Aκυρο το κατηγορητήριο κατά Ψυχάρη. Αναβλήθηκε η δίκη

Άκυρο κηρύχθηκε το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί σε βάρος του εκδότη και επικεφαλής του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρη, σχετικά με την υπόθεση της παραβίασης του νόμου περί  πόθεν έσχες σε βαθμό πλημμελήματος για την οποία επρόκειτο να δικαστεί σήμερα το Πρωτοδικείο. Η δίκη αναβλήθηκε αορίστως καθώς οι δικαστές του  Ί Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, έκαναν δεκτή την ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του εκδότη . Η ακύρωση του κλητήριου θεσπίσματος  έγινε διότι κατά τους δικαστές δεν περιγράφει επακριβώς εάν ο Σταύρος Ψυχάρης τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται από αμέλεια ή από δόλο.

Πλέον η υπόθεση επιστρέφει πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον κατηγορούμενο.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση έφτασε  στη δικαιοσύνη μετά από έρευνα της αρμόδιας επιτροπής της βουλής καθώς από τον έλεγχο που διενήργησε προέκυπταν ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις του εκδότη για τα οικονομικά έτη 2010-2014 (δηλώσεις πόθεν έσχες 2011-2015).

Η εισαγγελέας που ανέλαβε να μελετήσει το φάκελο για τις δηλώσεις πόθεν έσχες του κ. Ψυχάρη τα επίμαχα έτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτει η τέλεση αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος αλλά μόνο πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες.
Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής καθώς από τον έλεγχο που διενήργησε προέκυπταν κενά και «προβληματικά» σημεία στις δηλώσεις του εκδότη για τα οικονομικά έτη 2010-2014 (δηλώσεις «πόθεν έσχες» 2011-2015).  Μετά την εκπνοή και της δεύτερης προθεσμίας που είχε δοθεί στον κ. Ψυχάρη για να προσκομίσει σειρά παραστατικών σχετικά με τις περιουσιακές του δηλώσεις, αποφασίστηκε από τη Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής να αποσταλεί ο σχετικός φάκελος στην Εισαγγελία.  Αν και ο κ. Ψυχάρης δεν έχει καταθέσει ωστόσο δηλώσεις «πόθεν έσχες» για 10 χρόνια (1997-2001 και 2003-2007), εντούτοις η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποφάσισε να μην ασχοληθεί περαιτέρω με το ζήτημα των μη κατατεθεισών αυτών δηλώσεων, καθώς επρόκειτο για πλημμέλημα εκείνη την περίοδο, το οποίο έχει υποπέσει σε παραγραφή. 

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Υπενθυμίζεται πάντως πως σύντομα ο κ. Ψυχάρης αναμένεται να κληθεί σε απολογία και για την άλλη υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενος, σχετικά με τα δάνεια που είχε πάρει από την Alpha Bank χωρίς επαρκείς εγγυήσεις. Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, την οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν στελέχη της τράπεζας που χορήγησαν το εν λόγω δάνειο, ύψους 57 εκατ. ευρώ, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 
Παράλληλα δεσμευτήκαν προ καιρού με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί για εικαζόμενη φοροδιαφυγή Ελλήνων μεγαλοκαταθετών, όλοι οι προσωπικοί λογαριασμοί του εκδότη και ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρη. Η δέσμευση αφορά όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες στο όνομα του μεγαλομετόχου του ΔΟΛ.  Η έρευνα στηρίζεται στην περίφημη λίστα καταθετών που δημιουργήθηκε με βάση 65 cd τα οποία περιέχουν τραπεζικά στοιχεία από όλες τις ελληνικές τράπεζες.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς προχώρησαν στη δέσμευση των λογαριασμών διότι φέρονται να εντόπισαν απόκλιση άνω των 10 εκατ. ευρώ τα οποία –μέχρι αποδείξεως του εναντίου– θεωρούνται προϊόν εικαζόμενης φοροδιαφυγής.  Η υπόθεση ερευνάται από το ΚΕΦΟΜΕΠ ενώπιον του οποίου έχει κληθεί , σύμφωνα με πληροφορίες, προ διμήνου ο επιχειρηματίας για να αποδείξει με στοιχεία την προέλευση των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών.

kontranews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα