Ανοίξε ξανά η Αμυγδαλέζα. Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, με παιδική χαρά και wifi

«Ο νέος χώρος», όπως ονόμασε η κυβέρνηση την Αμυγδαλέζα, εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, προκειμένου να φιλοξενήσει περίπου 300 πρόσφυγες.

Τον χώρο επισκέφθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γ.γ υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.

Ο Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του, είπε ότι ο χώρος «είναι ο δρόμος της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη, εφόσον γίνουν αποδεκτοί από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ο δρόμος της επιστροφής στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, είναι ο δρόμος της εθελούσιας επιστροφής στη χώρα τους».

Το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι «σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης, φτιάξαμε έναν χώρο όσο πιο ανθρώπινο γίνεται, για να φιλοξενηθεί για περιορισμένες μέρες ένας αριθμός προσφύγων».

Διαμορφώθηκε στο πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής και περιλαμβάνει παιδικές χαρές και άλλες υποδομές, όπως και ελεύθερο ίντερνετ, προκειμένου να εξυπηρετήσει περίπου 300 άτομα κάθε φορά προσωρινά.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή και κέντρο κράτησης, καθώς έτσι προβλέπεται από τους κανονισμούς για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά η παραμονή των προσφύγων δεν θα ξεπερνά τις 10 μέρες.

Στο συγκεκριμένο χώρο πρόκειται να φιλοξενηθούν πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των διεθνών οργανισμών μετανάστευσης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά (γι’ αυτό και περνούν σε κατάσταση κράτησης) και στην συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήρια από τις πρεσβείες τους.

Στη συνέχεια θα αναχωρούν αεροπορικώς συνοδευόμενοι για τις χώρες καταγωγής τους.

Χάος στα νησιά από τους μετανάστες

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τα φαινόμενα βίας να είναι καθημερινό φαινόμενο .

Οι μετανάστες που παραμένουν εδώ και μήνες στα νησιά είναι διπλάσιοι σε σχέση με τον αριθμό που έχει προβλεφθεί και μπορούν οι δομές να φιλοξενήσουν. Αποτέλεσμα τα φαινόμενα έντασης και βίας να είναι καθημερινά. Τελευταίο περιστατικό τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη στην Λέσβο, με μετανάστες να συγκρούονται μεταξύ τους και να ανάβουν φωτιές στο hotspot στη Μόρια.

Την ίδια ώρα όλες οι εξαγγελίες για άμεση μεταφορά πλοίου στη Μυτιλήνη για τη φιλοξενία τους αποδεικνύονται κυβερνητικό πυροτέχνημα, με περίπου 800 μετανάστες να μένουν εκτός καταυλισμού.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα