Δωρεάν εμβολιασμός και εξετάσεις από την Ομάδα Αιγαίου σε τέσσερα νησιά

Σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Αρκιούς θα βρεθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, η Ομάδα Αιγαίου στο πλαίσιο της «Χειμερινής Αποστολής 2016» με στόχο να προσφέρει δωρεάν εμβολιασμό κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου, καθώς και ενημερωτικές δράσεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού στους κατοίκους των ακριτικών αυτών νησιών του Αιγαίου.

Με στόχο την προστασία της υγείας των κατοίκων δυσπρόσιτων ακριτικών νησιών, η Ομάδα Αιγαίου, μια εθελοντική ομάδα που τα τελευταία 23 χρόνια προσφέρει αφιλοκερδώς φροντίδα στους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, φέτος συμπράττει με την ομάδα «W4Ο Hellas - Γυναίκες στην Ογκολογία».

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου, μεταξύ αυτών και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, θα πραγματοποιήσουν δωρεάν ιατρικές, αιματολογικές/βιοχημικές εξετάσεις και θα δοθούν ενημερωτικές ομιλίες για τη σημασία της πρόληψης και τα οφέλη του εμβολιασμού ενηλίκων και παιδιών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ομάδας Αιγαίου Απόστολος Μπιλίρης εξήγησε ότι «στα συγκεκριμένα νησιά υπάρχει εξαιρετική ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, καθώς τα κέντρα Υγείας είναι μη επαρκώς στελεχωμένα, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Όταν ξεκινήσαμε πριν 23 χρόνια τη δράση μας πιστεύαμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Αλλά δυστυχώς ακόμα υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης της Ομάδας Αιγαίου. Η χώρα βιώνει μια οικονομική λαίλαπα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την βελτίωση των πραγμάτων».

Σύμφωνα με την Ιζόλδη Χατζηγιάννη, γενική γραμματέα του ΔΣ της Ομάδας Αιγαίου «η Πάτμος θα αποτελέσει το επίκεντρο της χειμερινής δράσης διότι έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια αυξημένη συχνότητα στα κρούσματα καρκίνου του μαστού εκεί».

Αιτιολογώντας την αύξηση των κρουσμάτων εξήγησε ότι, δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί στο νησί, παρά μόνον μια γενική γιατρός και μια οδοντίατρος, συνεπώς αν μια γυναίκα θέλει να κάνει ειδικότερο έλεγχο πρέπει να έρθει στην Αθήνα ή σε κάποιο μεγαλύτερο γειτονικό νησί. «Πέραν από τις έλλειψεις υγειονομικού προσωπικού, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης, φόβος και ντροπή για πιθανό πρόβλημα υγείας. Φανταστείτε ότι πριν πέντε χρόνια, ενώ είχαμε στις αποστολές μας γυναικολόγο, οι γυναίκες δίσταζαν να τον προσεγγίσουν και να ρωτήσουν για την υγεία τους. Αναγκαστήκαμε, λοιπόν, να πάρουμε και μια μαία μαζί μας και να πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα για τις αφυπνίσουμε σχετικά με την πρόληψη σοβαρών παθήσεων», είπε η κ. Χατζηγιάννη.

Η Ελένη Λινάρδου, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομάδας «W4Ο Hellas - Γυναίκες στην Ογκολογία» αναφερόμενη στη συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου επιβεβαίωσε την ελλιπή ενημέρωση των γυναικών καθώς και την δυσχερή πρόσβαση σε δομές υγείας στα ακριτικά σημεία της Ελλάδας, την ώρα που 4.900 νέα κρούσματα καρκίνου μαστού καταγράφονται ετησίως και 5.000 έως 6.000 γυναίκες να έχουν μεταστατική μορφή της νόσου.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες που φέτος θα συμμετάσχουμε σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία στον τομέα της πρόληψης. Είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας να ενημερώσουμε τις γυναίκες αυτών των νησιών για την αξία της αυτοψηλάφησης και να υλοποιήσουμε ειδικές εξετάσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου» είπε η κ. Λινάρδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η «Χειμερινή Αποστολή» της Ομάδας Αιγαίου υλοποιείται χάρη στην Pfizer Hellas που με δωρεά της θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της αποστολής στα νησιά Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Αρκιούς, ενώ επιπλέον θα δωρίσει 200 13δύναμα εμβόλια κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου. Η μακρόχρονη συνεργασία της Pfizer Hellas με την Ομάδα Αιγαίου είναι μακροχρόνια, και οι πρωτοβουλίες, που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια περιελάμβαναν την κατασκευή ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου στην Αμοργό καθώς και προγράμματα δωρεάν εμβολιασμών κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Pfizer Hellas και υπεύθυνος του προγράμματος ΕΚΕ της εταιρείας, υπογράμμισε ότι «συμμετέχοντας ενεργά και αναπτύσσοντας συνεργασία με σημαντικούς συμμάχους στο πλευρό μας, θέτουμε ισχυρές βάσεις στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας, ιδίως για σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος. Δεσμευόμαστε ότι η συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα συνεχιστεί και η έννοια της προσφοράς θα παραμείνει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας».

 

in

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα