Αμυγδαλέζα: Άνοιξε ξανά ανανεωμένη με παιδική χαρά και wi -fi. Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι

Άνοιξαν ξανά οι πύλες στην Αμυγδαλέζα οι οποίες βεβαίως δεν έκλεισαν ποτέ και ξαφνικά έγιναν από “κολλαστήριο” και “αποθήκη ψυχών”σε μία σύγχρονη δομή γιατί απέκτησαν μία παιδική χαρά και ελεύθερο internet.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος και ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμούς Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδράς επισκέφθηκαν σήμερα, το πρωί, το προαναχωρησιακό κέντρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα.

Στο κέντρο φιλοξενούνται πλέον οικογένειες που εντάσσονται στα προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Ο ΔΟΜ αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για την επιστροφή τους και τις επαφές μεταξύ αρμοδίων φορέων των χωρών προέλευσης και των χωρών υποδοχής. Η απόφαση της επιστροφής είναι 100% εθελοντική και πραγματοποιείται μετά από αίτημα του πρόσφυγα/μετανάστη.

Οι εγκαταστάσεις δυναμικότητας 158 ατόμων ανακαινίστηκαν πρόσφατα με τη χορηγία του ΔΟΜ. Θα φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων/μεταναστών που προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου και επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους. Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται και δεύτερος χώρος φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα δυναμικότητας 152 ατόμων και ο οποίος θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα προς χρήση.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση των χώρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν παιδιατρείο, παιδότοπο, υπαίθριο χώρο με δέντρα, σκέπαστρο και παγκάκια, αίθουσα ψυχαγωγίας, ειδικό χώρο προσευχής και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο ( wi - fi ).

Άλλοι χώροι έχουν διαμορφωθεί για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των φιλοξενούμενων οικογενειών, όπως αποθήκη τροφίμων-αναλώσιμων και ενδυμάτων για μητέρες, παιδιά και βρέφη, χώροι πλυντηρίων/στεγνωτηρίων κ.α.

Για την Αμυγδαλέζα ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας δήλωσε: “Όπως ξέρετε υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έρχονται πρόσφυγες στη χώρα μας. Είναι ο δρόμος της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο δρόμος της επιστροφής προς την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είναι ο δρόμος της εθελούσιας επιστροφής στον τόπο τους, στην χώρα τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο πλαίσιο αυτού του τρίτου δρόμου που είπαμε με τον κύριο Εσδρά και το Δ.Ο.Μ., το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, φτιάξαμε αυτό το χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Μας βοήθησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ώστε να φτιάξουμε ένα χώρο όσο γίνεται πιο ανθρώπινο που θα φιλοξενεί για περιορισμένες μέρες, 15 εάν δεν κάνω λάθος, αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν να πάνε και θέλουν να γυρίσουν στη χώρα τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τους κάνει τα εισιτήρια, τους δίνει και κάποια μικροέξοδα και τους φιλοξενούμε σε αυτό το χώρο τις λίγες αυτές ημέρες μέχρι να φύγουν”.

Για την “αρνητική αύρα” της Αμυγδαλέζας απάντησε ο κ. Δανιήλ Εσδράς: “Να πω δυο λόγια μήπως σας καλύψω κιόλας. Ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν καταρχήν να βγάλουμε την αρνητική αύρα που είχε η Αμυγδαλέζα όλο αυτό τον καιρό. Θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έστω και για τις λίγες μέρες που θα μείνουν εδώ μέχρι να βγουν τα χαρτιά τους, θα πρέπει ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες και πολύ ανθρώπινες και αυτό κάναμε. Κάναμε την παιδική χαρά που βλέπετε από πίσω. Υπάρχει θέρμανση και ψύξη, σύγχρονη, με air - condition , τα πρώτα τους πράγματα όταν έρχονται εδώ, οδοντόβουρτσες μέχρι οτιδήποτε προσωπικά είδη, τηλεόραση, ψυγεία, ψύκτες, wi - fi βεβαίως, όλα ό,τι χρειάζεται ένας σύγχρονος άνθρωπος. Οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν και ραντεβού στα social media .

O σκοπός ήταν πρώτον οι ανθρώπινες συνθήκες, δεύτερον να φύγει και αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός προηγουμένως, η αρνητική αύρα της Αμυγδαλέζας και τρίτον και το πιο σημαντικό, για να το διευκρινίσουμε, μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι εθελοντικά οι ίδιοι έχουν αποφασίσει να γυρίσουν στην πατρίδα τους και φυσικά δεν μιλάμε για πρόσφυγες. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν έρθει για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους. Δηλαδή δεν θα επιστρέφαμε ποτέ κάποιον, ακόμα και με τη θέλησή του, εάν κινδύνευε η ζωή του εκεί που γυρνάει.

Το γραφείο μας, το αντίστοιχο που τους υποδέχεται εκεί και που τους βοηθάει να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή, γιατί πρέπει να πούμε και αυτό ότι μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει και το πρόγραμμα της επανεγκατάστασης, όπου τους δίνουμε τη δυνατότητα της δημιουργίας μιας νέας ζωής, κάποια δουλειά, κάποιο βοήθημα κ.λπ. Ξέρει πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες εκεί που γυρνάνε. Δηλαδή αν ερχόταν αυτήν την στιγμή ένας Σύρος και μου έλεγε: «Θέλω να γυρίσω στη Συρία» και να μου το έλεγε εγώ δεν θα τον γυρνούσα. Έτσι για να είμαστε σαφείς. Άρα, λοιπόν, όλοι αυτοί που γυρνάνε είναι με τη θέλησή τους, αλλά και εκτός απ’ αυτό δεν κινδυνεύουν και δεν διώκονται στις πόλεις τους, όπου και γυρνούν”.

Ο πρόεδρος του ΔΟΜ στάθηκε ιδιαίτερα σε όσους ήδη έχουν φύγει μετά από ολιγοήμερη παραμονή τους στον χώρο και τόνισε ότι η παραμονή και όσων ακολουθήσουν να είναι όντως για λίγες ημέρες. “Aς πούμε έστω πέντε, έξι, επτά μέρες, οχτώ. Αλλά θέλαμε οι συνθήκες στις οποίες θα ζουν να είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να τους προσφέρουμε. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από τα νησιά. Άρα, το ιδανικότερο θα ήταν να γυρνούν πίσω κατευθείαν από τα νησιά. Αυτό δεν γίνεται. Πρώτον διότι δεν έχουμε τις προξενικές αρχές εκεί, ώστε να κάνουν την ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών, αλλά και δεύτερον δεν υπάρχουν και πτήσεις φυσικά κατευθείαν από τη Μυτιλήνη, από τη Σάμο προς το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές. Άρα, αναγκαστικά έπρεπε να έρθουν προς την Αθήνα.

Δυστυχώς δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, το καταλαβαίνετε αυτό, σύμφωνα με τις συμφωνίες κι όλα αυτά που έχουν υπογραφεί. Οπότε η ιδέα που είχε ο Υπουργός και στηρίξαμε πλήρως, γιατί συμφωνούμε απόλυτα, ήταν τουλάχιστον αυτή η ολιγοήμερη παραμονή τους στην Αθήνα να είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε. Και ο χώρος της Αμυγδαλέζας δεν είναι τυχαίος. Βλέπετε πράσινο, βουνά, καθαρός αέρας και βεβαίως ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να τους δώσουμε”.

Ο κ. Τόσκας πήρε ξανά τον λόγο για την Αμυγδαλέζα και σε μία προσπάθεια “εξαγνισμού” της είπε: “Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Νομίζω κάναμε ότι μπορούσαμε εδώ μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προκειμένου να πάνε κάποιοι άνθρωποι με τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες στον τόπο τους και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη, είναι καλύτερα να φροντίσεις και να παλέψεις στον τόπο σου. Και από αυτή την πλευρά, του περάσματος των μηνυμάτων, είναι και αυτό σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια.

Η χωρητικότητα είναι γύρω στα 300 άτομα, εάν δεν κάνω λάθος. Έρχονται λίγοι, λίγοι. Δεν έρχονται 300 γιατί είναι στην αρχή αυτή η προσπάθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καταβάλλει προσπάθεια για να πείσει αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι τόσο εύκολο πολλές φορές. Σιγά - σιγά πιστεύω, όταν οι πρώτοι περάσουν τα μηνύματα και στους υπόλοιπους, θα ευοδωθεί και θα προχωρήσει καλύτερα η προσπάθεια αυτή”.

 

news247

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα