Θάσος: Καλύτερη η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα. Πέντε οι τραυματίες

Υπό μερικό έλεγχο μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα τεθούν όλα τα πύρινα μέτωπα στη Θάσο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από το πρωί του Σαββάτου στο νησί, έχουν καεί ολοσχερώς οκτώ σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή Καζαβίτι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν, δίνοντας μάχη με τις φλόγες.

Ένας από αυτούς με κάταγμα στο πόδι, οι υπόλοιποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά, όπως ελαφρά έχει τραυματιστεί και ένας εθελοντής.

Η φωτιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου (10/09) από μια καταιγίδα κεραυνών σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά μέτωπα μέσα σε διάστημα 45 λεπτών και εξαιτίας του πυκνού πευκοδάσους και των θυελλωδών ανέμων εντάσεως έως και 8 μποφόρ πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα της.

Σπίτια, αγροικίες αμέτρητες κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες και πολλές χιλιάδες στρέμματα του άλλοτε μοναδικού στο είδος του πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη.

Δεκάδες κάτοικοι στα χωριά του Πρίνου, της Αλυκής, το Τρίλοφο Θεολόγου, το Μικρό και Μεγάλο Καλαβίτη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους , ενώ πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερο 24ωρο εναέριες και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εκατοντάδων εθελοντών στη Θάσο σε μια προσπάθεια να ελέγξουν όλα τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στο νησί από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το ήδη δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνεται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή και έχουν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εστιών που είχα ήδη σβήσει νωρίτερα, οπότε χρειάζεται συστηματική και μεθοδική δουλειά που γίνεται πολλές φορές με την βοήθεια των επίγειων δυνάμενων καθώς ο πυκνός καπνός εμποδίζει την ορατότητα των χειριστών των αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ κάνει λόγο πλέον για μια ελεγχόμενη κατάσταση στα πύρινα μέτωπα υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπάρχει μια σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπληρώνει «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από χθες είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα θα πραγματοποιούν ρίψεις μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τη δύση του ηλίου σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι ο εφοδιασμός τους με καύσιμα γίνεται πλέον μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και δε χρειάζεται να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Με συνεχείς ρίψεις νερού 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν στο νησί της Θάσου για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Το βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων έχει επικεντρωθεί στη πυρκαγιά που κατευθύνεται στο Ραχώνι, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για έλεγχο των πυρκαγιών στα μέτωπα του Ποτού-Θεολόγου.

Αρωγός στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η έστω περιορισμένης διάρκειας βροχή που έπεσε.

Στο νησί βρέθηκαν έως αργά το απόγευμα (16.00) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Νωρίτερα συμμετείχαν σε σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Συντονιστικού στον Πρίνο.

«Το Κράτος ήταν «παρών» από την πρώτη ώρα εκδήλωσης των πυρκαγιών, με την διάθεση μεγάλου στόλου πυροσβεστικών μέσων και υψηλών αξιωματούχων αρμοδίων για τη διαχείριση πυρκαγιών» ανέφερε ο κ.Τόσκας, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Ραχώνι.

Την άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων περιοχών και την κατασκευή προστατευτικών έργων από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε ο κ. Αποστόλου. Πρόσθεσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταγραφή των καταστροφών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του νησιού για την αποζημίωση των πληγέντων. Αργότερα επισκέφθηκε το μέτωπο στο Θεολόγο, καθώς και τις περιοχές της νοτιοανατολικής Θάσου που έχουν πληγεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα