Θέλεις να βγεις στην σύνταξη; Πρέπει να έχεις μεγάλη υπομονή

Άγνωστο είναι για πόσους μήνες θα περιμένουν περίπου 150.000 ασφαλισμένοι μέχρι τα Ταμεία τους να βγάλουν την τελική τους κύρια σύνταξη, καθώς η διαδικασία έκδοσης μπλοκάρει «επ' αόριστον».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η έκδοση οριστικής σύνταξης συνδέθηκε με «κρυφή» ρήτρα επανυπολογισμού, η οποία «δένει τα χέρια» των Ταμείων, καθώς η υπουργική απόφαση για τον επανυπολογισμό των υφιστάμενων κύριων συντάξεων ορίζει στο άρθρο 5 ότι σε κάθε νέα σύνταξη που εκδίδεται με τις προγενέστερες διατάξεις του ν. 4387/16, διενεργείται ταυτόχρονα και ο επανυπολογισμός της με το νέο τρόπο που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 4387.

Αυτό, όπως εξηγεί η εφημερίδα, παγιδεύει όσους έχουν μόνο την προσωρινή σύνταξη γιατί συνδέει την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης με τον ταυτόχρονο επανυπολογισμό της.

Έτσι οριστικές αποφάσεις θα βγαίνουν όχι όταν έρχεται η σειρά κάθε συνταξιούχου αλλά μόνο εφόσον γίνεται ταυτόχρονα και ο επανυπολογισμός τους με το νέο νόμο.

Με αυτή τη ρήτρα περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που παίρνουν προσωρινή σύνταξη ουσιαστικά «καταδικάζονται» να ζουν με αυτή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017 που προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός όλων των οριστικών κύριων συντάξεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα