον τον τεμαχισμό του παιδιού του. Όπως είπε προχώρησε σε αυτή τη πράξη ακολουθώντας τις συμβουλές του συγκατηγορουμένου του Νικολάι, "για να μην βρεθεί το πτώμα γιατί είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την αστυνομία αλλά και γιατί φοβόταν την γυναίκα του".

Πρόεδρος: Να επιμείνουμε λίγο στο βίαιο χαρακτήρα του ...Θα μπορούσε εν δυνάμει να βιαιοπραγήσει σε οποιοδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτοί οι χαρακτήρες θα μπορούσαν...

Πρόεδρος: θα μπορούσε για ασήμαντη αφορμή να φτάσει στο φόνο;

Μάρτυρας: Σπάνια αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στον φόνο. Όπως αναφέρεται μάλιστα στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν πολύ καλή λεκτική επικοινωνία. Μπορούν εύκολα να πείσουν κάποιον άλλο να κάνει άνομες πράξεις...

Πρόεδρος: Από ψυχιατρικής άποψης υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού από τη στιγμή που έμεινε με τον πατέρα του;

Μάρτυρας: Όχι δεν υπήρχε. Θα μπορούσε να προσέχει το παιδί του, έστω και για λίγο. Εδώ έχουμε τοξικομανείς που προσέχουν τα παιδιά τους. Αυτοί οι χαρακτήρες δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτεθούν σε παιδιά και μάλιστα δικά τους. Θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ενήλικες ....

Πρόεδρος: Στη σύζυγο πως επιτέθηκε;

Μάρτυρας: Με τη σύζυγο θα μπορούσε να έχει άλλες διαφορές, σεξουαλικές, οικονομικές...

Πρόεδρος: Πως εξηγείται ο τεμαχισμός από ψυχιατρικής απόψεως, τον οποίο έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει βιβλιογραφία για αυτό το πράγμα... στη κατάταξη των ψυχικών νόσων.

Πρόεδρος: Άρα δεν θεωρείται ότι υπάρχει ψυχική νόσος, όταν κάποιος πάει να τεμαχίσει το παιδί του...

Μάρτυρας: Όχι

Πρόεδρος: Μετά τον τεμαχισμό πήγε και πούλησε παιχνίδι του παιδιού του. Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το προφίλ του κατηγορουμένου με βάση αυτό;

Μάρτυρας: Την έχω σκιαγραφήσει, δεν αλλάζει η άποψη μου από αυτό το στοιχείο.

Εισαγγελέας: Πως σας είπε ότι το παιδί πέθανε;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι ο Νικολάι του είπε ότι το παιδί δεν είχε σφυγμό.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει το προφίλ ανθρώπου που θα έκανε κακό στο παιδί του... Το προφίλ ανθρώπου όμως που θα τεμάχιζε...δεν είναι λίγο αντιφατικό όλο αυτό;

Μάρτυρας: Τι να πω; Ήθελε να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στη παγκόσμια ψυχιατρική κατάσταση ψυχικών νόσων δεν υπάρχει κάτι που να λέει πως όποιος τεμαχίσει το παιδί του πάσχει από αυτό...Είναι κάτι άλλο. Έχει στο μυαλό του κάποιος ένα σχέδιο, θα κάνω αυτό για να μην πάθω εγώ κάτι.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης της μητέρας της Άννυ, ο κ. Εξάρχου ανέφερε πως "οι τοξικομανείς δεν εγκληματούν και μάλιστα σε μικρά παιδιά, είναι απλώς τοξικομανείς και όχι  a...priori εγκληματίες".

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η άποψη του ψυχιάτρου ότι οι κατηγορούμενοι δεν λένε την πραγματικότητα για τα όσα έχουν συμβεί. "Κάθε άνθρωπος αγαπάει το παιδί του, κάτι έγινε δεν ξέρω, το ξέρουν οι κατηγορούμενοι και δεν το λένε. Δεν είναι αποτέλεσμα της προσωπικότητας του. Δεν αποκλείω να συμμετείχε σε μια αρνητική πράξη για την Άννυ. Αυτό, όμως, που έκανε εντύπωση είναι ότι εμμέσως ο Σάββας μου είπε ότι ο Νικολάι μπορεί κάτι να του έκανε στο παιδί. Φάνηκε σαν κάτι να ήθελε να πει αλλά δεν μου το είπε.." υποστήριξε.

 

 

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα