Στους δρόμους ξανά αγρότες και κτηνοτρόφοι

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Έβρου, στα γραφεία του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη. Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, για την καθυστέρηση πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, καθώς και για τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου (Ο.Α.Σ.Ε.) «Η Ενότητα», Γιάννη Μαργαριτίδη, οι καταστροφές των καλλιεργειών από τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν προ διμήνου στο νομό, ξεπερνούν το 60% στα σκληρά σιτάρια, τα οποία ήταν στην εποχή της ωρίμανσης, αγγίζει το 100% σε ορισμένες περιοχές στα αμπέλια και στην καλλιέργεια σκόρδου στην περιοχή της Βύσσας, ενώ σε σημαντικό βαθμό έχουν πληγεί και τα τριφύλλια, τα κολοκυθάκια και οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Συνολικά εκτιμάται ότι επλήγησαν καλλιέργειες άνω των 20.000 στρεμμάτων.

«Οι εκτιμήσεις των ζημιών έπρεπε να γίνουν 10 ημέρες μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, για να έβγαινε ένα δίκαιο πόρισμα και να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες. Αυτή τη στιγμή το εκτιμητικό έργο είναι δύσκολο, αν και έχουν βγει κάποια κλιμάκια γεωπόνων τις τελευταίες ημέρες στα χωριά, καθώς έχει παρέλθει σχεδόν ένα δίμηνο και δυστυχώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι αγρότες να χάσουν τις αποζημιώσεις τους» υποστηρίζει ο κ. Μαργαριτίδης.

Ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Ε αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις πληρωμών στους τευτλοπαραγωγούς και τους τευτλοεξαγωγείς, καθώς και στο μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και του εργοστασίου ζάχαρης της Ορεστιάδας. «Μέχρι στιγμής τα στρέμματα τεύτλων που καλλιεργήθηκαν είναι πάρα πολύ λίγα σε σχέση με τη ζητούμενη ποσότητα για τη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης. Εκεί που είχε φτάσει η καλλιέργεια τεύτλων στον Έβρο γύρω στα 100.000 στρέμματα, σήμερα δεν ξεπερνά τις 12-15.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί έχουν να λαμβάνουν το 50% των χρημάτων που τους αναλογούν, ενώ οι τευτλοεξαγωγείς δεν έχουν πληρωθεί καθόλου και ως εκ τούτου είναι δύσκολο για βγουν και να συλλέξουν τα τεύτλα από τα χωράφια».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα