Πρόσφυγες από το hot spot της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο

Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει και στη ναύλωση δεύτερου πλοίου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» τόνισε ότι το πλοίο θα σταλεί άμεσα στο νησί του Βορείου Αιγαίου.

«Το υπουργείο ενεργοποιήθηκε ώστε να στείλουμε άμεσα ένα πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο εφόσον οι Αρχές το κρίνουν σκόπιμο και ήδη αντίστοιχο αίτημα είχαμε από τον δήμαρχο και από την περιφερειάρχη», σημείωσε ο κ. Δρίτσας και εξήγησε, ότι σε λίγη ώρα θα υπογράψει τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. «Στη συνέχεια, μέχρι το βράδυ θα περιμένουμε τις ανταποκρίσεις και από αύριο θα εξελιχθεί η αναχώρηση ενός πλοίου» επισήμανε, εξηγώντας πως εάν υπάρξει ανάγκη και για δεύτερο πλοίο «αυτή η διαδικασία θα είναι πια σύντομη, θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων».

Το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν - και υπήρχαν χθες το βράδυ στο νησί» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, εξήγησε πως ήδη μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ και υπάρχει διαδικασία για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, καθώς εξαιρούνται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. «Η συμφωνία αυτή έχει περιοριστικούς κανόνες και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αποφορτίσουμε γρήγορα τα νησιά όπως θα το επιθυμούσαμε. Υπάρχει μια τέτοια καθυστέρηση που επιβαρύνει προφανώς τις δομές αυτές, τα hotspot, αλλά και την τοπική κοινωνία. Και σ' αυτόν τον τομέα ωστόσο, υπήρξαν ήδη βελτιώσεις σημαντικές και θα υπάρξουν μεγαλύτερες» υπογράμμισε.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια, όπως ανέφερε ο υπουργός, υπήρξαν μερικές άμεσες παρεμβάσεις, έκτακτοι σχεδιασμοί και ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις για να ελεγχθεί περισσότερο η ευταξία - με παρεμβάσεις, όχι κατασταλτικές αλλά ρυθμιστικές - ενώ και τα άλλα υπουργεία έχουν ενεργοποιηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του hotspot της Μόριας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα