Τραγικός ο απολογισμός της θεομηνίας. Η επόμενη μέρα της καταστροφής

Τις πληγές τους μετρούν από χθες οι περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν με απίστευτη σφοδρότητα από τη θεομηνία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές της χώρας που έπληξε η κακοκαιρία. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη από την Καλαμάτα, όπου βρέθηκε για να εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Ν.Τόσκας, μετα τη σύσκεψη  στο διοικητήριο της Περιφέρειας.

Ο κ. Τόσκας εξήγγειλε άμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από τη θεομηνία. Ο αν. υπουργός δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων και διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι δήθεν αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο . Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.

Άκαρπες oι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης, που χάθηκε στις πλημμύρες

Αποτίμηση της κατάστασης

Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε τη χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στον νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

Ο δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.

«Αυτό σημαίνει ότι όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Παράλληλα, τόνισε, ότι ο δήμος ζητά δικαίως χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή. «Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου», πρόσθεσε.

Κακοκαιρία και σήμερα-Φόβοι για νέα θεομηνία

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι το βασικό γνώρισμα της πρόγνωσης του καιρού σήμερα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι βροχές αναμένεται κατά τόπους να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Κεντρική και Δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν επίσης περιοχές της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το τριήμερο από Παρασκευή έως και Κυριακή, τα πιο έντονα φαινόμενα φαίνεται να περιορίζονται στο Βόρειο Ιόνιο, ωστόσο ο καιρός στα ηπειρωτικά θα διατηρηθεί άστατος με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας σποραδικές καταιγίδες ιδιαίτερα στα ορεινά.

Πιο αναλυτικά σήμερα:

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 18 έως 28 στην Ήπειρο και την υπόλοιπη Μακεδονία, από 16 έως 33 βαθμούς στη Θράκη, από 16 έως 27 στην Κεντρική Ελλάδα, από 18 έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 28 στις Κυκλάδες και στις Σποράδες, από 17 έως 33 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και από 25 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 στο Κεντρικό Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι, στο Νότιο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στα Δωδεκάνησα μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς έως μέτριοι και στα νοτιότερα πελάγη ισχυροί έως θυελλώδεις.

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ.

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες, προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους. Στις υπόλοιπες περιοχές θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως και 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως και 26 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, θα σημειωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως και 263βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα στις βορειότερες περιοχές. Οι άνεμοι έως και 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως και 28 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως και 31 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι αίθριος στα νότια. Στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών ή πρόσκαιρων όμβρων. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί στα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως και 30 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα