Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Λέσβο. Εικόνες καταστροφής στο hot spot της Μοριάς

Εκτεταμένες καταστροφές και εικόνες χάους στη Μυτιλήνη, μετά από τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια, που κατέλεξαν στην πυρπόληση και καταστροφή του hot spot της Μόριας.

Το Κέντρο Κράτησης της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα την άμεση εκκένωσή του από περίπου 4000 πρόσφυγες και μετανάστες, που διέμεναν μέσα σε αυτό.

Οικογένειες, γυναίκες με παιδιά και ανάπηροι, έφυγαν άρον άρον από το φλεγόμενο σημείο, για να ακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι.

Ομάδες προσφύγων επιχείρησαν να περάσουν προς το κέντρο της Μυτιλήνης, όμως δυνάμεις των ΜΑΤ και κάτοικοι τους απέκλεισαν τη δίοδο.

Τα ασυνόδευτα ανήλικα, που βρίσκονταν στο hot spot της Μόριας, περίπου 90 παιδιά, μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ, όπου φιλοξενούνται. Άλλοι πρόσφυγες πήγαν στο Κέντρο Κράτησης του Καρά Τεπέ, ενώ άλλοι πέρασαν τη νύχτα στους ελαιώνες γύρω από την καμένη Μόρια.

Η φωτιά έσβησε περίπου στις 11 τη νύχτα και στη συνέχεια οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες επέστρεψαν στο κατεστραμμένο hot spot.

Σοβαρές καταστροφές

Τα επεισόδια μέσα στο Κέντρο Κράτησης είχαν ξεκινήσει από το μεσημέρι, όταν περίπου την ώρα του φαγητού κυκλοφόρησε η φήμη ότι, περίπου 500 μετανάστες και πρόσφυγες θα επιστραφούν σήμερα στην Τουρκία. Οι συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ των Σύρων και των Αφρικανών και γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλο το Κέντρο.

Από τη φωτιά έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 60% των εγκαταστάσεων της Μόριας, καθώς και εξοπλισμός, ενώ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Από τη φωτιά αποτεφρώθηκε άγνωστος αριθμός καλλιεργειών με ελιές, που περιβάλλουν το hot spot.

Nα σημειωθεί ότι το hot spot της Μόριας έχει χωρητικότητα 3500 άτομα και ο επίσημος χθεσινός αριθμός αυτών που φιλοξενούνταν χθες ήταν 5700.

lesvospost.gr, lesvosnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα