Αλεξανδρούπολη: Οι ποινές στους 8 Τούρκους του ελικοπτέρου. Τι δήλωσαν

Ένοχοι κρίθηκαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί από το  μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για παράνομη είσοδο στη χώρα με ποινή φυλάκισης  φυλάκισης 2 μηνών, με αναστολή.

Το δικαστήριο τους έκρινε αθώους για την κατηγορία της παράνομης πτήσης στον ελληνικό εναέριο χώρο, καθώς τους αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό ότι δεν υπήρχε δόλος.

Οι 8, που ισχυρίστηκαν ότι δεν σχετίζονται με το πραξικόπημα και ότι απειλήθηκε η ζωή τους θα παραμείνουν υπό αστυνομική επιτήρηση έως την απόφαση για το αν θα τους χορηγηθεί άσυλο.

Οι ίδιοι περιέγραψαν στο δικαστήριο τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της απόπειρας του πραξικοπήματος, ποιες εντολές είχαν πάρει από τους διοικητές τους και κατέθεσαν ότι αποφάσισαν, αρχικά, να ταξιδέψουν στην Ρουμανία, στη συνέχεια επέλεξαν τη Βουλγαρία και στο τέλος διάλεξαν να έρθουν στη χώρα μας.

Ο Τούρκος πιλότος του ελικοπτέρου, στην απολογία του  επανέλαβε πως και οι 8 δεν έχουν καμία σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα. ''Δεν γνώριζα τι συνέβαινε εκείνες τις ώρες. Είχαμε εντολές να μεταφέρουμε τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη σε σημείο που υπήρχαν ασθενοφόρα. Όταν μάθαμε στο ίντερνετ τι ακριβώς συνέβαινε πήραμε τηλέφωνο τον συνταγματάρχη μας. Δεν τον βρήκαμε και αποφασίσαμε να φύγουμε από τη χώρα'' είπε αρχικά.

Ο Τούρκος πιλότος τόνισε πως δέχθηκαν πυρά από Τούρκους αστυνομικούς, γεγονός που τους οδήγησε γρήγορα στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. ''Αρχικά κρυφτήκαμε σε ένα δάσος μέσα στην Τουρκία, περιμένοντας να ξημερώσει. Το πρωί βγάλαμε τους χάρτες μας και μελετήσαμε αν έπρεπε να πάμε σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα. Τελικά καταλήξαμε στην Ελλάδα''. Ένας από τους οκτώ κατέθεσε μια διαφορετική ιστορία από εκείνη που μέχρι στιγμής είχαν πει οι υπόλοιποι πραξικοπηματίες, μπλέκοντας ουσιαστικά την υπόθεση και προκαλώντας τον εκνευρισμό της προέδρου.

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν και δύο Τούρκοι δικηγόροι , οι οποίοι επεχείρησαν να παραδώσουν έγγραφα που δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο.

Κοινή δήλωση των 8

Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη. «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία». Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα