Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια. Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα»  ανέφερε  ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή. Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το έργο τους  στην περιοχή Κατούνια, περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα από τη Λίμνη, που είναι και η τελευταία εστία.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη  από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.  
Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.
Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις, ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες εδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.


Εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου

Μεγάλες διαστάσεις έλαβε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας και έφτασε νότια της Λίμνης Ευβοίας.

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση δεν έχει εκκενωθεί η Μονή Γαλατάκη που επίσης βρίσκεται κοντά στην περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.

«Με αυταπάρνηση οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, απ΄όπου παρακολουθεί την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Μέχρι τη δύση του ηλίου έξι αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα και 120 πυροσβέστες, από την Ανδραβίδα, την Καρδίτσα, τη Λαμία, την Αθήνα και τον Πειραιά, έκαναν ό,τι είναι εφικτό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο στόχος είναι τώρα τη νύχτα οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τα νότια, στο όρος Καντήλι».

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εκτίμησε ότι δεν θα απειληθεί η Λίμνη Ευβοίας από την πυρκαγιά, παρ' ότι έχει φτάσει πολύ κοντά.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν σπεύσει στη Βόρεια Εύβοια, δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.

Αυτή την ώρα στο σημείο βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 49 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 44 ατόμων, δύου υδροφόρα οχήματα και τμήμα 30 στρατιωτών.

Γιγάντιες χαρακτήρισε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ο δήμαρχος της Λίμνης Ευβοίας Χρήστος Καλυβιώτης. Τόνισε ότι μαζί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σε επιφυλακή θα μείνουν όλη τη νύχτα και οι δυνάμεις του δήμου συμμετέχοντας στην προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές και πως για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, το οποίο είχαν πλησιάσει οι φλόγες.

Τα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από αργά το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αρχικά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαχτούρια στο Ρέθυμνο και πήρε κατεύθυνση προς τον οικισμό Άγιος Παύλος και προς τις Μέλαμπες.

Ο οικισμός του Αγίου Παύλου εκκενώθηκε προληπτικά.

Την μάχη με τις φλόγες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους, δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 20 οχήματα, 40 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα και 8 υδροφόρες του δήμου.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνονται χωρίς την βοήθεια πτητικών μέσων που δεν μπορούν να συνδράμουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Γιάννη Μαραγκάκη έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ το έργο της πυρόσβεσης θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της νύκτας.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Παγγαίο Όρος του νομού Καβάλας. Μετά από μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις Ερυθρές Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες προκειμένου η φωτιά να μη πλησιάσει σε οικισμό που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά και στο Προσήλιο του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ωρου (6:00-18:00) εκδηλώθηκαν συνολικά 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Κυριακή 31 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  σε Αττική, Εύβοια, νησιά βορείου Αιγαίου, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι.





Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα