Φωτιά στη Χίο: Μέσα σε ένα ελάχιστα λεπτά μας περικύκλωσαν οι φλόγες

Ήταν αληθινή κόλαση. Μέσα σε ένα ελάχιστα λεπτά μας περικύκλωσαν οι φλόγες. Η γυναίκα που κάηκε στεκόταν ακριβώς δίπλα μου . Στην προσπάθεια της να απομακρυνθεί από την πλατεία του χωριού, βλέποντας τις φλόγες να μας πλησιάζουν σχεδόν στο ένα μέτρο, σκόνταψε και έπεσε, με αποτέλεσμα η φωτιά να την προλάβει και να καεί. Ευτυχώς, αψηφώντας τους κινδύνους δύο εθελοντές μπήκαν κυριολεκτικά μέσα στις φλόγες και την απεγκλώβισαν, σώζοντας της τη ζωή

Στις φλόγες και πάλι η Χίος και η κατάσταση λόγω των ισχυρών ανέμων είναι απελπιστική. Η φωτιά πέρασε μέσα από χωριά και δυο γυναίκες εγκλωβίσθηκαν στις φλόγες με αποτέλεσμα να τραυματισθούν σοβαρά. Σύμφωνα με το Chiospress.gr η μια έχει υποστεί εγκαύματα στο 70% του σώματός της και ακόμα μια γυναίκα έχει εγκαύματα 20%. Και οι δυο μεταφέρονται με ειδική πτήση στην Αθήνα. Στο νοσοκομείο Χίου έχουν πάει αρκετοί κάτοικοι με εγκαύματα μικρότερης έκτασης.

Σύμφωνα με το politischios.gr η αρχική εστία εντοπίστηκε κοντά στο χωριό της Κατάβασης όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων, σύντομα επεκτάθηκε προς δύο μέτωπα. Ένα προς το Μάναγρο και ένα προς τη Σιδηρούντα, με το δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας ενώ μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.

Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούσαν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πέρασε από το χωριό Σιδηρούντα το οποίο εκκενώθηκε. Επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 9 πεζοπόρο, 9 ΟΤΑ, 28 εθελοντές, 5 Βυτιοφόρα Ιδιωτικά, 4 ελικόπτερα.

Καλύτερη η κατάσταση στο μέτωπο περιμετρικά της Σιδηρούντας. Το πρόβλημα εστιάζεται ανάμεσα στις περιοχές Σιδηρούντα - Μετόχι καθώς οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με ένταση 7 μποφόρ. Τα Canadair επιχείρησαν προσθαλάσωση χωρίς όμως επιτυχία.

Έξι τραυματίες εκ των οποίων μια ηλικιωμένη γυναίκα με εγκαύματα σε όλο της το σώμα να διακομίζεται  ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ, σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, άφησε πίσω της η νέα μεγάλη πυρκαγιά που πλήττει από  τα ξημερώματα  τη Χίο.

Οι κάτοικοι του χωριού Σιδηκούντα  κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί εγκλωβισμένοι από τις φλόγες  στο δρόμο ή μέσα στα αυτοκίνητα τους, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία.

"Ήταν αληθινή κόλαση. Μέσα σε ένα ελάχιστα λεπτά μας περικύκλωσαν οι φλόγες. Η γυναίκα που κάηκε στεκόταν ακριβώς δίπλα μου . Στην προσπάθεια της να απομακρυνθεί από την πλατεία του χωριού, βλέποντας τις φλόγες να μας πλησιάζουν σχεδόν στο ένα μέτρο, σκόνταψε και έπεσε, με αποτέλεσμα η φωτιά να την προλάβει και να καεί. Ευτυχώς, αψηφώντας τους κινδύνους δύο εθελοντές μπήκαν κυριολεκτικά μέσα στις φλόγες και την απεγκλώβισαν, σώζοντας της τη ζωή.", είπε στο "Π" ο Δήμαρχος Χίου Μανωλης Βουρνούς ο οποίος μαζί με άλλους πολίτες πάλευαν μέσα στο σκοτάδι για να απομακρύνουν σώους τους ηλικιωμένους κατοίκους της Σιδηκούντας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε δύσβατο σημείο πλαγιάς, έξω από τον οικισμό Κατάβαση και άρχισε να πλησιάζει απειλητικά προς το πλησιέστερο χωριό, τη Σιδηκούντα.

Αρχικά οι είκοσι κάτοικοι περίπου δεν ανησύχησαν. Βλέποντας όμως  τις φλόγες να κυκλώνουν τα πρώτα σπίτια, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων εντάσεως έως και οκτώ μποφόρ πανικοβλήθηκαν και οι περισσότεροι βγήκαν από τα λίθινα σπίτια τους, που εξαιτίας της πέτρας από την οποία είναι κτισμένα, τους παρείχαν προστασία από τις φλόγες και πήγαν στην πλατεία του χωριού.

"Εκεί που βλέπαμε τη φωτιά στα 500 μέτρα, λίγο μετά τις τρεις το ξημέρωμα έφθασε σχεδόν δίπλα μας. Επικράτησαν σκηνές πανικού. Αλλόφρων ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Άλλοι πεζή και άλλοι με τα αυτοκίνητά τους. Αποτέλεσμα είχε να εγκλωβιστούμε και να μην μπορούμε να βγούμε από το μοναδικό στενό δρόμο του χωριού ώστε να απομακρυνθούμε. Κι εγώ παρότι έχω ζήσει τόσο τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όσο και στο Γραμματικό το ΄12, φοβήθηκαν και κάποια στιγμη σκέφτηκα να παρατήσω το αυτοκίνητο και να αρχίσω να τρέχω. Ευτυχώς οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες με τη βοήθεια εθελοντών κατάφεραν να μας βγάλουν σώους από μοα αληθινή  κόλαση φωτιάς", λέει στο Π ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Αλήθεια" της Χίου, Παναγιώτης Φύκαρης.

Με το πρώτο φως τς ημέρας πέντε ελικόπτερα με τη συνδρομή δύο καναντέρ ενίσχυσαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών, με συνέπεια το μέτωπο γύρω από τη Σιδηκούντα να περιοριστεί ενώ ένα δεύτερο μέτωπο να κινείται προς τη Νότια Χίο και τις θέσεις Μετόχι και Γιαννάκη, μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Όσον αφορά στους τραυματίες εκτός από την 64χρονη, η οποία διακομίστηκε στην Αθήνα σε σοβαρή κατάσταση, άλλοι δύο πολίτες νοσηλεύονται στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου με εγκαύματα ελαφρύτερου βαθμού, ενώ αρκετοί μεταφέρθηκαν προληπτικά με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό και τη στάχτη, για την παροχή των πρώτων βοηθειών,

Όσο για τα αίτια της νέας μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε φέτος το καλοκαίρι τη Χίο, ακόμα είναι νωρίς προκειμένου να αποσαφηνιστούν, αν και όπως υποστήριζαν οι κάτοικοι στο δύσβατο σημείο από όπου ξεκίνησε, υπάρχουν διάσπαρτοι πυλώνες της ΔΕΗ.

Μάχη με τις φλόγες στον Ασπρόπυργο. Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μενίδι

Politischios

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα