Τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη για τους μετανάστες στη Χίο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει στο νησί της Χίου από τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ μαζί με τον Γιώργο Τσαρμπόπουλο καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάννης Χατζηγιάννης.

Κατά την συνάντηση, ελέχθη από την Περιφέρεια και τον Δήμο ότι πρέπει να μεταφερθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Από την ηγεσία του υπουργείου κατέστη σαφές ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκή και κυβερνητική επιλογή που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει σειρά διπλωματικών επαφών για να αποσπάσει έγκριση για την δυνατότητα μεταφοράς ορισμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ισχύει και υποστηρίζεται ως έχει και εξ ολοκλήρου.

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης στο νησί και συνέκλιναν στα εξής:

1) Άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία.

2) Λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης στην περιοχή Μερσινίδι για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά κατά την μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας.

3) Κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας καθώς και αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρο που θα αξιολογηθεί και θα δημιουργηθεί άμεσα.

4) Ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλειας πολιτών και επιχειρηματιών καθώς και να ελεγχθεί η παραβατικότητα.

5) Χορήγηση αποζημιώσεων στους κατοίκους Χαλκειούς και Σούδας για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

6) Ενίσχυση των Υγειονομικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας για τις δράσεις αυτές.

7) Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναλαμβάνει να συμβάλλει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την δημιουργία του προαναφερθέντος χώρου, τη μεταφορά προσφύγων, που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, στην ενδοχώρα καθώς και την εύρεση χώρων προσωρινής στέγασης για ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία και σπίτια.

8) Περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για γρηγορότερη εξέταση αιτημάτων, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

9) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις ανωτέρω δράσεις με χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα