Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος λόγω της πυρκαγιάς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε από την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου η Χίος προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα επιχειρούν στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στο νότιο τμήμα της Χίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, από αέρος, στα πύρινα μέτωπα συνδράμουν στην κατάσβεση έξι ελικόπτερα, ενώ οι επιχειρησιακές δυνάμεις πυρόσβεσης στη Χίο ενισχύονται με τέσσερα αεροσκάφη και 72 στρατιώτες.

Νωρίτερα εκκενώθηκε η Ελάτα εξαιτίας του αποπνυκτικού νέφους καπνού που σκέπασε το χωριό, δυσκολεύοντας τους κατοίκους.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές και 21 υδροφόρες συμβάλλουν στην κατάσβεση καθώς και 6 ελικόπτερα.

Ειδικότερα, με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της νήσου Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σκληρή μάχη με τη μεγάλη φωτιά και στα Μαστιχοχώρια στη νότια - νοτιοδυτική Χίο δίνουν επίγειες και εναέριες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις έχοντας καταφέρει να ελέγξουν τμήματα του μεγάλου πύρινου μετώπου στον άξονα βορράς - νότος.

Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3:15 τα ξημερώματα  στην περιοχή Βέσσα καίει σε δασική έκταση, στη νότια πλευρά του νησιού. Εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Λιθί, Μεστά και Ελάτα, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε, λίγα λεπτά πριν από τις 9 το πρωί ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς στον «αέρα» του Σκάι, από τη φωτιά έχουν καεί δύο σπίτια.

Στην περιοχή πνέουν από τα ξημερώματα ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι αυτή την ώρα οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα κ 6 ελικόπτερα. Τα Canadair δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω των ανέμων.

Παράλληλα ξεκίνησαν και πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Αττική προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

politischios

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα