Καίγεται η Θάσος μετά από πτώση κεραυνών. Άνιση μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες

Μαίνεται για δεύτερη συνεχή μέρα ο πύρινος εφιάλτης στο πανέμορφο νησί της Θάσου, με τις φλόγες να έχουν κυριολεκτικά τυλίξει το μισό νησί .

«Ένα φλεγόμενο νησί στην καρδιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου». Αυτή είναι η εικόνα που έδιναν την Κυριακή το απόγευμα οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής που συμμετέχουν στην άνιση μάχη με την καταστροφική πυρκαγιά, που κατακαίει από το Σάββατο το ξημέρωμα την πανέμορφη Θάσο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρίχθηκε η Θάσος λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει το νησί.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεκτη από το πρωί του Σαββάτου (10/09) όταν μια καταιγίδα κεραυνών λίγο πριν από τις έξι το πρωί είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το αίτιο της πρόκλησης της φωτιάς, που εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά μέτωπα μέσα σε διάστημα 45 λεπτών και εξαιτίας του πυκνού πευκοδάσους και των θυελλωδών ανέμων εντάσεως έως και 8 μποφόρ πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα της.

Σπίτια, αγροικίες αμέτρητες κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες και πολλές χιλιάδες στρέμματα του άλλοτε μοναδικού στο είδος του πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη.

Δεκάδες κάτοικοι στα χωριά του Πρίνου, της Αλυκής, το Τρίλοφο Θεολόγου, το Μικρό και Μεγάλο Καλαβίτη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους , ενώ πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

«Είναι μια τραγωδία - Επρόκειτο για Οργή Θεού»

«Πρώτα ήταν η καταιγίδα κεραυνών και μετά ο άνεμος που ανά πάσα στιγμή άλλαζε κατεύθυνση, στρέφοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς άλλοτε προς τα σπίτια και άλλοτε προς το βουνό», λέει στο topontiki ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Παυλίδης.

Το απόγευμα του Σαββάτου εξετάσθηκε η προληπτική εκκένωση του κέντρου υγείας της Θάσου όπου είχαν μεταφερθεί πολλοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα . Οι πιο σοβαρά όπως και ένας εποχικός πυροσβέστης, ο οποίος υπέστη συντριπτικά κατάγματα από πτώση προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Προσωρινά εκκενώθηκαν οι Μονές Αρχαγγέλου και Αγίου Παντελεήμονα, με τις μοναχές να επιστρέφουν εκεί την Κυριακή το πρωί.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τους διαρκείς στροβιλισμούς και την σχεδόν μηδενική ορατότητα εξαιτίας των καπνών είχαν ως συνέπεια τα επτά καναντέρ κ τα έξι ελικόπτερα που συμμετέχουν στην κατάσβεση να παραμένουν επί ώρες καθηλωμένα, δυσχεραίνοντας περισσότερο τις προσπάθειες περισσότερων από 200 πυροσβεστών (πεζοπόρα τμήματα, στρατιώτες, εθελοντές και κατοίκους) που προσπαθούσαν να οριοθετήσουν έως αργά τη νύχτα τα τέσσερα πύρινα μέτωπα που δεν μπόρεσε να ανακόψει η βροχή που έπεσε το πρωί της Κυριακής.

Την κατάσταση στη Θάσο επιθεώρησαν από κοντά τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε θέματα Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας όσο κ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, οι οποίοι δεσμεύθηκαν για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων .

Όμως έγιναν αποδέκτες και της αγανάκτησης των κατοίκων της Θάσου για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας και την μικρή πυροσβεστική δύναμη στο καταπράσινο νησί, που δεν επέτρεψαν την άμεση επέμβαση κατά τα πρώτα κρίσιμα στάδια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Θάσος: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον Τόσκα ... Καιγόμαστε σας λέμε!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα