Αίγινα: Μαρτυρίες-σοκ για τον εφιάλτη που έζησαν οι επιβάτες της λάντζας

Αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα για την τραγωδία ανοιχτά της Αίγινας, όπου ταχύπλοο σκάφος έκοψε στη μέση τουριστικό πλοιάριο, αφήνοντας πίσω του τέσσερις νεκρούς και 16 τραυματίες. Στελέχη του Λιμενικού εστιάζουν, μεταξύ άλλων, και στα λεπτά που ακολούθησαν το ναυτικό δυστύχημα, το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ έρχονται στο φως μαρτυρίες-σοκ για τον εφιάλτη που έζησαν οι επιβάτες της λάντζας.

 

Κάποιοι από τους επιβάτες, αυτόπτες και συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι οι τέσσερις επιβαίνοντες -που δεν τραυματίστηκαν- στο ταχύπλοο «Ντουέντε» δεν προσπάθησαν να βοηθήσουν τους τραυματίες από τη λάντζα «Αντωνία», αλλά τους εγκατέλειψαν! Την εκδοχή αυτή φαίνεται ότι επιβεβαιώνει πάντως το Λιμενικό Σώμα, με εκπρόσωπό του να τονίζει ότι η σύλληψη του 78χρονου κατηγορούμενου χειριστή του «Ντουέντε» Θρασύβουλου Λυκουρέζου έγινε σε δεύτερο χρόνο: «Προσήλθε αυτοβούλως στο Λιμεναρχείο αργότερα και συνελήφθη. Δεν είχε μεσολαβήσει πολλή ώρα, ωστόσο η σύλληψη δεν έγινε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το δυστύχημα».

Σαν... ρουκέτα που έπεσε πάνω στο πλοιάριο περιέγραψε το ταχύπλοο μια επιβάτισσα που γλίτωσε: «Δεν μάζεψαν ούτε έναν και δεν πέταξαν κανένα σωσίβιο. Βρεθήκαμε στο νερό μαζί με τα συντρίμμια του πλοιαρίου, αβοήθητοι, στο έλεος του Θεού». Σύμφωνα με την ίδια, ο χειριστής του «Ντουέντε» έκανε τρεις ελιγμούς προ της πρόσκρουσης και κινείτο με ταχύτητα - ισχυρισμός που φέρεται ότι έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο συλληφθείς.

«Του εύχομαι να ζήσει χρόνια ακόμα για να σκέφτεται τις ζωές που πήρε» είπε εξοργισμένος άλλος επιβάτης. Ενας νεαρός τραυματίας, συγκλονισμένος, ανέφερε: «Το ταχύπλοο ερχόταν προς το μέρος μας. Ο καπετάνιος δεν πίστευε ότι θα πέσει πάνω μας, περίμενε ότι θα έστριβε. Τελικά, έπεσε πάνω μας».

Στην «Espresso» μίλησε ένας από τους γιατρούς που έφτασαν πρώτοι στο σημείο της τραγωδίας, ο χειρουργός Σωκράτης Δούκας: «Στα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στο νησί δεν έχω αντιμετωπίσει ανάλογο περιστατικό. Η κατάσταση ήταν χαοτική, με τον κόσμο να κλαίει, να ουρλιάζει, να έχει σοκαριστεί, και ήταν αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το νησί δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικό μεγάλης έκτασης». Ο κ. Δούκας ανέφερε ότι εκλήθη να πάει στο σημείο μαζί με έναν γιατρό από το νοσοκομείο και μια γιατρό από το Κέντρο Υγείας: «Φτάνοντας στο λιμάνι βρήκα τους πρώτους τραυματίες, καθώς και το πεντάχρονο κοριτσάκι που του δίνονταν οι πρώτες βοήθειες και το οποίο τελικά κατέληξε. Εμφανή τραύματα δεν είχε, ούτε ο άνδρας που είδα εγώ και που ήταν ήδη νεκρός». Ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης σημείωσε ότι το νησί δεν έχει ηρεμήσει: «Είμαστε συγκλονισμένοι, ο κόσμος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλά γι' αυτό».

Πνίγηκε ο καπετάνιος

Σήμερα θα γίνει η κηδεία του 58χρονου καπετάνιου της λάντζας Στέλιου Τρίμη, στην εκκλησία της Παναγίτσας στην Πέρδικα. Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας, που διενήργησε τη νεκροτομή, διαπίστωσε τρία χτυπήματα στο σώμα του άτυχου άντρα (στο πόδι, πίσω από το αυτί και στο μέτωπο), που έπεσε τραυματισμένος στη θάλασσα και πνίγηκε. Ο κ. Μπογιόκας θα προχωρήσει σήμερα σε νεκροτομή και στις σορούς των υπόλοιπων τριών θυμάτων.

Στο μεταξύ, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την ταυτότητα και την ηλικία των τριών άλλων επιβατών του ταχύπλοου, καθώς ορισμένες πηγές τούς εμφανίζουν ως σχεδόν συνομηλίκους του 78χρονου (ένα ζευγάρι και ακόμη ένα άτομο) και άλλες περιγράφουν ως τέταρτο επιβάτη έναν νεαρό.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων πτυχών της τραγωδίας (μηχανική βλάβη, ξαφνικό πρόβλημα υγείας, ανθρώπινο λάθος), τα στελέχη του Λιμενικού θα εξετάσουν αν ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος, κατηγορούμενος ως «τιμονιέρης» την ώρα της πρόσκρουσης, απομακρύνθηκε από το σημείο και με ποιο μέσο (υπάρχει πληροφορία που αναφέρει πλωτό μέσο τρίτου ατόμου).

Ευχάριστα νέα για τους πέντε τραυματίες

Χαμόγελα αισιοδοξίας για τους πέντε επιβάτες του τουριστικού πλοιαρίου, που τραυματίστηκαν σοβαρά και είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας. Η 29χρονη Ουκρανή τουρίστρια θα μπορεί να περπατήσει και πάλι, μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Οι χειρουργοί του ΚΑΤ κατάφεραν να επανασυγκολλήσουν τη φτέρνα του αριστερού ποδιού της, που είχε υποστεί μερικό ακρωτηριασμό. Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους γιατρούς, «το άκρο της νεαρής είναι βιώσιμο. Υπέστη βαριά συνθλιπτική κάκωση, αποκόλληση δέρματος και ανοιχτό κάταγμα αριστερού κάτω άκρου». Ωστόσο στάθηκε τυχερή τελικά, καθώς τα αγγεία και τα νεύρα του ποδιού δεν είχαν υποστεί βλάβη, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία του χειρουργείου. Να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο για την πορεία της υγείας της έπαιξε η άμεση διακομιδή της στο ΚΑΤ με το ΕΚΑΒ. Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι άλλοι τρεις τραυματίες. Ειδικότερα, ο 16χρονος που υπέστη σοβαρό τραύμα στον λαιμό (αεραγωγοί) έχει καλή έκβαση, ενώ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι και η κατάσταση της υγείας άλλων δύο τραυματιών. Αισιόδοξα είναι τα νέα και για τον αστυνομικό, που νοσηλεύεται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα