Ωραιόκαστρο: Όχι στο ρατσισμό από μία μητέρα. Καλλιεργούν τον φόβο και την ανοησία

Όπως καταγγέλλει η κ. Κατερίνα Καρανικολάου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου του 5ου Ωραιοκάστρου και μέλος του ΔΣ της ένωσης γονέων, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Η ίδια είχε διευκρινίσει εξ αρχής με ανάρτηση της στο Facebook πως υπήρξε αρνητική ψήφος, και συγκεκριμένα η δική της, καθώς και πέντε αποχωρήσεις.

Επίσης, υπογραμμίζει πως η συμπεριφορά ήταν εν πολλοίς "αναμενόμενη" καθώς το ΔΣ του Συλλόγου είχε πέρυσι αρνηθεί να συνδράμει σε συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για προσφυγόπουλα με το σκεπτικό πως η βοήθεια πρέπει να προορίζεται "μόνο προς Έλληνες"!

Μετά τη συνέντευξη μας με τον κ. Νικήτα Κανάκη, πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου ο οποίος βεβαίωσε πως όλα τα προσφυγόπουλα στην περιοχή είναι εμβολιασμένα, ρωτήσαμε την κ. Καρανικολάου αν ο Σύλλογος ήταν ενήμερος πως έχουν υλοποιηθεί οι εμβολιασμοί.

"Προσπάθησα να ενημερώσω και να καθησυχάσω τους γονείς για το θέμα των εμβολιασμών, υπήρξε όμως υστερία και ρατσισμός"

Τονίζει δε πως κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς είχε διαπιστώσει και η ίδια στο πρόσφατο παρελθόν και μας αναφέρει το παρακάτω περιστατικό:

"Πέρυσι τον Μάρτη, ενώ πλήθος Σύλλογοι, Σωματεία κλπ διοργάνωναν συλλογή ανθρωπιστικού υλικού για πρόσφυγες, πρότεινα στο ΔΣ του συλλόγου να βοηθήσουμε το σύλλογο διδασκόντων που μάζευε υλικά για τα προσφυγόπουλα των Διαβατών. Η ομόφωνη (πλην εμού) απόφαση του ΔΣ ήταν ότι δεν βοηθάμε πρόσφυγες παρά μόνο Έλληνες!

Και μάλιστα δεν θέλησαν να γραφτεί καν στο βιβλίο των πρακτικών αυτή η απόφαση (ίσως για να μην γίνουν εντελώς  ρεζίλι) και όταν την έγραψα (ως γραμματέας του συλλόγου) με καθαίρεσαν με συνοπτικές διαδικασίες με το σκεπτικό ότι δημοσιοποιώ τα ιδιαίτερά τους".

Συμπληρώνει μάλιστα ότι μέλος του Συλλόγου, μέλος της Χρυσής Αυγής, έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στην ίδια αλλά και στον τον κ. Άγγελο Θέμελη, ο οποίος είναι επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Ωραιοκάστρου. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 9/12.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία ημέρα πριν την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ωραιοκάστρου, Αθανάσιος Τσολακίδης, μιλώντας και εκείνος στο NEWS 247, έκανε λόγο για "μεμονωμένη απόφαση ενός συγκεκριμένου συλλόγου που δεν εκφράζει συλλογικά τις θέσεις της Ένωσης".

Γκετοποίηση και αντιδράσεις

Η κ. Καρανικολάου δεν είναι η μόνη που αντιδρά. Τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου έκανε το βίντεο με τις δηλώσεις της συνταξιούχας μαίας, ονόματι Χρυσή Περπερίδου, που προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες. Ανησυχίες που όπως ανέφερε στην ομιλία της στο δημοτικό συμβούλιο, οφείλονται σε "άγνοια και ημιμάθεια".

"Εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα καλλιεργώντας τον φόβο και την ανοησία", δήλωνε μεταξύ άλλων, για να καταλήξει ως εξής:

"Εάν κάνεις γκέτο, το πρόβλημα που φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις, θα' ρθει να σε βρει στην πόρτα σου. Επομένως, θα πρέπει με ένα σοβαρό τρόπο, ό,τι απόφαση κι αν πάρει αυτό το δημοτικό συμβούλιο, να λάβει υπόψη του ότι το γκέτο μόνο επιδεινώνει το πρόβλημα. Ούτε εντάσσει κόσμο, ούτε αμβλύνει αντιθέσεις, ούτε λύνει προβλήματα".

Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να γίνουν μαθήματα σε παιδιά προσφυγόπουλων σε χώρους έξω από τα σχολεία της πόλης προτάσσοντας λόγους υγειονομικής ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και χωρητικότητας των τάξεων.

Σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια διαβεβαιώσεις για εμβολιασμούς δόθηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου, όπως γράψαμε και παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της χωρητικότητας - σύμφωνα με τον υπουργό Ν. Φίλη - σε πρώτη φάση τα παιδιά των προσφύγων θα πηγαίνουν στο σχολείο μετά το μεσημέρι σε τάξεις Υποδοχής για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, λίγα Ελληνικά και μια άλλη ξένη γλώσσα και στη συνέχεια η ένταξη τους θα γίνει σταδιακά στις σχολικές αίθουσες βάσει σχεδιασμού του αρμόδιου υπουργείου.

Επιμένει ο δήμαρχος

Κλείνοντας, τονίζουμε πως ακόμη και σήμερα και μετά τις διαβεβαίωσες περί εμβολιασμών και τις διαψεύσεις των επιδημιών, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότσης, μίλησε για "υγειονομική βόμβα" και ζήτησε τα προσφυγόπουλα να κάνουν μάθημα σε "άλλους χώρους" για να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή της περιοχής, μεταξύ άλλων.

Στο παρακάτω βίντεο κάνει λόγο για 15 κρούσματα φυματίωσης στο ΑΧΕΠΑ και για κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά.

Πριν τέσσερις ημέρες, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Στον ανιχνευτικό έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν θετικοί στο μικρόβιο της φυματίωσης, πιθανόν να πρόκειται και για ηπατίτιδα" διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι προσβλήθηκαν πρόσφατα από τη νόσο. "Μπορεί κάποιοι να είχαν αντισώματα από παλιά. Το θέμα όμως είναι ότι νοσούν", ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση ότι τα κρούσματα φυματίωσης προέρχονται από επαφή με πρόσφυγες ή μετανάστες. Την ίδια ώρα, οι Γιατροί του Κόσμου δηλώνουν στο NEWS 247 πως δεν έχουν διαπιστωθεί παρόμοια κρούσματα σε παιδιά προσφύγων στο Ωραιόκαστρο και πως αυτά λαμβάνουν φροντίδα από παιδίατρο σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με την επίσημη αποδελτίωση του ΚΕΕΛΠΝΟ (για την εβδομάδα 29/08 έως 04/09) δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό από τα εξής σύνδρομα/καταστάσεις: [7] Ελονοσία (με θετικό ταχύ τεστ), [8] Υποψία διφθερίτιδας, αναπνευστικής ή δερματικής, [10] Εκδηλώσεις παράλυσης με οξεία έναρξη, [11] Μηνιγγίτιδα ή/και εγκεφαλίτιδα, [12] Αιμορραγικές εκδηλώσεις με πυρετό, [13] Σήψη ή σοκ (σηπτικό, άγνωστης αιτιολογίας), [14] Θάνατος άγνωστης αιτιολογίας.

Επιπλέον, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων δηλώθηκαν συνολικά 4 περιστατικά ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, για τα οποία ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας και ένα εισαγόμενο κρούσμα ελονοσίας. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος για "επιδημία".

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου εκτιμά από την άλλη πως το κράτος δεν προλαβαίνει να εμβολιάσει τα παιδιά (παρότι οι φορείς επαναλαμβάνουν πως αυτό έχει ήδη γίνει), ενώ υπογραμμίζει πως "ακόμη και να γίνει αυτό τα προσφυγόπουλα δεν θα μπορούν να ενταχθούν το απόγευμα στα σχολεία μεταξύ 2 και 6, καθώς τα ολοήμερα ολοκληρώνουν το πρόγραμμα στις 4 το απόγευμα".

Η κατάσταση των προσφύγων και των παιδιών ελέγχεται διαρκώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις από τους ανθρώπους του μέσα στις επόμενες ώρες.

 

 

news247

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα