Τραγωδία στην Αίγινα: Ποιοι επέβαιναν στα δυο σκάφη σύμφωνα με το λιμενικό

Πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με την τραγωδία στην Αίγινα.Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του δικηγόρου, ξαδέλφου του χειριστή του ταχύπλοου σκάφους που σκόρπισε το θάνατο.

Ο καπετάνιος του μοιραίου σκάφους, ο οποίος ήδη κρατείται, αναμένεται να καταθέσει στην ανακρίτρια το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στον ίδιο ασκήθηκε δίωξη για τα κακουργήματα πρόκλησης ναυαγίου -από το οποίο προήλθε θάνατος- και ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, ενώ κατηγορείται και για δύο πλημμελήματα.

Το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον θάνατο της άτυχης 5χρονης του μοιραίου σκάφους

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ιατροδικαστή από πνιγμό ο θάνατος του  άτυχου  5χρονου κοριτσιού  που επέβαινε στη λάντζα  με τον πατέρα του. Το μικρό κοριτσάκι  ήταν ζωντανό όταν έπεσε στη θάλασσα, χωρίς προηγουμένως να χτυπήσει οπουδήποτε πάνω στο πλοιάριο. «Δεν υπάρχουν κακώσεις στο σώμα του. Ήταν καθαρός πνιγμός. Δεν ξέρουμε τι θα είχε συμβεί αν κάποιος από το ταχύπλοο το βοηθούσε δίνοντάς του ένα σωσίβιο ή βουτώντας στη θάλασσα για να το περισυλλέξει. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα μπορούσε να έχει σωθεί»

Υπάρχουν, ωστόσο, μαρτυρίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Λιμενικό, ότι το κορίτσι βρέθηκε στη θάλασσα κάτω από συντρίμμια της βάρκας. Για τον πατέρα του άτυχου 5χρονου προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση ότι επίσης πέθανε από πνιγμό, ενώ στο σώμα του βρέθηκαν ελάχιστες κακώσεις (πιθανότατα από χτύπημα πάνω στο πλοίο πριν πέσει στο νερό).

Αίγινα: Θρήνος στο τελευταίο αντίο στον άτυχο καπετάνιο

Παραίτηση του δικηγόρου

Ο  Αλέξανδρος Λυκουρέζος παραιτήθηκε  από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου 77χρονου.

Με δήλωσή του ο γνωστός  δικηγόρος  κάνει γνωστό πως αποσύρεται από την υπεράσπιση του ξαδέλφου του Θρασύβουλου Λυκουρέζου χειριστή του ταχύπλοου στην Αίγινα.

Ο γνωστός δικηγόρος υποστηρίζει πως υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του και τονίζει πως μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλε να επιδείξει στον πρώτο μου εξάδελφο, νιώθει συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθεί από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του.

Αναλυτικά, η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου αναφέρει:

«Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του.

Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφο, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της».

Οι έρευνες

Πολλά είναι τα ερωτηματικά αν τελικά το σκάφος οδηγούσε ο ηλικιωμένος χειριστής , καθώς οι φήμες λένε ότι δεν οδηγούσε αυτός.

Οι  έρευνες, αυτές συνεχίζονται από το λιμενικό καθώς αναζητούνται μάρτυρες και άλλα ευρήματα που θα ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ταχύπλοο που φέρεται να οδηγούσε ο 77χρονος, εμβόλισε το τουριστικό σκάφος.

Αμφιβολίες για τον χειριστή;

Εξάλλου, ερωτήματα για το ποιος ήταν στο τιμόνι του μοιραίου σκάφους θέτει ο αδελφός του νεκρού καπετάνιου της λάντζας.

«Δεν μπορεί ένας άνθρωπος 77ετών να οδηγεί ταχύπλοο με αυτή την ταχύτητα. Δεν ήταν αυτός ο χειριστής του ταχύπλοου», είπε ο ίδιος στον Σκάι.

Αυτοί είναι οι συνεπιβάτες του ταχύπλοου

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας μιλώντας αποκλειστικά στο Βήμα μίλησε και για το θέμα των συνεπιβατών του 77χρονου για τους οποίους, μέχρι σήμερα υπήρχε αοριστία και ανέφερε ότι πρόκειται για τους Επαμεινώνδα Βενετσάνο και Ευθυμία Βενετσάνου, ηλικίας 60 με 70 ετών και την Καρακάση Θεοδώτη.

Και οι τρεις στις καταθέσεις τους στο λιμεναρχείο δήλωσαν ότι το ταχύπλοο οδηγούσε ο 77χρονος χειριστής Θρασύβουλος Λυκουρέζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΒΗΜΑ, κατά την πολύωρη ανάκριση του δράστη ετέθη θέμα, αν μέσα επέβαιναν και ζευγάρι στενών συγγενών του, αλλά ο γαμπρός και η κόρη του έδειξαν εισιτήρια που αποδείκνυαν ότι ταξίδεψαν αεροπορικά από το Ηράκλειο Κρήτης, το απόγευμα μετά την τραγωδία.

Ο υπουργός είπε , «η κόρη και γαμπρός του Λυκουρεζου προσκόμισαν εισιτήρια που βεβαίωναν πως ταξίδεψαν από  την Κρήτη προς Αθήνα το απόγευμα της του δυστυχήματος όταν ενημερώθηκαν για τα γεγονότα.

Επίσης ο εγγονός του 78χρονου δεν θα μπορούσε να οδηγεί αφοί είναι μικρής ηλικίας». Οσον αφορά στον οδηγό του ταχύπλοου ο κ. Δρίτσας είπε ότι ο οδηγός κατέθεσε ότι μετά το πρώτο σοκ κάλεσε δικούς του ανθρώπους και φρόντισε να μετεπιβιβάσει και να βγάλει στην ακτή τους φίλους του που ήταν μαζί του στο σκάφος και ότι ο ίδιος έμεινε αρκετή ώρα επάνω γιατί έμπαζε νερά.

Είπε επίσης ο οδηγός ότι είχε τον χρόνο να επικοινωνήσει με τους δικούς του και τους δικηγόρους του και ότι ο ίδιος τηλεφώνησε στις αρχές λέγοντας «αυτός που ψάχνετε είμαι εγώ, ελάτε να με πιάσετε».

Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι ο 76χρονος φερόμενος ως δράστης «ήταν κατά τεκμήριο έμπειρος χειριστής, εδώ και αρκετές δεκαετίες είχε άδεια, είχε δικό του σκάφος, ήταν γνωστός στο νησί, είχε γνώση του χώρου δεν ήταν Αιγινήτης αλλά τακτικός επισκέπτης της Αίγινας, και είναι αδιανόητο στο στενό ανάμεσα στη Moνή και την Πέρδικα να τρέχει κανείς με ταχύτητα», χωρίς βεβαίως να δώσει κάποια πειστική απάντηση για όλα τα παραπάνω «καυτά» ερωτήματα.

 

Οι επιβένοντες και στα δύο σκάφη

Το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με όλα τα ονόματα της τραγωδίας. Τόσο των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο τουριστικό σκάφος, όσο και εκείνων που ήταν στο φονικό ταχύπλοο.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση:

 

Στο ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” επέβαιναν τα τέσσερα άτομα:

Λυκουρέζος Θρασύβουλος, ετών 77, ως Κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος παραπέμφθηκε από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή με τις κατηγορίες συρρέον ανθρωποκτονία από αμέλεια και βαριά σωματική βλάβη καθώς και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και πήρε αναβολή προκειμένου απολογηθεί αύριο ενώπιον της αρμόδιας ανακριτικής Αρχής.

Βενετσιάνος Επαμεινώνδας - Παύλος, ετών 83

Βενετσιάνου Ευθυμία, ετών 80

Καρακάση Θεοδότη, ετών 65.

 

Από τους επιβαίνοντες στο τουριστικό σκάφος “ΑΝΤΩΝΙΑ” ανασύρθηκαν νεκροί οι:

Τρίμης Στυλιανός, ετών 58, Κυβερνήτης

Κατιφές Θεοδόσιος, ετών 44

Κατιφέ Σεβαστή, ετών 5

Cherednyk Jevgen, ετών 35, χωρίς να έχει επίσημα ταυτοποιηθεί από οικείους του.

 

Επίσης, από τους διασωθέντες του "ΑΝΤΩΝΙΑ" τραυματίες είναι οι:

Γεωργιάδης Μιχαήλ, ετών 64

Λαμπρακόπουλος Γεώργιος, ετών 26

Λαμπρακόπουλος Μιχαήλ, ετών 16

Σίδερης Αναστάσιος, ετών 28, καθώς και η

Cherednyk Anastasiia, ετών 28, Ουκρανικής υπηκοότητας, η οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της παραμένει ακόμα νοσηλευόμενη στο ΚΑΤ.

 

Τέλος, στο “ΑΝΤΩΝΙΑ” επέβαιναν και διασώθηκαν:

Πλούμπης Δημήτριος, ετών 36

Xenika – Κατιφέ Olga, ετών 44

Κατιφές Θεόδωρος, ετών 9

Αναστασίου Αναστάσιος, ετών 42

Αρκουζή Αλεξάνδρα, ετών 36

Αναστασίου Αναστασία, ετών 6

Μπενέκου Ελένη, ετών 20

Μπρέγκου Ίλντα, ετών 21

Χατζηδιάκος Άγγελος, ετών 20

Σακελλαράκης Ιωάννης – Παναγιώτης, ετών 21

Αναστασίου Ιωάννης, ετών 10

Χρυσοβελώνη Αναστασία, ετών 32

Γεωργιάδη Χρυσούλα, ετών 36

Γεωργιάδη Δανάη, ετών 9

Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, ετών 37

 

Συγκλονίζουν τα ιατροδικαστικά ευρήματα γιατον θάνατο του του καπετάνιου της λάντζας

Ζωντανός, αλλά χωρίς τις αισθήσεις του, φαίνεται ότι έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε ο κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους.

Κατά την εξέταση που διενήργησε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, διαπιστώθηκαν τρία χτυπήματα στο σώμα του άνδρα, στο πόδι, πίσω από το αυτί και στο κεφάλι.

Στο μέτωπο ειδικότερα, προκλήθηκε οίδημα από πρόσκρουση σε άγνωστο αντικείμενο, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει, στη συνέχεια, ζωντανός ο κυβερνήτης στη θάλασσα, αλλά χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.


Γι' αυτόν τον λόγο, οι πνεύμονες και η κοιλιακή του χώρα ήταν γεμάτοι από θαλασσινό νερό, ανέφεραν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο ιατροδικαστής έχει δρομολογήσει τη διαδικασία τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, ενώ σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε νεκροτομή και στις σορούς των υπολοίπων τριών θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.

Εν το μεταξύ συγκλονίζει το βίντεο λίγα λεπτά μετά την μοιραία σύγκρουση

Αλλά και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία.

Δείτε τα βίντεο

Το βίντεο του ΑΝΤ-1 καταγράφει τις κραυγές απόγνωσης, τη στιγμή που παραπλέοντα σκάφη βοηθούν τους τουρίστες να βγουν από τη θάλασσα.


Βίντεο ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης... από Enikos_gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα