Σκοτώθηκε την ώρα που πήγαινε να πάρει καφέ στο παιδί της

Σήμερα στις  3 το μεσημέρι θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία της καθηγήτριας φιλολόγου Κικής Ρέσσου, από τον ναό Αγίου Μηνά στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας, στη Λεύκα. Η εκλιπούσα βρήκε ακαριαίο θάνατο το πρωί του περασμένου Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αιγάλεω στην Αθήνα όταν παρασύρθηκε από μία νταλίκα.

Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου της σκόρπισε τη θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πάτρας και στους χιλιάδες μαθητές της, που δίδαξε επί τόσα χρόνια υπηρετώντας στην Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η Βασιλική (Κική) Ρέσσου είχε κατέβει για να πάρει καφέ του γιου της Κωνσταντίνου Καραμπελιά, ο οποίος είναι προπονητής στο Αιγάλεω. Στεκόταν στη διαχωριστική νησίδα του δρόμου, κι ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο, ένα όχημα – μπετονιέρα την χτύπησε.

Η εκλιπούσα υπήρξε από τις πιο γνωστές καθηγήτριες φιλολόγους, μία δραστήρια γυναίκα, η οποία είχε ασχοληθεί και με τον συνδικαλισμό στον κλάδο της.

Πολλοί την θυμούνται από τα χρόνια της εκπαιδευτικής της θητείας στο Πολυκλαδικό λύκειο, στην Κανακάρη (πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών) στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Γιαννιώτισσα στην καταγωγή, η Κική Ρέσσου είχε σπουδάσει στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων ενώ στη συνέχεια πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου είχε συγγενείς.

Ήταν γεννημένη το 1945 ενώ ο πρώτος της διορισμός ως καθηγήτριας στη μέση εκπαίδευση ήταν στο ακριτικό Σουφλί στο νομό Έβρου. Μετά το Πολυκλαδικό (από τη θρυλική ομάδα καθηγητών του Πολυκλαδικού έχουν πλέον φύγει από τη ζωή οι Μπασακάκη, Αντωνέλη, Καπαριανός και τώρα η Ρέσσου) η εκλιπούσα ανέλαβε χρέη υποδιευθύντριας στο 1ο Λύκειο Πατρών ενώ το τελευταίο σχολείο πριν τη συνταξιοδότηση της ήταν το 12ο Λύκειο της Πάτρας.

Η στενή της φίλη και συνάδελφος της, από το 1979 όταν και συνυπηρετούσαν στο 2ο Αρρένων στην Τριών Ναυάρχων, η φιλόλογος Ευγενία Αρβανίτη – Παλαιολόγου (βρέθηκαν μαζί και στο Πολυκλαδικό Λύκειο Πατρών), μιλώντας στο thebest.gr δήλωσε συγκλονισμένη από τον χαμό της Κικής Ρέσσου.

Όπως μας είπε, «η Κική ήταν διαχυτική, ανοιχτή, δοτική στους φίλους της, είχε ευαισθησία για τα παιδιά και δεν ήταν τιμωρητική. Ήμασταν φίλες από το 1979. Ήταν ένας συντροφικός, καθαρός άνθρωπος που την εμπιστευόσουν. Δεν ήταν άνθρωπος που θα σε υπονόμευε. Υπήρξε κοινωνική, ευαίσθητη σε κινήματα κοινωνικά και ήταν γνωστή γενικότερα στον κόσμο καθώς ήταν ένας άνθρωπος της παρέας», μας είπε η Ευγενία Αρβανίτη προσθέτοντας πως η Κική Ρέσσου είχε διατελέσει και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων της Πάτρας ενώ στη διάρκεια της πορείας της είχε παρακολουθήσει και την παλιά ΣΕΛΜΕ – σχολή εκπαιδευτικής επιμόρφωσης.

Η Ευγενία Αρβανίτη που γνώριζε καλά την Κική Ρέσσου μας εκμυστηρεύθηκε και τις μεγάλες προσωπικές στενοχώριες που έμελλε να βιώσει τα τελευταία χρόνια η εκλιπούσα. Η Κική Ρέσσου είχε χάσει πέρυσι και πρόπερσι τις δύο αδελφές της, οι οποίες έφυγαν από τη ζωή χτυπημένες από τον καρκίνο.

Η Κική Ρέσσου (προσωπικά μιλώντας την θυμάμαι στα τέλη του ’80 στο Πολυκλαδικό λύκειο να μας κάνει το μάθημα των Λατινικών, να είναι πάντα χαμογελαστή, άνετη και φιλική με τα παιδιά και να βάζει πάντα καλούς βαθμούς) υπήρξε και μία γοητευτική, κομψή και περιποιημένη γυναίκα που αγαπούσε πολύ και την τέχνη. Όπως τέλος μας θύμισε η Ευγενία Αρβανίτη, το 1986 είχαν ανεβάσει μαζί και με την Κική Ρέσσου στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας το έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα» με ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Μεταξύ μάλιστα των πρωταγωνιστών ήταν και ο Τάσος Γιακουμής, σημερινός γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑ.

Η τραγική επίσης ειρωνεία είναι πως η Κική Ρέσσου φρόντιζε πάντα να προσέχει στο δρόμο της και συμβούλευε τους άλλους να μην περπατούν στο δρόμο αλλά πάντοτε μέσα στο πεζοδρόμιο.

thebest

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα