Θάσος: Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Αυτοψία στις κατεστραμμένες περιοχές από την μεγάλη φωτιά που καίει εδώ και τρεις ημέρες στη Θάσο, πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στο νησί λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Ο Πρωθυπουργός, συνομίλησε με τις τοπικές αρχές αλλά και τον δήμαρχο του νησιού και περιηγήθηκε με ελικόπτερο τύπου Σινούκ ,στις πληγείσες περιοχές.

Στο ελικοδρόμιο, τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του έργου κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την υγεία των πέντε πυροσβεστών που τραυματίστηκαν και ο δήμαρχος του είπε πως οι τέσσερις έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και ένας μόνο εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τού προξένησε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (σ.σ.από κεραυνούς) και η γρήγορη εξάπλωσή της. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Σινούκ και πέταξε πάνω από δασικές εκτάσεις που έκαψε η πυρκαγιά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Καρατζιάς. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί στον Πρίνο, στο κοινοτικό κατάστημα.

Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Μέτρα ανακούφισης για την πύρινη λαίλαπα  στη Θάσο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έπειτα από σύσκεψη που είχε με τους τοπικούς φορείς.

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους γεωργούς μελισσοκόμους μέσω του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

Για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την καταβολή αποζημιώσεων από το υπουργείο υποδομών στο 80% των ζημιών και το 20% με μακροχρόνιο δανεισμό .

Νωρίτερα, με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ έφτασε στον Πρίνο της Θάσου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πυρκαγιά.

Στο ελικοδρόμιο, τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του έργου κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την υγεία των πέντε πυροσβεστών που τραυματίστηκαν και ο δήμαρχος του είπε πως οι τέσσερις έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και ένας μόνο εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τού προξένησε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (σ.σ.από κεραυνούς) και η γρήγορη εξάπλωσή της.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Σινούκ και πέταξε πάνω από δασικές εκτάσεις που έκαψε η πυρκαγιά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Καρατζιάς.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί στον Πρίνο, στο κοινοτικό κατάστημα.ης κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Σημειώνεται πως ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τρία τουλάχιστον πύρινα μέτωπα έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιές στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση πολλών εστιών στις παραπάνω περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα οι φωτιές να προχωρήσουν επικίνδυνα και λίγο έλλειψε να περικυκλωθούν τα χωριά. Ωστόσο, χάρη στον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές Aρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα.

Χρηματοδότηση για έργα που θα «θωρακίσουν» το νησί από τις πυρκαγιές θα διεκδικήσει ο δήμος

Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη "θωράκιση" της Θάσου προκειμένου να μην βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή των τελευταίων δύο 24ώρων, θα διεκδικήσει ο δήμος, όπως δήλωσε, σήμερα, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

"Έχουν συμπληρωθεί δύο 24ωρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έχουμε ανασάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο συνεχίζονται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα και, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, υπάρχουν τρεις εστίες, "τις οποίες έχουμε υπό τον έλεγχό μας και στόχος είναι σήμερα να καθαρίσουμε".

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "τελειώνοντας μ' αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά" καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Σήμερα και αύριο, τα σχολεία στη Θάσο είναι κλειστά.

Η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον που έχει για το νησί, δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου

«Πρακτική και συμβολική σημασία» έχει η μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θάσο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής από την καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων δύο 24ώρων, εκτιμά ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου.

«Δείχνει έμπρακτα η κυβέρνηση το ενδιαφέρον που έχει για τη Θάσο και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές» δήλωσε ο κ. Παπαφιλίππου και εκτίμησε πως με την κίνηση αυτή «θα τονωθεί το συναίσθημα των πολιτών της Θάσου που θα δουν ότι έχουν δίπλα τους την κυβέρνηση ολόκληρη και τον πρωθυπουργό τον ίδιο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στον τρόπο που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, λέγοντας: «Τη γλιτώσαμε από εμπρησμούς και συνέβη το κακό από καιρικά φαινόμενα». Ωστόσο, όπως τόνισε, ευτυχώς δεν έχει εκκενωθεί το νησί. «Ο τουρισμός εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν συνέβη αυτό που συνέβη το '89, όταν μέσα σε λίγες ώρες εκκενώθηκε όλη η Θάσος. Αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία του νησιού και πιστεύω πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ειδικά, αυτή την περίοδο το έχει ανάγκη η Θάσος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφιλίππου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα