Υπερχείλισε ο Πηνειός, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια. Bίντεο

Σε απόγνωση βρίσκονται κυρίως οι κάτοικοι του Βαλομανδρίου αλλά και του Παραποτάμου του Δήμου Πύλης, όταν υπερχείλισε ο Πηνειός ποταμός, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του να φτάσουν στις αυλές των σπιτιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισε το εσωτερικό κατοικιών, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Οι πληγέντες κάτοικοι από νωρίς το πρωί προσπαθούν να απομακρύνουν το νερό και τη λάσπη από τα σπίτια τους, ενώ ανάλογες μεγάλες είναι οι ζημιές και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ζημιές έχει υποστεί και η Φωτάδα, που γειτνιάζει με τα δύο παραπάνω χωριά, ενώ από τον όγκο του νερού κατέρρευσαν και κατοικίες.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάσταση στην ζωή μου, το νερό είναι πολύ, τα προβλήματα μεγάλα και αποφύγαμε τα χειρότερα με όσους κατευθύνονταν προς το Περτούλι, δηλώνει στο trikalanews.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης…

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει στους πολίτες να μην προσπαθούν να διασχίσουν γέφυρες όταν το ύψος του νερού κατάντη είναι μεγάλο, όταν δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα, όταν βρέχει και να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική και την Τροχαία, όταν συναντούν τέτοια περιστατικά.

Κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρεμάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, διακοπή κυκλοφορίας προς Αμπέλια και Καστανιά. Πρόκειται για ένα μέρος της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα η ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, και έχει δημιουργηθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Επίσης έχουν ξεχειλίσει ρέματα, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει και καταστραφεί δρόμοι εντός οικισμών αλλά και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό Δίκτυο, ενώ έχουν εκδηλωθεί και κατολισθητικά φαινόμενα σε πολλά σημεία δυσκολεύοντας την κίνηση στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Διάβα - Αμπελίων - Καστανιά τμήματα του οποίου καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως μια γέφυρα στην περιοχή «Χάνια» Κρύας Βρύσης. Επίσης καθ' όλο το μήκος του δικτύου το οδόστρωμα έχει σκεπαστεί με φερτές ύλες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την κυκλοφορία απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή σε όσους κινούνται στην περιοχή. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο Αμπέλια - Κάμπος Ελαφίου - Καστανιά - Καλομοίρα.

Τρίκαλα: Υπερχείλισε ο Πηνειός, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια

Στον Κλεινοβό, ένα σπίτι σχεδόν έχει ξεθεμελιωθεί ολοσχερώς, όπως και άλλα κτίσματα που βρίσκονταν δίπλα, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, σπίτια κατά μήκος του ρέματος πλημμύρισαν, αποθηκευτικοί χώροι το ίδιο, κατολισθήσεις επί του οδικού δικτύου Αμπελίων προς Κλεινοβό - Χρυσομηλιά. Πολλές καταστροφές καταγράφονται και στην Διάβα καθώς όλα τα κάθετα προς τον Πηνειό ρέματα υπερχείλισαν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή «Αλώνια». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, βιοτεχνίες, αμπέλια, να παρασυρθούν κυψέλες, να πνιγούν πουλερικά και κηπευτικά να σκεπαστούν με νερό.

Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν στην Μεγάλη Κερασιά παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Καλαμπάκας - Ιωαννίνων. Ακόμα, στην Διάβα φούσκωσε το κεντρικό ρέμα που ξεκινά από τα «Πλατάνια» και καταλήγει στην περιοχή «Σελιγκάτα» υπερχειλίζοντας στο σημείο της γέφυρας , στην είσοδο του χωριού.

Στο Δήμο Τρικκαίων Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε πέντε χωριά του Δήμου Τρικκαίων από τις έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ώρες. Η Φωτάδα κυρίως, αλλά και το Καλονέρι, το Γενέσι, το Ρίζωμα και ο Πλάτανος, βίωσαν τα αποτελέσματα της απίστευτα μεγάλης ποσότητας νερού που έφτασε μέσω των ποταμών στα χωριά. Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι πλημμύρες δημιούργησαν προβλήματα και στην κίνηση οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα χωραφιών.

Ο Δήμος Τρικκαίων σήμερα υπέβαλλε μέσω της ΠΕ Τρικάλων, αίτημα στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, των πληγεισών περιοχών.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε το trikalavoice.gr, λίγο πριν τις 2 το ξημέρωμα του Σαββάτου έφτασαν τελικά στον προορισμό τους οι Τρικαλινοί που είχαν εγκλωβιστεί στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Τρίκαλα για Αθήνα. Το τρένο είχε αναχωρήσει στις 5.45 το απόγευμα της Παρασκευής από Τρίκαλα με προορισμό την Αθήνα (έπρεπε να φτάσει λίγο μετά τις 10 το βράδυ).

Λίγο πριν το Λιανοκλάδι η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε καθώς σημειώνοντας καταπτώσεις βράχων και η γραμμή είχε κλείσει!!!... Μετά από προσπάθειες ειδικού συνεργείου του ΟΣΕ η γραμμή άνοιξε και το τρένο έφτασε Αθήνα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ...

Θρήνος στο Ξυλόκαστρο

O -μόλις 30 ετών- Σπύρος Βαλιμήτης, είναι ο πέμπτος νεκρός της φονικής κακοκαιρίας, που από την Τετάρτη πλήττει τη χώρα μας.

Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας, που έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα για τον πρωτότυπο τρόπο διαφήμισης του μαγαζιού του, επιχείρησε να διασχίσει ένα ρέμα με το αυτοκίνητό του, λίγα μέτρα μακριά απο το σπίτι του στις Βρυσούλες Ξυλοκάστρου, και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Από το βράδυ της Παρασκευής είχε δοθεί σήμα για τον εντοπισμό του.

Το άψυχο σώμα του 30χρονου εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο στο ποτάμι Φόνισσα στο Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, όταν άρχισε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες στην Καλαμάτα και ένας 77χρονος βοσκός στη Λακωνία, ενώ την ίδια ημέρα είχε βρεθεί νεκρός μέσα στο σπίτι του (επίσης στην Καλαμάτα) και ένας 90χρονος από παθολογικά αίτια.

Πλημμύρισαν σπίτια στην Κόρινθο

Ύστερα από 2.5 ώρες ραγδαίας βροχόπτωσης, πλημμύρισαν σπίτια, υπόγεια και δρόμοι στις Κρήνες και στα Ταρσινά. Παράλληλα, υπερχείλισε ποτάμι στο Βραχάτι Κορινθίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ζημιές η καταστροφές.

Στην νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου στο 101ο χλμ, το νερό βγήκε στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων για περίπου 30 λεπτά και όλα τα συνεργεία επιστρατεύτηκαν για να καθαρίσουν, και δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα.

Καστοριά και Κοζάνη μετρούν τις πληγές τους

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε Χιονάτο, Κομνηνάδες και σε πολλά σημεία του επικίνδυνου οδικού δικτύου του Δήμου Καστοριάς.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι του χωριού Χρωμίου στην Κοζάνη. Από την καταρρακτώδη βροχόπτωση πλημμύρισαν σπίτια και οι δρόμοι άνοιξαν στα δυο!

 

Χάος στην εθνική οδό Λαμίας Καρπενησίου - Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα και κινδύνευσαν άνθρωποι

 

Σε απροσπέλαστο ποτάμι μετατράπηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η εθνική οδός Λαμίας – Καρπενησίου, εξαιτίας ισχυρής βροχόπτωσης.
Από την αερογέφυρα του Σταυρού μέχρι και το Λιανοκλάδι, ο δρόμος γέμισε νερά, πέτρες και χώματα. Τα οχήματα που διέρχονταν εκείνη την ώρα από το σημείο, ακινητοποιήθηκαν και οι οδηγοί τους εγκλωβίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένα σημεία το νερό έφτασε και το ενάμιση μέτρο.

Σε αστυνομία και πυροσβεστική,σήμανε συναγερμός, καθώς αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για οδηγούς που κινδύνευαν. Με δυσκολία τα πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα ακινητοποιημένα οχήματα, ενώ στα νερά εγκλωβίστηκε και ένα περιπολικό που προσπαθούσε βοηθήσει τους οδηγούς.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Λαμίας- Καρπενησίου.

Στις 9 περίπου και μετά από μια ώρα καταρακτώδους βροχής, τα έντονα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν.Αστυνομικοί και πυροσβέστες κατάφεραν να φτάσουν μεχρι τα ακινητοποιημένα οχήματα. Όπως διαπιστώθηκε όλοι οι οδηγοί ήταν καλά στην υγεία τους, αν και σε κατάσταση σoκ.

Συνεργεία του δήμου Λαμίας και της περιφέρειας Στερεάς, έπιασαν γρήγορα δουλειά προκειμένου να απομακρύνουν τα νερά και τις φερτές ύλες από το οδόστρωμα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον ΟΣΕ καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων και οι επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν.

EKORINTHOS.GR, KORINTHOS TV, TRIKALA OLA,LAMIA STAR

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα