Χίος: Μάχη με τις φλόγες. Μεγάλη καταστροφή στα μαστιχόδεντρα

Οι εστίες έχουν περιοριστεί και τα μέτωπα είναι μικρότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμένουν σε επιφυλακή ολόκληρη τη νύχτα προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις και επέκταση της φωτιάς σε άλλες περιοχές.

Η πύρινη λέλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη  από τις 03.30 τα ξημερώματα  στη νότια Χίο με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων να προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.
Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου και γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο με διάφορες κατευθύνσεις, νέα προς νότια στα Μεστά και ένα αντίστοιχο προς Ολύμπους και Πυργί που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.

Το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου

Οι φλόγες πέρασαν και κοντά από την περιοχή Βέσσα, ενώ στη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι του χωριού Ελάτα αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν για κάποιες ώρες, καθώς είχε καλυφθεί από πυκνό καπνό. Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη εντολή για εκκένωση χωριών ή οικισμών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές

Το πρώτο και περισσότερο επικίνδυνο είναι στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση τα Αρμόλια αλλά μακριά από το χωριό και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί

Στο σημείο βρίσκονται 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν  από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες. Τ

ις επίγειες δυνάμεις επικουρούν 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα Kamov της Χίου και της Σάμου καθώς και 2 Canadair.

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε καταφέρει να μην υποστούν ζημιές οι οικισμοί. Όμως ο αέρας δημιουργεί συνεχώς αναζωπυρώσεις».

Αυτό δήλωσε από το μέτωπο της πυρκαγιάς ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης την ώρα που ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς βρίσκεται στον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου όπου πλησιάζει η πυρκαγιά.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων, όπως γίνεται κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Στη Χίο έφτασαν με C-130 στελέχη από Πολεμική Αεροπορία, Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό καθώς και 20 άτομα από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πάνω από 90% η καταστροφή στις καλλιέργειες μαστιχόδεντρων

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Στη Χίο μεταβαίνει την Τρίτη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα