Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στο νότιο Ρέθυμνο. Δείτε χάρτη κινδύνου

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους των περιοχών από τα Σαχτούρια έως και τις Μέλαμπες Ρεθύμνου, λόγω της μεγάλης φωτιάς που εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων ακόμη δυσχερέστερη, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν και στην Αγία Γαλήνη.

Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται πως δεν συντρέχει λόγος εκκένωσης του χωριού.

Η φωτιά που ξεκίνησε στις 3 χθες το μεσημέρι, καίει χορτολιβαδική έκταση σε βουνό, ενώ απείλησε και τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Παύλου, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Μάλιστα ο οικισμός εκκενώθηκε προληπτικά, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχείρησε να πάρει μέρος και το πυροσβεστικό αεροσκάφος με ρίψεις νερού, αλλά δεν κατέστη αρχικά δυνατό, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που πνέουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ολόκληρο το νησί.

Στο μεταξύ η φωτιά μέσα σε λίγη ώρα επεκτάθηκε μέχρι τις Μέλαμπες, όπου και εκεί το πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ επιχειρούσε ρίψεις νερού, επέστρεφε πίσω, καθώς δε μπορούσε να προσεγγίσει, λόγω του αέρα.

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 57 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, 3 υδροφόρα του δήμου και 4 ιδιωτικά και 2 ελικόπτερα.

Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Φαράκλα της βόρειας Έυβοιας.

Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να περιορίσουν τη φωτιά που, αν και μεγάλη, δεν απειλεί μέχρι στιγμής οικισμούς .

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται «πάνω» στην θάλασσα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της Φαράκλας αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως στη Λίμνη.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων: 120 πυροσβέστες με 49 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 6 μηχανήματα, 7 υδροφόρες, 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα..Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.

Φωτιά είναι σε εξέλιξη και στην Κέα όπου επιχειρούν 8 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντές με 2 οχήματα, τρεις υδροφόρες, τρία ιδιωτικά  βυτιοφόρα κι ένα ελικόπτερο.

http://civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/160731.gif
cretapost

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα