Φονική η σφοδρή κακοκαιρία. Τρεις νεκροί και μια αγνοούμενη

Τρεις νεκροί στη Μεσσηνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει τη χώρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστεί.

Όπως έγινε γνωστό απο το κέντρο της Πυροσβεστικής, νεκρές είναι μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν απο πλημμυρισμενα υπόγεια, ενώ ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, το οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται οτι πιθανότατα πέθανε απο άλλη αιτία.

Παράλληλα, στην περιοχή της Θουρίας στη Μεσσηνία ο ποταμός Ξερίλας «φούσκωσε» με αποτέλεσμα να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας αναμένεται εντός της ημέρας να ζητήσει να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του  αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας  στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.

Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον 'Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Καλαμάτας δήλωσε πως συνολικά οκτώ χωριά της Μεσσηνίας έχουν αποκλειστεί από την έντονη βροχόπτωση, ενώ 80 παιδιά είναι αποκλεισμένα στο ΤΕΙ.

Δήμαρχος Καλαμάτας: Τρεις νεκροί και ένας αγνοούμενος από την κακοκαιρία

Συναγερμός και στη Θεσσαλονίκη

Επί ποδός όλη τη νύχτα ήταν -και παραμένει- η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού.

Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα, συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

Αυτή την ώρα κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής- Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη και γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

Στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης γίνονται αναζητήσεις απο σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό μιας 60χρονης που αγνοείται και για την οποία είχε δηλώσει ο σύζυγός της ότι έχασε την επαφή μαζί της. Το αυτοκίνητο της γυναίκας βρέθηκε σε βενζινάδικο με τα αλάρμ αναμμένα, αλλά η ίδια παραμένει άφαντη.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, τη Μεσσηνία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου εντοπίζονται κυρίως τα φαινόμενα, ενώ στην Καλαμάτα, για την άντληση υδάτων έχουν μεταβεί ενισχύσεις και συγκεκριμένα 20 αντλίες απο την Αθήνα και 12 απο την Τρίπολη.

Για “βιβλική καταστροφή” στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών. “Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους” δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ.Μαυρομάτης.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Όπως είπε ο κ.Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ εγκλωβίστηκε σε χείμαρρο. Στην οροφή οι επιβάτες! Βίντεο

 

 

 

Χθες, στην Ηλεία, την Κυλλήνη και την Θεσπρωτία, δρόμοι έγιναν ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων.

Στη Σπάρτη από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε χθες αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών. Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες και χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε στη Ζάκυνθο και στο Κατάκολο, όπου ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τις περιοχές.

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο διήρκεσε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία τα αυτοκίνητα περνούσαν τη «λίμνη».

Εξάλλου, προβλήματα προκάλεσε η βροχόπτωση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία το βράδυ της Τρίτης δέχθηκε 20 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Επανομή, Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα. Λόγω της βροχόπτωσης δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα και νωρίτερα δίπλωσε νταλίκα στην περιφερειακή οδό.

Η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα

Σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν, εκτός από τα ηπειρωτικά, και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σταδιακή εξασθένηση θα σημειωθεί από την Παρασκευή.

Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ισχυρά τις πρωινές ώρες σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς, την Ήπειρο και αργότερα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανότατα θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία.

Στη νησιωτική χώρα, αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στο Δυτικό Αιγαίο με βροχές στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις έως μέτριοι 5 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς στην βόρεια Ελλάδα, θα κυμανθεί από 12 έως και 28 βαθμούς, στην κεντρική και νότια Ελλάδα από 20 έως και 30 βαθμούς, στην Δυτική Ελλάδα έως και 30 βαθμούς, και στα νησιά έως και 31 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά σήμερα:

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά και βαθμιαία βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές και παροδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανοικτά ισχυροί 6 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, θα αναπτυχθούν νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι μέτριοι έως και 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως και 26 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρη εξασθένηση αναμένεται το απόγευμα και το βράδυ. Οι άνεμοι τοπικά θα φτάσουν τα 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως και 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι στις νοτιότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως και 28 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι τοπικά θα φτάσουν τα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως και 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες:

Την Πέμπτη, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη Βόρεια Κρήτη.

Με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές θα συνεχιστούν στα δυτικά και κεντρικά κυρίως τμήματα την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο οι βροχές φαίνεται να περιορίζονται στα δυτικά ηπειρωτικά και το Βόρειο Ιόνιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα