Αναστάτωση από τα πέντε Ρίχτερ στη Μεσσηνία

Αναστατώθηκαν χθες το πρωί οι κάτοικοι με τα 5 Ρίχτερ! Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, όπως άλλωστε και στη δόνηση που προηγήθηκε ανοιχτά της Ρόδου (5,4 R)

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ «τρέλανε» τη Μεσσηνία, σκορπώντας ανησυχία στους κατοίκους, χθες το πρωί κοντά στο Ακρωτήριο Ακρίτας, ενώ ιδιαίτερα αισθητή έγινε στα Δωδεκάνησα η (ακόμη ισχυρότερη) δόνηση 5,4 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε νωρίτερα βόρεια της Ρόδου. Πάντως, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι πρόκειται για σεισμούς μεγάλου βάθους, που συνήθως δεν συνοδεύονται από εντονότερες δονήσεις.

Στη Μεσσηνία ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 10.17 το πρωί με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φοινικούντας και σε απόσταση 38 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 30 χιλιόμετρα. Τα 5 Ρίχτερ δεν προκάλεσαν ζημιές, αλλά αναστάτωσαν τους κατοίκους, καθώς αναπόφευκτα ξύπνησαν μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας το 1986. Υστερα από οδηγία του ΟΑΣΠ, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα σχολεία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και στην Κορώνη, ενώ στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας διακόπηκαν προσωρινά ορισμένες δίκες.

Νωρίτερα, ο Εγκέλαδος ταρακούνησε το νοτιοανατολικό Αιγαίο με έναν ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε στις 23.57 την Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Ρόδου, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βόρεια της Χάλκης. Και αυτός ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος, στα 90 χιλιόμετρα. Τα 5,4 Ρίχτερ έγιναν αισθητά στα Δωδεκάνησα και στην ανατολική Κρήτη, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Παρά το σχετικά μεγάλο μέγεθος των σεισμών, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς πρόκειται για δονήσεις που (κατά κανόνα) δεν έχουν συνέχεια. «Τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση μεταξύ τους και θεωρώ ότι μάλλον είναι μεμονωμένα, με την έννοια ότι πρόκειται για σεισμούς αρκετά μεγάλου βάθους, που δεν συνοδεύονται από μετασεισμική ακολουθία, ούτε από πιο μεγάλους σεισμούς» λέει στην «Espresso» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Μεγάλο εστιακό βάθος

Για «αναμενόμενους» σεισμούς που δεν προκαλούν ανησυχία κάνει λόγο και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Θανάσης Γκανάς. Οπως εξηγεί, η εστία των δονήσεων (και στις δύο περιπτώσεις) εντοπίζεται πάνω στην υποβυθιζόμενη αφρικανική πλάκα, γεγονός που εξηγεί το μεγάλο εστιακό βάθος και τη φτωχή μετασεισμική ακολουθία. Ειδικά για τα 5 Ρίχτερ στη Μεσσηνία, ο κ. Γκανάς ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ρήγμα του σεισμού του 1986, καθώς είναι διαφορετικού τύπου ρήγματα που απέχουν μεταξύ τους 46 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα