Hot spots σε όλη την Ελλάδα με πληθυσμιακά κριτήρια

Σχέδιο επέκτασης των κέντρων φιλοξενίας (hot spots) μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο Mega, τα κριτήρια θα είναι πληθυσμιακά.

«Πρόκειται για τη δεύτερη φάση, που προβλέπει την κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις περιφέρειες και τους νομούς με κριτήριο πληθυσμιακό» ανέφερε ο εκπρόσωπος συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, αρκετές από τις δομές που υπάρχουν τώρα θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από νέες, ενώ στόχος είναι -όπως είπε- να εξαιρεθούν ακριτικοί νομοί όπως ο Έβρος αλλά και τα ακριτικά νησιά.

Ο ίδιος, εξάλλου, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής υπογράμμισε πως στους νέους καταυλισμούς θα εγκατασταθούν κοντέινερ και όχι αντίσκηνα για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν όροι αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.

Φόβοι για μαζικές καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων της Αθήνας από την ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα, φόβους μαζικών καταλήψεων σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και ξενοδοχεία της Αθήνας με την ταυτόχρονη εγκατάσταση τουλάχιστον 4.000 προσφύγων και μεταναστών εκφράζουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Όπως τονίζει ο Ελεύθερος Τύπος, παρότι τα αστυνομικά σχέδια για την εκκένωση των χώρων που βρίσκονται ήδη σε κατάληψη ήταν στα «σκαριά» προς υλοποίηση, οι αλλεπάλληλες κομματικές αντιδράσεις και η σειρά πύρινων επιθέσεων σε εκκλησιαστικούς στόχους ανέκοψαν την όποια πολιτική απόφαση εφαρμογής τους.

Αυτή τη στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια βρίσκονται υπό κατάληψη τουλάχιστον 15 κτίρια, στα οποία έχουν καταλύσει περίπου 1.500 άτομα, με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν την ανησυχία τους, πως αν συνεχιστεί η κυβερνητική ανοχή, τα κτίρια υπό κατάληψη θα γίνουν τουλάχιστον 100 τους χειμερινούς μήνες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα