Αίγινα: Με τουλάχιστον 21 μίλια έτρεχε ο χειριστής. Αποσύρεται ο Λυκουρέζος

Ταχύτητα 21 μιλίων την ώρα είχε αναπτύξει ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου, που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα το μεσημέρι της Τρίτης με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο 77χρονος χειριστής υποστήριξε στην πρώτη του κατάθεση ότι την ώρα του τραγικού συμβάντος έτρεχε με 21 μίλια την ώρα, ταχύτητα «αδιανόητη» σύμφωνα με τον υπουργό.

Αποσύρεται από συνήγορος υπεράσπισης ο Λυκουρέζος

Αποσύρεται από την υπεράσπιση του 77χρονου χειριστή του μοιραίου ταχύπλοου στην Αίγινα ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, καθώς όπως υποστήριξε, υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του.

Η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου:

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του.

Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της.

Δεν οδηγούσε το ταχύπλοο ο 78χρονος, λέει ο αδερφός του καπετάνιου

Ο αδελφός του κυβερνήτη του τουριστικού σκάφους που έχασε τη ζωή του στο ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας δήλωσε ότι ο 78χρονος δεν ήταν ο χειριστής του ταχύπλοου.

«Ο Στέλιος μεγάλωσε στη θάλασσα. Από μικροί είμαστε μέσα σε καΐκια. Ήταν έμπειρος χειριστής. Όταν όμως ένα ταχύπλοο έρχεται προς τα πάνω σου με τόσο μεγάλη ταχύτητα δεν μπορείς να αντιδράσεις. Ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε το κακό που πάθαμε. Δεν πιστεύουμε τα όσα ακούμε για το ποιος οδηγούσε», δήλωσε στον  Ελεύθερο Τύπο.

Τα λόγια ανήκουν στον Μίλτο Τρίμη, αδελφό του 58χρονου Στέλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του προχθές, σε σύγκρουση του καϊκιού του με ταχύπλοο στην Αίγινα. Σε δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Μίλτος Τρίμης αναφέρει ότι «η λάντζα του αδερφού μου ήταν ένα μέτρο μεγαλύτερη από το ταχύπλοο.

Ήταν εννιά μέτρα. Σκεφτείτε λοιπόν με τι ταχύτητα έτρεχε το ταχύπλοο για να προκαλέσει τέτοια ζημιά στο καΐκι του Στέλιου. Ο αδερφός μου πάντα πηγαίνει σιγά για να ευχαριστηθεί ο κόσμος το δρομολόγιο. Δεν είχε περιθώρια αντίδρασης. Αυτό που δεν μπορώ να πιστέψω είναι ότι οδηγούσε ο 78χρονος. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος αυτής της ηλικίας με προβλήματα υγείας να είχε αναπτύξει τόσο μεγάλη ταχύτητα. Εκτιμώ ότι οδηγούσε άλλος και ανέλαβε την ευθύνη ο 78χρονος. Είχε άλλωστε τον χρόνο να το σκεφτεί αφού διέφυγε μετά το περιστατικό. Ενδεχομένως ο χειριστής να ήθελε να κάνει φιγούρα περνώντας ξυστά από το καΐκι. Χάσαμε τον άνθρωπό μας τόσο άδικα».

Από πνιγμό ο θάνατος του κυβερνήτη του τουριστικού σκάφους

Τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα για τον κυβερνήτη του τουριστικού σκάφους, το οποίο εμβολίστηκε στην Αίγινα από ταχύπλοο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εξέταση που διενήργησε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας, διαπιστώθηκαν τρία χτυπήματα στο σώμα του άτυχου άνδρα, στο πόδι, πίσω από το αυτί και στο μέτωπο. Στο μέτωπο ειδικότερα, το οίδημα που προκλήθηκε από πρόσκρουση σε άγνωστο αντικείμενο, είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις του ιατροδικαστή, να πέσει ζωντανός ο άνθρωπος στη θάλασσα, αλλά χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Γι' αυτόν τον λόγο οι πνεύμονες και η κοιλιακή του χώρα, ήταν γεμάτοι από θαλασσινό νερό.

Ο κ. Μπογιόκας έχει προχωρήσει τη διαδικασία τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα θα προχωρήσει σε νεκροτομή και στις σορούς των υπολοίπων τριών θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.

Υπό κράτηση ο χειριστής του ταχύπλοου

Προθεσμία για να απολογηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής πήρε ο 77χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι προκάλεσε τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα το μεσημέρι της Τρίτης με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ο 77χρονος, ο οποίος συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα, κρατείται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του έκανε γνωστό ότι στον πελάτη του ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, καθώς και ότι αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της πρόκλησης ναυαγίου και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, δηλώνει ότι αφαιρέθηκε και δεν είχε δει το τουριστικό σκάφος και όταν τελικά το είδε δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Έτσι το ταχύπλοο πέρασε στην κυριολεξία πάνω από την λάντζα, κόβοντας την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.

Η κατάσταση των τραυματιών

Σε ό,τι αφορά τους πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται σταθερή με σημάδια βελτίωσης.

Μάλιστα, αισιοδοξία επικρατεί για την 29χρονη από την Ουκρανία, η οποία ακρωτηριάστηκε στην αριστερή της κνήμη.

Μετά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο ΚΑΤ, το άκρο της γυναικάς είναι βιώσιμο και η κατάστασή της κρίνεται ικανοποιητική.

Στην Αίγινα οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στο σημείο του ναυαγίου συνεχίστηκαν και χθες καθώς ο μόνος που γνώριζε τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στη λάντζα ήταν ο αδικοχαμένος καπετάνιος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα