Μισθολογικές ρυθμίσεις για 188.000 δημοσίους υπαλλήλους

Tο νομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο εξετάζεται σήμερα, Δευτέρα, στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. Οι βασικές ρυθμίσεις είναι έτοιμες και μεταξύ άλλων προβλέπουν την μείωση των κατηγοριών από 20 σε 8, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν θα υπάρξουν περικοπές.

Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, θα εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς αποτελεί υποχρέωση στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.

Οι ρυθμίσεις, που αφορούν 188.000 δημοσίους υπαλλήλους, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή έως τον Νοέμβριο, προκειμένου να εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές μισθών και αντιθέτως θα στηριχθούν οικονομικά κλάδοι που είχαν μεγάλες απώλειες, όπως γιατροί και πανεπιστημιακοί.

Δημόσιο: Ποιοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα

Στις δυσκολίες χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων να αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία τους ιδιωτικό τομέα με βάση το ΠΔ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρεται με επιστολή της προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας της η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΥΑΠΕ).


Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση “τόσο το Π.Δ. όσο και οι σχετικές εγκύκλιοι του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Δ.Α. έχουν δημιουργήσει στους υπαλλήλους μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα στη διαδικασία αυτής της «κουτσουρεμένης» βαθμολογικής αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους, τόσο με τις προϋποθέσεις, που θέτει όσο και με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:

-Βάζει περιορισμό στα επτά χρόνια, που μπορεί ένας υπάλληλος να αναγνωρίσει

-Δεν αναγνωρίζει όλες τις μορφές εργασίας (πχ συμβάσεις έργου)

-Απαιτεί πληθώρα δικαιολογητικών, μερικά από τα οποία δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Σημειώνουμε ότι το ΙΚΑ έχοντας καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά στοιχεία μετά τις 31/12/2001, καλεί τους υπαλλήλους για το προηγούμενο διάστημα να καταθέσουν μια λίστα παραστατικών στοιχείων (βιβλιάρια ατομικά, δελτία εισφορών, αποφάσεις Υ.Δ.Α.Α.Β.κλπ)”.


Παράλληλα η ΟΣΥΑΠΕ αναφέρει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, από τα οποία προκύπτει ότι δεν είναι δυνατή η προσκόμιση δικαιολογητικών και γενικότερα η αναγνώριση της εκτός δημοσίου προϋπηρεσίας :

-Γεωτεχνικοί που ασκούσαν επάγγελμα το διάστημα πριν τις 30-6-2002, που δεν απαιτείτο η εγγραφή στο ΓΕΩΤΕΕ ούτε για τον ιδιωτικό ούτε για τον δημόσιο τομέα. Το ΓΕΩΤΕΕ δίνει βεβαίωση προϋπηρεσίας μόνο για το διάστημα για το οποίο το μέλος είναι εγγεγραμμένο σε αυτό, ανεξάρτητα εάν η μόνη προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος στο επιμελητήριο είναι αποκλειστικά η απόκτηση του επίσημου πτυχίου (Ν.1474/1984).

-Υγειονομικοί (κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντίατροι) και μηχανικοί – μισθωτοί πριν από το διορισμό τους – δεν μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα μιχανογραφημένα στοιχεία.

-Ελεύθεροι επαγγελματίες, που ασκούσαν επάγγελμα σε περιοχές με χαμηλό αριθμό κατοίκων, όπου δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση στο ΤΕΕΒΕ και επομένως σήμερα ο ΟΑΕΕ δεν μπορεί να τους χορηγήσει βεβαίωση ασφάλισης.

-Εργαζόμενοι κατηγορίας ΔΕ – Διοικητικών Γραμματέων, που εργάζονταν πριν προσληφθούν στον δημόσιο ως υπάλληλοι γραφείου σε διάφορες εταιρείες οι οποίες σήμερα έχουν κλείσει. Από το ΙΚΑ δεν προκύπτει η ιδιότητα με την οποία εργάζονταν και ο ΟΑΕΔ και η Επιθεώρηση Εργασίας κρατούν στοιχεία μόνο για την τελευταία πενταετία.

-Εργαζόμενοι διαφόρων κατηγοριών και κλάδων, για τους οποίους δεν προκύπτει από την βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα το είδος της απασχόλησης και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν σήμερα έχουν κλείσει.

-Εργαζόμενοι, που ενώ είχαν συναφή προϋπηρεσία με την θέση στην οποία διορίστηκαν, τώρα έχουν μεταταχθεί σε ανώτερη κατηγορία και δεν δικαιούνται αναγνώρισης (άρθρο 4 του ΠΔ 69/2016).

Καταλήγοντας η ΟΣΥΑΠΕ ζητά “την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων ώστε η αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας, να γίνεται με απλές διαδικασίες και να αποκτήσει πλήρη και ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά, τόσο για την μισθολογική, όσο και για την βαθμολογική εξέλιξη”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα