Θεσσαλονίκη: Έκπληξη για την ποσότητα νερού. Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Μία αγνοούμενη

Έκπληξη προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με τη βροχόπτωση και την ποσότητα νερού που δέχθηκε η Θεσσαλονίκη μέσα σε δύο μέρες.  Περίπου δύο φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει συνολικά τον Σεπτέμβριο δέχθηκε σε δύο μέρες η Θεσσαλονίκη, καθώς από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι σήμερα το πρωί, στις 11, καταγράφηκαν 45 χιλιοστά νερού και η βροχόπτωση συνεχίζεται.

«Τα 45 χιλιοστά είναι πολλά, δεδομένου ότι ο μέσος όρος του νερού της βροχής για τον μήνα Σεπτέμβριο από το 1961 μέχρι το 1990 διαμορφώνεται σε 26,2 χιλιοστά»  εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτή η μεγάλη ποσότητα βροχής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η μέτρηση των 45 χιλιοστών αφορά το κέντρο της πόλης, όπου γίνεται η καταγραφή και εκτιμά ότι στην περιοχή της Μηχανιώνας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, έπεσε πολύ περισσότερο νερό καθώς οι καταιγίδες ήταν εντονότερες.

«Τα 45 χιλιοστά βροχής σημαίνουν ότι είναι σαν να ρίχνουμε 45 κιλά νερό σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Σε δεδομένα που αφορούν τους αγρότες ή τους καλλιεργητές είναι σαν να πέφτουν 45 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα των δύο ημερών» προσθέτει.

Εκτιμά, άλλωστε, ότι κατά κάποιο τρόπο η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στάθηκε τυχερή καθώς αν η ίδια καταιγίδα σημειωνόταν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, η ποσότητα της βροχής θα ήταν πολύ περισσότερη, λόγω των θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών της εποχιακής αυτής περιόδου.

Εξηγώντας την κατάσταση του καιρού αναφέρει ότι ένα «πολύ καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό επηρέασε την περιοχή μας, προερχόμενο από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Η κίνησή του ήταν αργή και όταν σταμάτησε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, προς τα δυτικά, άρχισε να στροβιλίζεται, προκαλώντας μια σειρά από έντονες καταιγίδες που περνούσαν μέσα από το Αιγαίο και εμπλουτίζονταν με υδρατμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολύ βροχή».

Ο κ. Καρακώστας γνωστοποιεί ότι δεν προβλέπεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού για το υπόλοιπο της ημέρας, παρά το γεγονός ότι τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν βελτίωση από το απόγευμα. Αύριο, Πέμπτη, ο καιρός θα είναι άστατος και κατά διαστήματα μπορεί να υπάρξουν βροχοπτώσεις, όχι όμως τόσο έντονες. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται μια βελτίωση, αλλά γενικά ο καιρός θα είναι άστατος, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη καταιγίδων οι οποίες θα είναι διάσπαρτες.

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ εγκλωβίστηκε σε χείμαρρο. Στην οροφή οι επιβάτες! Βίντεο

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ εγκλωβίστηκε πριν από λίγη ώρα σε χείμαρρο λόγω της καταρρακτώδους βροχής στην έξοδο από τα Κουφάλια και με κατεύθυνση Χαλκηδόνα.

Τα ορμητικά νερά, λόγω της καταρρακτώδους βροχής, πλημμύρισαν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του λεωφορείου και να χτυπήσει πάνω σε φράχτη.

Οι επιβάτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προσπάθησαν να ανέβουν στην οροφή του λεωφορείου, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οχήματα του δήμου για να τους απομακρύνουν από εκεί.

 

 

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη από τη σφοδρή βροχόπτωση ενώ από χθες τα ξημερώματα αγνοείται μία γυναίκα στην περιοχή της Μηχανιώνας.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες το αυτοκίνητό της είχε ακινητοποιηθεί καθώς ο δρόμος είχε πλημμυρίσει ενώ τελευταία φορά την είδαν την ώρα που προσπαθούσε να βγει από το ΙΧ.

Οι ζημιές από τη νεροποντή είναι τεράστιες. Δρόμοι έχουν ανοίξει στα δύο, αμάξια έχουν καταστραφεί ενώ σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Δείτε τα βίντεο:

 

Πηγή: thousandnews.gr

Ενδεικτικές του μεγέθους της καταστροφής από τη σφοδρή βροχόπτωση στηνΚαλαμάτα είναι οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στα social media κάτοικοι της περιοχής.

Η καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία του δήμου είναι σε εξέλιξη ενώ σε λίγο αναμένεται να υπογράψει ο δήμαρχος Καλαμάτας το αίτημα προκειμένου να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

*Οι φωτογραφίες είναι από τη χρήστη του facebook Nafsika Lagonikakou

Κλειστή η επαρχιακή οδός Επανομής - Μηχανιώνας λόγω συσσωρευμένου όγκου νερού

Το δήμο Θερμαϊκού έχουν πλήξει από χθες το βράδυ καταρρακτώδεις βροχές, προκαλώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο.

Από τις 4:00 σήμερα τα ξημερώματα και μέχρι και αυτή την ώρα, παραμένει κλειστή η επαρχιακή οδός Επανομής - Μηχανιώνας - Αγίας Τριάδας, καθώς στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Βάρναλη υπάρχει συσσώρευση όμβριων υδάτων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κάνει λόγο για ύφεση μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (07/09) στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Καλαμάτας.

Υπογραμμίζει όμως, ότι θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες - υπολογίζεται πάνω από 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες - και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη καμένων περιοχών και παρεμβάσεων ή παραλείψεων του ανθρώπινου παράγοντα, δημιούργησαν τα προβλήματα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λάλο «στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου επλήγησαν κυρίως οι περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ένας μέρος της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη μέρα με μικρή ύφεση το βράδυ».

Αναλυτικά, «αυτές τις ώρες έχουν μετατοπιστεί οι καταιγίδες στην περιοχή της Λακωνίας, και του Αργολικού Κόλπου. Υπάρχει ύφεση στις δυτικές περιοχές ακόμη και στην Καλαμάτα που είχε σοβαρά προβλήματα. Η ύφεση θα διαρκέσει έως το βράδυ απόψε και θα ξαναρχίσει χαράματα να επιδεινώνεται ο καιρός με βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Λάλος.

Συμπληρώνει δε, ότι «η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα συνεχιστεί η κακοκαιρία σχεδόν όλη μέρα αύριο σε μια ζώνη από το Ιόνιο, τη δυτική και βόρεια Πελοπόνησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική αύριο θα σημειωθούν κάποιες βροχές και καταιγίδες αλλά φαίνεται ότι η περιοχή δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα