Πυρκαγιές σε Κάρυστο, Αλιβέρι και Κέα. Υπό έλεγχο στη Λακωνία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στην περιοχή Πόρτο Λάφια στην Κάρυστο, στην περιοχή Αργυρό στο Αλιβέρι Ευβοίας, καθώς και στην περιοχή Αστράς στην Κέα.

Στην Κάρυστο η φωτιά ξέσπασε στις 8 το πρωί, από άγνωστη αιτία, και καίει δασική έκταση με πουρνάρια, μέσα σε χαράδρα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, πέντε οχήματα ΟΤΑ και δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα η φωτιά να έχει πάρει διαστάσεις, ενώ οι φλόγες πέρασαν πολύ κοντά σε σπίτια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημιές.

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση ξέσπασε στην περιοχή Αργυρό, στο Αλιβέρι Ευβοίας. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, τρία ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αστράς στην Κέα. Στο σημείο επιχειρούν 15 εθελοντές πυροσβέστες με τρία οχήματα 3 αεροσκάφη.

Στην περιοχή Δαιμονιά στη Λακωνία υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου. Υπό έλεγχο τέθηκε και πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα στην περιοχή Άγιος Φωκάς Μονεμβάσιας στη Λακωνία.

Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στο Χάνι Κοκκιναρέα στα Μέγαρα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στην περιοχή Δωρικού στην Αλεξανδρούπολη, ενώ υπό έλεγχο είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στις περιοχές Λίμνη, Αργάσι και Βολίμες στη Ζάκυνθο, καθώς και οι φωτιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα στην περιοχή Γεράνι Ρεθύμνου και στην περιοχή Συκιές στην Άρτα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 12ωρο η Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές.Μια άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στον παραλιακό οικισμό Πόρτο Λάφια στην Κάρυστο Ευβοίας. Ο οικισμός έχει εκκενωθεί καθώς οι φλόγες έχουν μπει στα σπίτια με τις αρχές να μην είναι σε θέση ακόμη να υπολογίσουν τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καταστραφεί.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μάλιστα, οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που δυσκολεύουν ακόμη και τα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ένα ελικόπτερο που επιχειρούν, τα οποία νωρίτερα είχαν καθηλωθεί όπως μεταδίδει το lamiareport.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Πυροσβεστικού Σώματος στο twitter στην πυρκαγιά επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 27 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα, και 5 οχήματα ΟΤΑ, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς.

 

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.




news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα