Τι προβλέπει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος

Προς αίσιο τέλος φαίνεται να βαίνει η υπόθεση διάσωσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, η οποία θα λάβει τραπεζική χρηματοδότηση 360 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης που φέρεται να προβλέπει «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές της, που πιθανολογείται να φθάσει το 50%.

Το πράσινο φως στο πολύκροτο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος άναψε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, ΑΛΦΑ σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης της Eurobank, με αποτέλεσμα να απομένει πλέον να αποφανθούν και οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+1,60% και της Πειραιώς για να υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης της Σκλαβενίτης, η οποία έχει ρόλο στρατηγικού επενδυτή.

Ας σημειωθεί ότι το θέμα έχει ήδη περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές Εθνικής και Πειραιώς και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα ήταν έκπληξη να υπάρξει σε αυτή τη φάση της διαδικασίας κάποια αρνητική εξέλιξη, πλην ίσως κάποιων προϋποθέσεων που θέτουν οι ορισμένες τράπεζες για να πουν το «ΟΚ».

Εξάλλου οι ζυμώσεις των τελευταίων ημερών έχουν αναδείξει τις ανυπολόγιστες παράπλευρες απώλειες που θα έχει στην αγορά, πιθανή κατάρρευση της Μαρινόπουλος, με δεκάδες προμηθευτές της αλυσίδας να βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, γεγονός που μεταφράζεται σε λουκέτα και πολλές χιλιάδες ανέργων. Γι` αυτό εξάλλου τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την "επανεκκίνηση" της αλυσίδας super market Μαρινόπουλος μετά από πολύμηνη παρακμή, φέρεται να στηρίζει και η κυβέρνηση.

Αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης που λαμβάνει χώρα μέσω της διαδικασίας των άρθρων 106β και 106θ του πτωχευτικού νόμου και στο οποίο - μετά το deal των μετόχων της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης - καλούνται να συμφωνήσουν και οι πιστώτριες τράπεζες, αυτό προβλέπει τη μεταβίβαση σχεδόν του συνόλου της Μαρινόπουλος σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από την Σκλαβενίτης.

 

nafteboriki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα