Νέα δικαστική περιπέτεια για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

Νέα περιπέτεια για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, καθώς, με εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών, προτείνεται η παραπομπή του σε δίκη, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, σε βαθμό κακουργήματος, πράξη η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, κατά το διάστημα 1999-2007.

Εκτός από το Β. Παπαγεωργόπουλο, η αντιεισαγγελέας Εφετών, Μαγδαληνή Γαλάταλη εισηγείται να παραπεμφθεί στο ίδιο δικαστήριο -το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης- ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελική λειτουργός, μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά, τόσο στις κρίσεις των δικαστηρίων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τις οποίες οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης, όσο και στα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων, που αποφάνθηκαν την παραπομπή τους σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις που στηρίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής πράξης της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε σε σχέση με την υπεξαίρεση που τέλεσε ο πρώην δημοτικός ταμίας, Παναγιώτης Σαξώνης, σε βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Απολογούμενοι σε ανακριτή, ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν κριθεί αμετάκλητα ένοχοι για την υπεξαίρεση, με δεδομένο ότι έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο, με αίτηση αναίρεσης που έχουν ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου. Ακόμη φέρεται να είπαν ότι το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους είναι απολογία του συγκατηγορούμενού τους, Π. Σαξώνη.

Το λόγο έχει τώρα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που θα αποφανθεί με βούλευμα για την παραπομπή τους ή μη, σε δίκη.

Για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. από τα ταμεία τουΔήμου, ο μεν Β. Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε από το πενταμελές Εφετείο, σε κάθειρξη 12 ετών, ο δε Μ. Λεμούσιας, σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.

Και οι δύο αποφυλακίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο πρώτος ως ανάπηρος και ο δεύτερος υπό όρους, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής του. Αντίθετα, στη φυλακή παραμένει ο πρώην δημοτικός ταμίας, Π. Σαξώνης, ο μόνος που ομολόγησε την υπεξαίρεση και στον οποίο το δικαστήριο, σε δεύτερο βαθμό, επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών.

Το νέο δικαστικό χτύπημα για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια έρχεται την ώρα που εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις, για τις οποίες παραπέμφθηκαν σε ισάριθμες δίκες. Η πρώτη είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σε σχέση με την υπεξαίρεση (προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2017) και η δεύτερη για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε κατά τη θητεία του τέως δημάρχου, αυτό της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής» (ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές προσδιορίστηκε για τον προσεχή Νοέμβρη).

Εξάλλου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατέστη κατηγορούμενος για συνέργεια σε απιστία, αναφορικά με τις ειδικές εντολές πληρωμών, υπόθεση που αναβλήθηκε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα για τον προσεχή Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα