Έξτρα μειώσεις σε 250.000 επικουρικές από τον Νοέμβριο

Έξτρα μείωση που σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει τα 50 ευρώ το μήνα, λόγω αναδρομικών κρατήσεων, θα επιβάλλεται από τον Νοέμβριο σε 250.000 επικουρικές συντάξεις. Στη λύση αυτή αντί μιας ακόμη μεγαλύτερης περικοπής που θα εξαφάνιζε τις συντάξεις, αν εφαρμοζόταν η αρχική ρύθμιση, φαίνεται να καταλήγουν το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα.

Η νέα διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έμειναν σε εκκρεμότητα από την αξιολόγηση της τρόικας τον περασμένο Ιούνιο και θα προβλέπει ότι το όριο των αναδρομικών περικοπών θα φτάνει στα 50 ευρώ και δεν θα περιορίζεται σε ένα πλαφόν μείωσης 10%, όπως αρχικά είχε προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο και θα διαρκέσουν μέχρι οι συνταξιούχοι να «εξοφλήσουν» τις αναδρομικές μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο.

Οι στόχοι

Οι αναδρομικές περικοπές θα πρέπει να αποφέρουν περί τα 170 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2016, αλλά με τον ορισμό πλαφόν 50 ευρώ, η εξοικονόμηση που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα δεν θα επιτευχθεί ως το τέλος του έτους, αλλά θα «περάσει» και μέσα στο 2017. Το αν θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι στόχοι θα επιτευχθούν. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν τέθηκε στις συζητήσεις.

Ο νόμος 4387 προβλέπει ότι οι αναδρομικές μειώσεις θα κρατούνταν από τρία μηνιάτικα, του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση οι επικουρικές που ήταν 250 ευρώ και μειώθηκαν στα 120 ευρώ (περικοπή της τάξης των 130 ευρώ) θα έφταναν να μηδενιστούν καθώς το ύψος των αναδρομικών περικοπών θα ξεπερνούσε το ποσό της επικουρικής. Για παράδειγμα, συνταξιούχος θα είχε για τους μήνες Ιούνιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αναδρομική μείωση 390 ευρώ που θα έπρεπε να παρακρατηθούν ισόποσα από τις επικουρικές Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή θα έπρεπε να γίνει αναδρομική μείωση 130 ευρώ σε μηνιαία επικουρική σύνταξη των 120 ευρώ!

Με το πλαφόν των 50 ευρώ η μείωση θα είναι μικρότερη, όπως μικρότερη -όχι όμως και μηδενική- θα είναι και η επικουρική για όσους μήνες χρειάζονται μέχρι να κλείσει η διαφορά. Για παράδειγμα, η συνολική αναδρομική περικοπή των 390 ευρώ θα μοιραστεί σε δόσεις των 50 ευρώ για τους επόμενους 7,5 μήνες και στο διάστημα αυτό ο συνταξιούχος θα παίρνει 70 ευρώ αντί 120 ευρώ.

Αν μια επικουρική μειώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 100 ευρώ (από τα 240 στα 140 ευρώ), θα έχει αναδρομική περικοπή 300 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που θα παρακρατηθούν με δόσεις των 50 ευρώ σε 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό η σύνταξη που θα καταβάλλεται θα είναι 90 ευρώ.

Χωρίς… πρόσθετα

Το μόνο θετικό -αν και προσωρινού χαρακτήρα- είναι ότι οι συνταξιούχοι των οποίων οι επικουρικές μειώθηκαν Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δεν θα δουν στις 4 Οκτωβρίου και την έξτρα μείωση λόγω των αναδρομικών περικοπών που ξεκινούν από τον Ιούνιο. Θα πάρουν επομένως τα μειωμένα ποσά που είχαν λάβει και τον Σεπτέμβριο χωρίς αναδρομικές κρατήσεις (σ.σ.: ήδη τα ποσά έχουν βγει χωρίς αναδρομικές περικοπές από το ΕΤΕΑ).

Το ίδιο θα συμβεί, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, και με τις επικουρικές για τους συνταξιούχους έξι ταμείων (Μηχανικών, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων, Ναυτικών, Αστυνομικών και πρώην Χωροφυλάκων, Αρτοποιιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων) οι οποίοι περιλαμβάνονται στο τρίτο κύμα περικοπών του Οκτωβρίου και θα έχουν μείωση της επικουρικής τους ως και 40%, χωρίς όμως να τους χρεωθούν οι πρόσθετες αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

 

 

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα