Γκρίζο τοπίο από τη στάχτη που άφησε ο πύρινος εφιάλτης

Το ξημέρωμα της Παρασκευής, 26 Αυγούστου 2016, βρήκε την Σιδηρούντα όπως ήταν και πριν από περίπου 30 χρόνια, στην μεγάλη πυρκαγιά του 1987.

Παντού, γκρίζο τοπίο από τη στάχτη που άφησαν οι πύρινες «γλώσσες» στο πέρασμά τους με σύμμαχο τα μποφόρ.

Στη μέση ο γραφικός οικισμός, με ελάχιστους ανθρώπους που έζησαν εφιαλτικές στιγμές βλέποντας τα σπίτια τους να απειλούνται την πυρκαγιά.



Τα κτίρια παρέμειναν ανέπαφα, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα astraparis.gr.



Από την μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο τραυματίσθηκαν 4 κάτοικοι του χωριού. Ανάμεσα τους και μια 64χρονη που φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 70% του σώματός της και δίνει μάχη για τη ζωή στο ΚΑΤ, όπου και μεταφέρθηκε.



Οι εικόνες από τη συγκεκριμένη περιοχή του νησιού ειναι εφιαλτικές. Κρανίου τόπος. Ένα αυτοκίνητο κατεστράφη ολοσχερώς, ενώ ένα άλλο υπέστη ζημιές.



Γλύτωσαν από την καταστροφή κάποια μελίσσια στην διαδρομή από διασταύρωση με τον επαρχιακό δρόμο έως το χωριό, επειδή οι ιδιοκτήτες τους είχαν φροντίσει να αποψιλώσουν τον περιβάλλοντα.



Το φυσικό περιβάλλον γύρω από την Σιδηρούντα έχει γίνει κάρβουνο. Από την βόρεια πλευρά του οικισμού προς την Βολισσό, καθώς και στην ανατολική, στην διαδρομή από τον κόμβο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού έως το χωριό, έχουν καεί τα πάντα μέχρι κάτω τον μικρό κάμπο.



Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες, κυρίως ελιές και αμπέλια, καθώς και στα εναπομείναντα από προηγούμενες πυρκαγιές πεύκα.

AdTech Ad

AdTech Ad
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα