Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική μετά την επεισοδιακή σύλληψη στην Ασπροβάλτα

Συναγερμός έχει σημάνει στην αντιτρομοκρατική μετά από την επεισοδιακή σύλληψη στην Ασπροβάλτα την Κυριακή το βράδυ, ενός Γάλλου ο οποίος ήταν στην «κόκκινη λίστα»  των γαλλικών αρχών, για πιθανές διασυνδέσεις του με μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων Ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή.

Αμέσως μετά τη νόμιμη είσοδο του στη χώρα μας (σ.σ. από τον τελωνειακό σταθμό των Κήπων στον Έβρο στις 24 Σεπτεμβρίου)  από την Τουρκία,  όπου βρισκόταν τους τρεις τελευταίους μήνες, ο 49χρονος Γάλλος υπήκοος τέθηκε υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αντιτρομοκρατικής αφού σε βάρος του υπήρχε διεθνές σήμα των Γαλλικών αρχών «ειδικών ελέγχων προσώπων, για λόγους ασφαλείας».

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής στον επαρχιακό δρόμο Ασπροβάλτας-Θεσσαλονίκης, ο 49χρονος μουσουλμάνος αντιλήφθηκε την παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών και προσπάθησε να διαφύγει εμβολίζοντας με το αυτοκίνητό του το όχημα της αντιτρομοκρατικής, με συνέπεια την πρόκληση τροχαίου.

Μάλιστα ο Γάλλος αντιστάθηκε στους άνδρες της αντιτρομοκρατικής, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να  ελέγξουν τα χαρτιά του, με συνέπεια να τον συλλάβουν.

Αρχικά, υπήρξε η αναφορά πως ο 49χρονος κινήθηκε απειλητικά εναντίον των ανδρών της αντιτρομοκρατικής φωνάζοντας «Αλλάχ Άκμπαρ» (σ.σ. ο Θεός είναι μεγάλος), φράση που χρησιμοποιούν οι «μοναχικοί λύκοι» του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων στις οποίες συμμετέχουν, στηριζόμενοι και στα όσα φέρεται να είπε στους ανωτέρους του ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στην παρακολούθηση του υπόπτου.

«Άναψε τους μεγάλους προβολείς και κινήθηκε προς το μέρος μας. Βάλαμε την όπισθεν. Είχε τοίχο πίσω μας. Προσέκρουσε μετωπικά πάνω στο όχημά μας. Στη συνέχεια, ανέβηκε στο καπό και χοροπηδώντας ωρυόταν. Φωνάζαμε “πολίς”. Είχα τον οπλισμό μου. Έδωσα εντολές και υπάκουσε. Σταμάτησε επειδή είδε το όπλο. Όταν γονάτισε, φώναξε: “ο Θεός είναι μεγάλος!”».

Πάντως, έως αργά χθες το βράδυ η παραπάνω αναφορά, δεν επιβεβαιωνόταν από

πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με τις οποίες συνομίλησε το pontiki.gr.

Αυτό που έγινε  γνωστό σχετικά με τον 49χρονο, είναι ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του κατά τη διάρκεια της απολογίας του στον ανακριτή υποστήριξε ότι σκοπός της διέλευσης του από την Ελλάδα ήταν να περάσει μέσω Ηγουμενίτσας στην Ιταλία και από εκεί να συνεχίσει οδικώς, με τελικό προορισμό τη Γαλλία.

Αρνήθηκε να πει οτιδήποτε σχετικά με τους λόγους της τρίμηνης παραμονής του στην Τουρκία, ενώ όσον αφορά το επεισόδιο με τους  άνδρες της αντιτρομοκρατικής ο 49χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι «ήταν ντυμένοι σαν κακοποιοί και νόμισα ότι θα μου κάνουν κακό», προσθέτοντας ότι ρωτούσε κατ' επανάληψη εάν είναι αστυνομικοί. Ο ίδιος επισήμανε ότι σταμάτησε στα Νέα Κερδύλλια για να φάει και να πλύνει τα ρούχα του.

«Λέω αλήθεια. Μπορώ να πω ψέματα στο δικαστήριο αλλά όχι στο Θεό. Δεν φοβάμαι τη φυλακή αλλά το Θεό», κατέληξε στην απολογία του. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το οποίο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ενώ σε βάρος του αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Προς το παρόν κρατείται, με τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές,  σχετικά με την έκβαση της περίεργης υπόθεσης.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα