Ξεψύχησε μπροστά στα μάτια συναδέλφων του. Δεν είμαι καλά ...

Μπροστά στα μάτια συναδέλφων του ξεψύχησε ένας 49χρονος δασοπυροσβέστης, ενώ είχε ήδη δώσει μάχη στο πύρινο μέτωπο και έσβηνε τις τελευταίες φλόγες σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο Παρόριο Βοιωτίας, νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής. «Δεν είμαι καλά...» πρόλαβε να ψελλίσει ο άτυχος Ευάγγελος Πάνος, προτού καταρρεύσει και το όνομά του προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος.

Ο πενταετούς θητείας δασοπυροσβέστης υπηρετούσε στο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος της Αμφίκλειας από το 2000 και είχε μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Δεν είχε παντρευτεί και ζούσε με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του. Το πρωί της Κυριακής στο τμήμα του σήμανε συναγερμός για τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή Παρόριο του Δήμου Λιβαδειάς.

Η δύναμη των πυροσβεστών ρίχτηκε στη μάχη της κατάσβεσης και στην πρώτη γραμμή βρέθηκε ο 49χρονος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι πύρινες γλώσσες περιορίστηκαν, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ. Και ενώ η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ο Ευάγγελος Πάνος ξαφνικά αισθάνθηκε αδιαθεσία και σωριάστηκε στο καμένο έδαφος.

Αμέσως οι συνάδελφοί του έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και παράλληλα κλήθηκε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο ήταν ήδη αργά για τον πυροσβέστη, που «έσβησε» πιθανότατα από παθολογικά αίτια. Ενας «κολλητός» φίλος του άτυχου 49χρονου, αρχιπυροσβέστης, ήταν παρών στο τραγικό συμβάν και περιέγραψε τις δραματικές στιγμές: «Ο Βαγγέλης ήταν έμπειρος και ποτέ δεν είχε παραπονεθεί για κάποιο πρόβλημα υγείας. Την ημέρα της φωτιάς έδειχνε ότι ήταν καλά, αλλά ξαφνικά, και ενώ σβήναμε δίπλα δίπλα τις τελευταίες εστίες, μου είπε “φίλε, δεν είμαι καλάˮ. Αμέσως σωριάστηκε. Ετρεξα να του προσφέρω τις πρώτες βοήθειες και του έκανα μαλάξεις. Δυστυχώς, το παλικάρι “έφυγε”».

Ιατροδικαστική εξέταση

Ηδη έχει δοθεί η παραγγελία για κατεπείγουσα ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αιτία θανάτου του Ευάγγελου Πάνου. Το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε δελτίο Τύπου για τον θάνατο του άτυχου δασοπυροσβέστη, αναφέροντας τα εξής: «Ο πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για τα αίτια του θανάτου του θα πραγματοποιηθεί νεκροψία - νεκροτομή».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας με δήλωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του «γενναίου πυροσβέστη, που χάθηκε στην αποστολή υπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου. Οι άοκνες και συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της πυρόσβεσης έρχονται να καλύψουν διαχρονικά κενά σε τεχνολογία και να αντιμετωπίσουν τις, αισθητά πλέον, διαφοροποιημένες κλιματολογικές συνθήκες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα