Μαύρη επέτειος: Η δίκη Χ.Α. και το σκηνικό της δολοφονίας Φύσσα

Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη στυγερή δολοφονία του Παύλο Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά και η μεγάλη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον Απρίλιο του 2015 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πλέον, το δικαστήριο έχει εξετάσει την υπόθεση δολοφονίας του νεαρού άνδρα και έχει περάσει στην εκδίκαση των άλλων υποθέσεων που περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία, με πρώτη τη δολοφονική επίθεση που είχαν δεχθεί στο Πέραμα Αιγύπτιοι ψαράδες.

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά, βασικού σήμερα κατηγορούμενου στη εν εξελίξει δίκη. Από τις καταθέσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στο δικαστήριο, ξεδιπλώνεται το κουβάρι της στυγερής δολοφονίας του νεαρού μουσικού ενώ έχουν αναδειχθεί παραλείψεις και λανθασμένοι χειρισμοί των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν σπεύσει στο σημείο του συμβάντος. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι ακόμη και η σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά έγινε μετά από υπόδειξη προς τους αστυνομικούς του θανάσιμα τραυματισμένο Παύλου Φύσσα!

Ενδεικτικά είναι τα όσα κατέθεσε στη δίκη μάρτυρας αστυνομικός που είχε σπεύσει στο σημείο της δολοφονίας. «Κοίταξα προς τον Φύσσα και εκείνος μου είπε: ««Ναι, αυτός με μαχαίρωσε». «Τι έκανες;» ρώτησα τον Ρουπακιά. Ήταν ήρεμος και μου απάντησε: «Τίποτα, περαστικός ήμουν». Είδαμε το μαχαίρι με τα αίματα. Ο συνάδελφος από το περιπολικό το πήρε. Ο Ρουπακιάς ήταν ψυχρός και ψύχραιμος. Μετά από συμπλοκή υπάρχει ένταση. Αυτός ήταν πολύ ήρεμος, δεν είχε παλμούς, δεν ήταν ιδρωμένος. Ο Φύσσας έλεγε πονάω εδώ και έπιανε την καρδιά του…».

Άλλος μάρτυρας φίλος του νεαρού μουσικού που βρέθηκε στο σκηνικό της δολοφονίας του, κατάθεσε στο δικαστήριο πως είδε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν στο σημείο, αφότου ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε δολοφονήσει τον Φύσσα. Ακόμη, άλλοι μάρτυρες έχουν αναφέρει στη δίκη πως το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα ήταν «επαγγελματικό» και πως ο Γιώργος Ρουπακιάς ήταν «αποφασισμένος να τον δολοφονήσει».

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη έχει «σφυροκοπήσει» τους αστυνομικούς που καταθέτουν στο δικαστήριο για τους χειρισμούς τους εκείνο το μοιραίο βράδυ. Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος μεταξύ της προέδρου και μάρτυρα αστυνομικού που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία;

Μάρτυρας: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα... Δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο...

Πρόεδρος: Ποιο θεωρείται καλό και ψάχνουμε το καλύτερο; Δεν σταματήσατε ούτε έναν! Μόνο τον Ρουπακιά πιάσατε που καθόταν μέσα στο αμάξι. Αυτό κάνατε...

Το σκηνικό της δολοφονίας

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν «προσχεδιασμένη και οργανωμένη» και εκτελέστηκε στο πλαίσιο «της γενικότερης εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής» που είχε στόχο «την επιβολή δια της βίας των θέσεων και των απόψεών της σε ιδεολογικούς και πολιτικούς αντιπάλους».

Η δολοφονία του νεαρού μουσικού και οι κινήσεις των κατηγορουμένων για αυτή, περιγράφονται καρέ - καρέ σε πολλές σελίδες του βουλεύματος, σύμφωνα με το οποίο στην υπόθεση Φύσσα εμπλέκεται (και) ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος, όπως προκύπτει από την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών του, ενημερώθηκε αμέσως μετά το φονικό.

Εκτός από τον Ρουπακιά, που τράβηξε το μαχαίρι και σκότωσε τον Φύσσα, για τη δολοφονία του μουσικού με διάφορες μορφές συμμετοχής παραπέμπονται και άλλα 13 άτομα που σύμφωνα με το βούλευμα συγκροτούσαν την ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

Ενδεικτικά για το βράδυ που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το χέρι του Γ. Ρουπακιά στο βούλευμα γίνεται εκτενής αναφορά (και) στην εμπλοκή του επικεφαλής του πενταμελούς συμβουλίου της Τοπικής Οργάνωσης της Χ.Α. στη Νίκαια, Γ. Πατέλη. Όπως αναφέρεται ο Γ. Πατέλης ενεργοποίησε άμεσα με sms και από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, περίπου 40 άτομα, τα οποία συγκροτούσαν το τάγμα εφόδου της Χ. Α της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας.

Η εντολή που τους δόθηκε -όπως επισημαίνεται- ήταν να μεταβούν, «πάραυτα και βάσει οργανωμένου σχεδίου» στην καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι, όπου βρισκόταν ο Π. Φύσσας και όπου τους ανέμεναν άλλα μέλη της οργάνωσης. Έτσι έπραξαν, «υπακούοντας, χωρίς καμία αντίδραση ή ερώτηση για το σκοπό της κινητοποίησης και σε εκτέλεση προηγούμενης εντολής του κατηγορούμενου βουλευτή Ιωάννη Λαγού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος «περιφερειάρχης» για όλες τις συνοικίες του Πειραιά».

Έξω από την καφετέρια, ο Γ. Πατέλης και άλλοι κατηγορούμενοι, κατά το δικαστικό συμβούλιο, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση της δολοφονίας. Γίνεται λόγος για «κλίμα γενικότερης σύγχυσης και οχλαγωγίας, έντασης και εκφοβισμού του Παύλου Φύσσα και της ολιγομελούς παρέας του, στην οποία μετείχαν και δύο γυναίκες, με ιαχές και ύβρεις καθώς και τον ξυλοδαρμό τους από μέλη του Τάγματος Εφόδου, με συνέπεια ο Παύλος Φύσσας να εγκλωβιστεί και έτσι να καταστεί ευάλωτος».

Παράλληλα, ο Γ. Πατέλης όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Φύσσα, φέρονται ότι ενδυνάμωσαν και ενθάρρυναν ψυχικά τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος με ένα μαχαίρι και «έχοντας πλέον αποκτήσει την αίσθηση της υπεροχής έπληξε τον Π. Φύσσα αιφνιδιαστικά και απρόκλητα, επανειλημμένως στο αριστερό ημιθωράκιο, με συνέπεια να επέλθει ο θάνατός του».

Οι κατηγορούμενοι και η υπεράσπιση

Ιδιαίτερη εντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η απουσία βασικών κατηγορουμένων από το εδώλιο - μεταξύ αυτών νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής - με αποτέλεσμα το δικαστήριο, έπειτα από σχετικά αιτήματα της πολιτικής αγωγής, να έχει διατάξει για κάποιους από αυτούς την παρουσία τους στη δίκη.

Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται συχνά σε υψηλούς τόνους μέσα στη δικαστική αίθουσα, με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων να αμφισβητεί την αξιοπιστία των μαρτύρων που καταθέτουν στο δικαστήριο και την πολιτική αγωγή να ζητεί την καταδίκη την καταδίκη κατηγορουμένων.

Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που άλλοτε διεξάγεται στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και άλλοτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη.

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα