Αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

Μια βάρκα με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες περισυλλέχθηκαν σήμερα ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια να προωθηθούν στο χοτ σποτ της Μόριας.

Την ίδια ώρα, στον εντοπισμό και τη διάσωση 61 προσφύγων και μεταναστών, καθώς και στη σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών, προέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο νησί της Κω.

Ειδικότερα, νωρίς το πρωί, στην θαλάσσια περιοχή «Σκανδάρι», εντοπίστηκε από λιμενικούς βάρκα στην οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες η οποία μάλιστα παρουσίαζε εισροή υδάτων και κινδύνευε να βυθιστεί.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Κω, περισυνέλεξε τους 61 πρόσφυγες, ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 28 και 37 ετών που φέρονται να είναι οι διακινητές.

Πάνω από 842 πρόσφυγες πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα

Από την νύχτα εκδήλωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, μέχρι και την καταγραφή της 26ης Ιουλίου από το αρμόδιο συντονιστικό όργανο (στις 08:00), συνολικά 842 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Από αυτούς, οι 560 (το 66%) αποβιβάστηκαν στην Λέσβο, 114 στην Κω, 90 στην Χίο, 45 στην Σάμο, 17 στο Καστελόριζο και 16 στην Λέρο.

Ωστόσο, η «χαλάρωση» των μέτρων αποτροπής των προσφυγικών ροών από την τουρκική πλευρά είχε αρχίσει ήδη από τις αρχές του μήνα, δεδομένου ότι στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου έφθασαν από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά 634 πρόσφυγες και μετανάστες.

Συνολικά, στο διάστημα 1-26 Ιουλίου στην Ελλάδα έφθασαν 1.476 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 1.012 στην Λέσβο, 190 στην Κω, 101 στην Χίο, 88 στην Λέρο, 54 στην Σάμο, 17 στο Καστελόριζο και 14 στην Κάλυμνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα