Πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός; Τι λένε οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί είναι οι Ελληνες σεισμολόγοι για τις επιπτώσεις του χθεσινού σεισμού στην ελληνική επικράτεια. Η μεγάλη απόσταση και το μικρό μέγεθος λειτουργούν ανασταλτικά ώστε να επηρεαστούν τα ελληνικά ρήγματα και να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο ντόμινο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλη Σκορδίλη, όπως όλα δείχνουν, ο σεισμός των 6 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, με ισχυρούς μετασεισμούς να ακολουθούν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το επίκεντρο ήταν στη μέση, περίπου 40 χιλιόμετρα μεταξύ των δύο προηγούμενων επικέντρων σεισμών του 1997 και του 2009, «καλύπτοντας» αυτό το κενό στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. «Η Ιταλία έχει μικρότερη σεισμικότητα από ό,τι η Ελλάδα. Δεν είναι ένας μεγάλος σεισμός που μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας, με την απόσταση που μας χωρίζει να είναι πολύ μεγάλη. Εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα και πρέπει να ήταν ρηχότερα από τα 10 χιλιόμετρα όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί».

Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, που σημειώνει ότι ο σεισμός είναι αρκετά χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ελλάδας που κυμαίνεται στα 6,3 R. «Η Ιταλία έχει διατηρήσει την ιστορία της, τις ιστορικές κατοικίες. Εχουν χαμηλότερη αντισεισμική θωράκιση λόγω των παλιών κατοικιών και λιγότερη εξοικείωση του πληθυσμού με τους σεισμούς. Για αυτό οι καταστροφές είναι συνήθως αρκετά μεγάλες».

e-typos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα