Εκπαιδεύουν τα σώματα ασφαλείας για πιθανό χτύπημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα

Ο τρόμος των τζιχαντιστών φαίνεται πως έχει έρθει και στην Ελλάδα, η οποία είναι σε κατάσταση συναγερμού, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί θεωρούν πως είναι αυτή τη στιγμή η ασφαλέστερη χώρα της Γηραιάς ηπείρου.

Πρότζεκτ για την εκπαίδευση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, σωφρονιστικών υπαλλήλων και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την πρόληψη φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα «τρέχει» από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας.

Οι προβλέψεις των αναλυτών της Europol για αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών από τζιχαντιστές στην Ευρώπη και το επαναλαμβανόμενο αιματοκύλισμα σε Γαλλία και Γερμανία καθιστά σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες ανάγκη την άρτια εκπαίδευση των ανδρών που στελεχώνουν τις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής».

Ετσι, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας εκπαιδεύει αυτή την περίοδο αξιωματικούς νευραλγικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» πρότζεκτ για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας και το κυβερνοέγκλημα.

Η εκπαίδευση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που χορήγησε για το πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης 140.000 ευρώ. Η έγκριση στις ελληνικές Αρχές δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Πριν από κάθε αιματηρή τρομοκρατική επίθεση υπάρχουν σινιάλα. Πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες και να είμαστε εκπαιδευμένοι για να τα πιάσουμε. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι υπήρξαν σινιάλα που δεν διαβάστηκαν. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης. Παρόλ’ αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό των νευραλγικών υπηρεσιών του κράτους προκειμένου να προλάβουμε τυχόν γέννηση πυρήνων ρισοσπαστικοποίησης», λέει στον «Ε.Τ.» αρμόδια πηγή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχοντας διαβάσει τις εκθέσεις της Europol επενδύουν στην εκπαίδευση των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών μελών. Από ελληνικής πλευράς το βάρος σηκώνει το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, το οποίο απασχολεί 70 ερευνητές, οι οποίοι είναι είτε αξιωματικοί με ειδική εκπαίδευση είτε επιστήμονες εκτός Σωμάτων. Αυτή την περίοδο στο πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης συμμετέχουν 10 στελέχη, τα οποία στη συνέχεια θα αναλάβουν την εκπαίδευση 70 στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών.

«Προετοιμαζόμαστε με βάση το διεθνές γίγνεσθαι. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, τι έγινε λάθος στο εξωτερικό. Τι μπορούμε να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε στην Ελλάδα. Κάνουμε ανάλυση περιστατικών. Εξετάζουμε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό στο Παρίσι. Τελικός στόχος είναι η εκπαίδευση να περάσει στις ακαδημίες της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχει μία βιβλιογραφία με την οποία εκπαιδεύονται 10 πρόσωπα με περγαμηνές. Μέσα από τα σεμινάρια η ύλη θα εμπλουτιστεί και θα προκύψουν συμπεράσματα για μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τα αποτελέσματα θα κατατεθούν στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που θα αποφασίσουν το κατά πόσο πρέπει να νομοθετηθούν κάποιες από τις εισηγήσεις μας. Από τις ζυμώσεις προκύπτει πολιτικής χρησιμότητας γνώση», εξηγεί στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Η «ανάλυση περιστατικών» είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι των εκπαιδεύσεων που στοχεύουν στην πρόληψη.

Για παράδειγμα, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει το πότε ένας κρατούμενος αρχίζει να εμφανίζει αποκλίνουσα συμπεριφορά που θα μπορούσε να καταλήξει σε φανατισμό και ενδεχομένως ακόμα και στο πέρασμά του στην τρομοκρατία.

Το επόμενο βήμα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας είναι οι εκπαιδεύσεις για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ελλάδας και για το κυβερνοέγκλημα.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στις κρίσιμες υποδομές, ύστερα από τις δηλώσεις των Γάλλων αξιωματούχων ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στις εγκαταστάσεις ύδρευσης του Παρισιού.

Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε υπόνοια απειλής αλλά οι Αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ακόμα και το πιο ακραίο σενάριο, σε μία εποχή που τα δεδομένα στα θέματα ασφαλείας αλλάζουν ραγδαία από μέρα σε μέρα.

Θερινές Ακαδημίες

Για πρώτη φορά φέτος λειτουργούν θερινές ακαδημίες στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας που απευθύνονται στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλους υπαλλήλους κρατικών φορέων ασφάλειας. Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στις 25 Ιουλίου 2016 και πήραν μέρος 55 άτομα.

Η εκπαίδευση αφορά στη διεθνή τρομοκρατία, το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας και τις επιπτώσεις της διεθνούς τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των ενστόλων για συμμετοχή στο πρότζεκτ ήταν τεράστιο με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του ΚΕΜΕΑ να αναγκαστούν να κάνουν επιλογή των συμμετεχόντων με βάση τα προσόντα των αιτούντων.

Οι θερινές ακαδημίες πρόκειται να καθιερωθούν εφεξής και πιθανότατα θα πραγματοποιούνται μία ή δύο φορές ετησίως.

e-typos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα