Βάσεις 2016: Εκτιμήσεις λίγο πριν την ανακοίνωση τους

Στις 25 ή το αργότερο στις 26 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγείς στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας. Μια πρώτη «ανάγνωση» των φετινών εξετάσεων, δείχνει ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στα μόρια των παιδαγωγικών σχολών, ενώ το ίδιο «μονοπάτι» θα ακολουθήσουν και οι οικονομικές σχολές.

Αντίθετα με τα παιδαγωγικές και οικονομικές σχολές, οι ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 200 μόρια, ενώ σταθερές θα παραμείνουν οι Νομικές Σχολές. Πάνω από τα 18.000 μόρια εκτιμάται ότι θα παραμείνουν η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση μέχρι και 400 μορίων στις περισσότερες σχολές. Μικρότερη απώλεια, έως και 200 μορίων αναμένεται να έχουν οι νομικές σχολές. Μόρια θα χάσουν και οι σχολές Ψυχολογίας.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η Αρχιτεκτονική αναμένεται να φτάσει τα 20.000 μόρια και η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στα 18.800. Άνοδος αναμένεται και στις σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, εκτός των Πολιτικών Μηχανικών που εκτιμάται πως θα χάσουν κι άλλο έδαφος.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος σχεδόν σε όλες τις σχολές. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα περάσουν τα 19.000 μόρια ενώ οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων έδωσαν τεράστια ώθηση και στα τμήματα των ΤΕΙ με αυτό της Φυσικοθεραπείας να εκτιμάται πως θα φτάσει τα 16.400 μόρια.

Άνοδος αναμένεται και στις στρατιωτικές σχολές και μικρή πτώση στη σχολή Αστυφυλάκων η οποία αναμένεται να φτάσει τα 15.800 μόρια.

Στο 4ο πεδίο το πιο σημαντικό ρόλο παίζουν τα "Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής"!!! Αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις στην πτώση των παιδαγωγικών σχολών. Το πεδίο αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της φράσης " αν δεν δούμε ,δεν μπορούμε να ξέρουμε". Το βέβαιο είναι οτι θα εισαχθούν υποψήφιοι με χαμηλότατους βαθμούς ακόμα και κάτω του 10. Ορατό είναι και το ενδεχόμενο να μην καλυφθούν πλήρως οι θέσεις στα παιδαγωγικά τμήματα!!!

Στο 5ο και τελευταίο επιστημονικό πεδίο , οι προβλέψεις μιλούν για πτώση ακόμα και σε πρωτοκλασάτες σχολές. Συγκεκριμένα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αναμένουμε πτώση 300-700 μορίων ,ενώ σε αυτά της περιφέρειας οι βάσεις εισαγωγής θα κυμανθούν μεταξύ 12.000 και 13.000 μορίων. Ίδιο σκηνικό και για τα ΤΕΙ αυτού του πεδίου που η πτώση μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια!!!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα