Στην Αθήνα θα εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Στα κεντρικά της υπηρεσίας Ασύλου στην Αθήνα θα εξεταστούν πλέον τα αιτήματα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που μεταφέρθηκαν χθες εκτάκτως για λόγους ασφαλείας και υπό τον φόβο επεισοδίων από την Καβάλα στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Ολυμπιακού Χωριού στη Δυτική Αττική.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες που μετακινούνται σε άλλο χώρο κράτησης οι οκτώ στρατιωτικοί, την έκδοση των οποίων ζητάει η Τουρκία κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης είχαν οδηγηθεί με ελικόπτερο από τις Φέρες Εβρου στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, όπου μοιράστηκαν σε δύο κελιά.

Χθες το μεσημέρι, χωρίς να ενημερωθούν οι τρεις συνήγοροί τους, οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν και πάλι για λόγους καλύτερης φύλαξης στην Αθήνα. Η δικηγόρος Μένια Πολυχρόνη, δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει και η συνάδελφός της Κατερίνα Δαπουδάνη είπε ότι έμαθαν για τη μεταγωγή όταν προετοίμαζαν επίσκεψη στην Καβάλα για να δουν τους εντολείς τους.

Η απόφαση για μεταφορά και κράτηση των «οκτώ» στην Αττική ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, κατόπιν εισήγησης αξιωματούχων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και την ένταση έξω από τα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης που είχαν προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και Τούρκοι πολίτες, αποκαλώντας τους στρατιωτικούς «προδότες» και απαιτώντας την έκδοσή τους.

Οι Αρχές επέλεξαν ως νέο χώρο το αστυνομικό τμήμα Ολυμπιακού Χωριού, γιατί εκεί τα κρατητήρια, που χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είναι πιο καινούργια σε σύγκριση με αυτά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Όπως και στην Καβάλα, έτσι και στην Αθήνα οι οκτώ στρατιωτικοί κρατούνται ανά τέσσερις σε δύο κελιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα